Метал-халогена сијалица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Метал-халогена сијалица
HMI searclight in Kose.JPG

Метал-халогена сијалица је тип сијалица са пражњењем у гасу која користи електрични лук кроз мешавину живиних и метал-халогених (једињења метала са халогеним елементима бромом и јодом) пара. Метал-халогене сијалице су развијене током 1960их. По принципу рада сличне су живиним сијалицама, али садрже додатна метал-халогена једињења у горионику, који побољшавају ефикасност и приказ боја.

Сијалица се састоји од горионика направљеног од кварцног стакла или керамике у којој су затворене паре и електрични лук, који је обухваћен већим стакленим балоном који је обложен слојем да филтрира ултраљубичасту светлост коју производи сијалица. Метал-халогене сијалице раде на притиску од 4 до 20 атмосфера од живиних пара уз додатни мали притисак паре од метал-халогена. Јони метала производе највећи удео светлости сијалице. Ове сијалице захтевају период загревања од неколико минута да би достигле пуну светлост, као и упаљаче и електричне пригушнице.

Метал-халогене сијалице имају светлосну ефикасност од 65-115 lm/W, што је отприлике два пута боље од живиних сијалица и око 3 до 5 пута боље од обичних инкандесцентних сијалица. Радни век сијалице је од 6.000 до 15.000 сати што представља ману јер живина има 24000 радни век ,а метал халогена ако би радила као улично светло кракто би трајала и деградирао би се ниво светла јер туба црни.Дају јаку белу светлост. Метал-халогене сијалице се користе за осветљење отворених трговачких, индустријских и јавних површина, као што су паркинзи, спортски терени, фабрике и продавнице због доброг приказа боја као и јачине светла.Изазивају светлосно загађење тј.звезде се слабије виде и због тога у близини опесрваторија се користе натријумске сијалице.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]