Иван Рангер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иван Рангер

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 19. јун 1700.
Место рођења Геценс код Инзбрукa
Датум смрти 27. јануар 1753.
Место смрти Лепоглава
Дела

Иван Крститељ Рангер (Геценс код Инзбрукa, Тирол 19. јун 1700 — Лепоглава 27. јануар 1753) је био барокни фреско сликар, аустријског поријекла који је већи део свог живота провео у Хрватској.

Биографија[уреди]

О најбољем сликару хрватских павлина мало се зна, зна се да је заређен као лаик врло касно тек 1734. године. Вероватно година 1734. није година почетка његове сарадње с павлинима, а још се мање зна о датуму његова доласка у Хрватску у којој је изгледа проживео половину својег живота. Почео је да слика врло млад у сликарским радионицама северне Италије и јужне Аустрије.

Почеци његовог рада у Хрватској још увек су нејасни, постоје индиције да је већ око 1726. сарађивао са старијим павлинским сликаром — лаиком Фрањом Бобићем (†1728) у осликавању цркве Марије Корушке крај Крижеваца.

Године 1731. осликао је капелу Св. Ивана Крститеља на Горици Лепоглавској. То је за сада по стилским својствима најстарије сигурно Рангерово сачувано и датирано дело у Хрватској.

У Реметама је осликао Цркву Мајке Божије Реметске, али су осликани сводови у потресима урушени, а капела Мајке Божије Реметске уз цркву порушена.

Међу његове најбоље радове спадају и фреске у Цркви Св. Јеронима у Штригови, на крајњем северозападном делу Међимурја.

Спољашње везе[уреди]