Зграда бившег логора у Зрењанину

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда бившег логора у Зрењанину
Зграда бившег логора
Опште информације
МестоЗрењанин
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1942-1944.
Тип културног добраЗнаменито место од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Зграда бившег логора у Зрењанину се налази у Улици цара Душана бр. 149, која је за време Другог светског рата, у периоду од 1942. до 1944. године, служила као концентрациони логор, централни те врсте у Банату. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Кроз њега је прошло више хиљада родољуба, од којих су многи побијени, а више група је депортовано у логоре широм Европе. До отварања логора 20. јула 1942. године коришћене су затворске просторије у згради Окружног суда. За место логора изабран је стари млин, саграђен 1799. године, на крају Улице цара Душана, у непосредној близини православног гробља. Дотадашњи млин, који већ неколико година није радио, преуређен је и у потпуности прилагођен новој намени.

Зграда је обележена спомен плочом и од краја рата се користи као складишни простор. Након рата служила је потребама Југословенске армије, а носилац права располагања зградом имао је Савезни секретеријат за народну одбрану. Kао логор функционисао је до 1948. године, али са затвореницима немачке националности. Од 1968. године, Савезни секретеријат издао је у закуп као складишни простор за потребе фабрике чарапа „Ударник”. У последњих неколико деценија и даље се користио као складиштени простор, али без одржавања и било каквог улагања. Данас се налази у лошем стању, без функције и намене.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Споменици Србије/Зрењанин, зграда бившег логора”. Архивирано из оригинала 30. 03. 2015. г. Приступљено 20. 10. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.