Чарлс II Стјуарт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чарлс II
Charles II of England.jpeg
Чарлс II
Датум рођења (1630-05-29)29. мај 1630.
Место рођења Лондон
Енглеска
Датум смрти 6. фебруар 1685.(1685-02-06) (54 год.)
Место смрти Лондон
Енглеска
Отац Чарлс I Стјуарт
Мајка Хенријета Марија од Француске

Чарлс II (енгл. Charles II of England; Лондон, 29. мај 1630. — Лондон, 6. фебруар 1685.) је био краљ Енглеске, Шкотске и Ирске од 29. маја 1660. до 6. фебруара 1685. године.

Поборници монархије сматрају да је Чарлс постао краљ де јуре смакнућем његовог оца Чарлса I, 30. јануара 1649. године. Шкотски парламент га је прогласио краљем Шкота 5. фебруара 1649. године. Крунисан је у Шкотској јануара 1651, али је после пораза у бици код Вустера 3. септембра исте године морао да побегне у избеглиштво. Наредних 9 година провео је у Француској, Холандији и Шпанској Низоземској. Званично је постао краљ 29. маја 1660. након смрти Оливера Кромвела, када га је парламент позвао назад у земљу. Тиме је завршено раздобље комонвелта и започела рестаурација монархије у Енглеској.

По повратку на престо, парламент га је нагнао да учврсти положај Англиканске цркве на рачун пуританаца, иако је сам краљ нагињао религијској толеранцији и римокатоличанству. Главни спољнополитички догађаји његове владавине били су Други и Трећи англо-холандски рат. Завереници су 1683. покушали да убију Чарса и његовог брата Џејмса у житној завери. За живота су га звали Весели монарх, јер је био познат по љубавнивцама и као хедониста.

Наследио га је брат, Џејмс II.

Грађански рат и прогонство[уреди]

Четрдесетих година 17. века током којих је његов отац Чарлс I водио политичку и војну борбу са парламентом, Чарлс је био још сасвим млад, али је упркос томе пратио свог оца током рата и по свом положају је био заповедник снага на западу земље. Са братом Џејмсом II учествовао је у бици код Едгехила. Због бојазни за његову сигурност отац га шаље мајци у Француску.

Референце[уреди]


Претходник:
Комонвелт Енглеска
Краљ Енглеске
Наследник:
Џејмс II