Бакља

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Бакља која гори

Бакља (зубља, луча) је запаљени дрвени штап премазан лако запаљивим материјалима (восак, смола, маст). Позната је још од старог века и служила је претежно за осветљавање. Традиционално, бакља је симбол светла и просветљења (Често сам симбол нових идеја). Код старих Грка и Римљана била је симбол живота (бакља окренута наопако је била симбол смрти) те се користила у спроводима. Код старих Грка била је симбол ватре коју је Прометеј украо боговима и дао људима. Најважнији данашњи симбол код којег се користи бакља је Олимпијски пламен као симбол олимпијског духа и заједништва. Често се користи и код верских свечаности и процеса.

Бакља намењена гутању ватре.

Изградња бакље[уреди | уреди извор]

Ако је бакља изграђена од сумпорне смесе помешан са минералним кречом, пожар се неће умањити након што се потопи у воду. Такве бакље су користили стари Римљани.

Бакље намењене за поворке су окружују грубом тканином и натопљене воском. Обично постоји дрвена дршка и картон оковратник који служи за скупљање капљица воска који се отапа. То је лак, безбедан и релативно јефтин начин да се одржи пламен високо на паради, поворци или да обезбеди осветљење после ноћне прославе.

Симболика[уреди | уреди извор]

Бакља се често представља као просветљење и нада. Тако Кип Слободе, заправо "Слобода просветљује свет", у својој руци држи бакљу која је подигнута. Када се бакље прекрсте означавају жалост која се појављују на грчким и римским споменицима. Бакља усмерена надоле симболише смрт, а бакља која је подигнута симболизује живот, истину и регенеративну моћ пламена. Бакља је такође симбол који користе политичке странке, на пример, тако и Радничка партија (од 1918 до 1980) и Конзервативна партија (од 1983 до 2006) у Великој Британији. Појављује се и на печатима школа у Филипинима јер бакља симболизује визију образовања да обезбеди просветљење свим студентима.

Употреба бакљи[уреди | уреди извор]

Олимпијада[уреди | уреди извор]

Бакљу коју су носили тркачи у штафетама се користила као Олимпијски пламен који гори без прекида до краја Игара. Ове бакље и традицију штафете је увео 1936. на Олимпијске игре Карл Дајм, председник догађаја.

Жонглирање[уреди | уреди извор]

Бакља се често користи као реквизит у жонглирању: оне се могу окретати у ваздуху док се жонглира на исти начин као и што се жонглира палицама или ножевима, али због њиховог звука и 'траг пламена' могу да буду много импресивније публици. Ако је вешт жонглер, постоји мала шанса да се жонглер испече, али су и даље опасни.

Римокатоличка литургија[уреди | уреди извор]

Некада, литургијске бакље су ношене у евхаристијским поворкама једноставно да би осветљавале. Црква је на крају усвојила њихово коришћење за свечане мисе. Англиканци и неки Лутерани користе бакље у неким својим литургијским прославама.

Венчање бакљом потиче из грчке традиције венчања.

Асоцијације[уреди | уреди извор]

Љубав[уреди | уреди извор]

Асоцијација бакље и љубави датира из грчке и римске традиције, а венчање бакљом, [1] гори у младином огњишту током њене брачне ноћи, а затим се користи да се запали огњиште у свом новом дому. Таква бакља је повезан са грчким богом брака Хименом.

Израз носити бакљу (за некога) значи волети или бити романтично заљубљен у некога, поготово када та осећања нису узвраћена. Често се користи за карактеризацију ситуације у којој се романтична веза завршила, али где један партнер још увек воли другог.

Сановник[уреди | уреди извор]

Видети бакљу - очекује вас велика срећа. Незапаљена бакља - вест из даљине. Ако гори - дуго ћете живети и бити ​​успешни у послу. Ако гори с пламеном без дима - извешћете успешан пословни подухват. Ако је бакља пуна дима - предмет сте ружних оговарања. Ако је угашена - неко од ваших познаника ће умрети. Гасити бакљу - доживећете неуспех и разочарање због престанка Ваше везе. Носити бакљу - љубав ће вам бити ​​узвраћена. [2]

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Re: To "hold a candle" for someoneThe Phrase Finder
  2. ^ [1], Сановник Интер.