Збигњев Бжежински

Из Википедије, слободне енциклопедије
Збигњев Бжежински
Brzezinski 1977.jpg
Збигњев Брежински (1977)
Биографија
Пуно име Збигњев Казимјерж Бжежински
Датум рођења (1928-03-28)28. март 1928.(88 год.)
Место рођења Варшава
Пољска

Збигњев Бжежински (пољ. Zbigniew Kazimierz Brzeziński; Варшава, 28. март 1928) је пољско-амерички политички научник, геостратег и државник који је служио као Саветник за националну безбедност Сједињених Држава од 1977. до 1981. године у администрацији Џимија Картера.

Главни спољнополитички догађаји током његовог мандата су: нормализација односа са Народном Републиком Кином, потписивање Споразума о ограничавању стратешког наоружања, споразум из Кемп Дејвида, транзиција Ирана од савезника САД у антизападну Исламску Републику, охрабривање дисидената из источне Европе и увећање питања људских права са циљем смањивања утицаја СССР[1], финансирање и наоружавање муџахедина у Авганистану као одговор на инвазију СССР-а на Авганистан[2], и потписивање Споразума Торихос-Картер којим се враћа контрола над Панамским каналом после 1999.

Тренутно је професор на Џонс Хопкинс Универзитету и члан различитих одбора и конзила. Појављује се често на телевизији као експерт за спољнополитичка питања.

Извори[уреди]

  1. Tim Weiner. Legacy of Ashes: The History of the CIA.
  2. Publicado por Eduardo Real (2008). „Zbigniew Brzezinski, Defeated by his Success”. Dangeroustravel.blogspot.com. Приступљено 31. 12. 2010.. 

Спољашње везе[уреди]