Зграда Треће гимназије у Зрењанину

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Треће гимназије
Зграда Треће гимназије у Зрењанину
Опште информације
МестоЗрењанин
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1882.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Зрењанин
www.zrenjaninheritage.com

Зграда Треће гимназије, данашња зграда средње електротехничке школе „Никола Тесла” у Зрењанину, припада Старом градском језгру, као Просторно културно-историјске целине од великог значаја.

Зграда некадашње Мушке грађанске основне школе подигнута је 1882. године у духу академизма са елементима ренесансне палате. Са зградом некадашње Трговачке академије, која је подигнута десет година касније, данас чини јединствен комплекс.

Објекат је монументална једноспратна угаона грађевина, основе у облику латиничног слова „Л”, постављена на рагулационе линије улица Суботићеве и Народног фронта, са засеченим углом. Приземље је обрађено рустично, дубоким фугама је изделјено на поља која имитирају „тесанике”. Прозорски отвори су полукружно завршени, а на спрату су равно завршени и надвишени или равним архитравним гредама на конзолама, или троугластим тимпанонима на конзолама.

Током 1974. године дограђена је фискултурна сала између крила средњотехничке и елекротехничке школе, која су паралелна са коритом Бегеја, тако да објекти формирају атријумско двориште. Сала је подигнута на месту некадашњег приземног објекта који је био дотрајао и без архитектонских вредности.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]