Пређи на садржај

Интероперабилност

С Википедије, слободне енциклопедије

За термин Интероперабилност (од латинских речи "opera" - рад и "inter" - између) постоје две различите али сличне дефиниције:

  • Интероперабилност је способност хетерогених система, да раде заједно што је могуће боље, како би информације могле да буду размењиване, одн. како би кориснику стајале на располагању, а да при томе нису потребне додатне операције за споразумевање два система.

Интероперабилност је у многим областима веома важан елемент, нпр. информатика, телекомуникације или медицина. Такође системи транспорта и саобраћаја, аутоматске технике и Е-Влада умногоме зависе од интероперабилности.

За државу је интеропеабилност веома битна и владе подржавају и захтевају интероперабилност на тржишту. Недостатак интероперабилности извор су монопола и непотребних трошкова. Често је потребно да се између различитих области или могућности одлучи и изабере једна. Пример је формат за видео-траке где је између ВХС и Бетамакс система изабран ВХС као стандардни.

Софтвер је најбољи пример интероперабилности, када више програма исти формат или исте протоколе могу да употребњавају.

У енглеском језику се за реч интероперабилност у софтверском језику развила скраћеница I14y. Број 14 означава број недостајућих слова (I+(14=nteroperabilit)+y.

НАТО инсистира на интероперабилности чланица пакта. То је и начин како би чланице могле да користе заједно војне капацитете али и да чланице НАТО-а купују опрему коју производе чланице. Међу интероперабилном војном опремом нема нпр. руске војне технике. Данас се одвија процес избацивања руске војне технике из наоружања у централној и источној Европи, где се дешава и да се боља војна опрема замењује лошијом и скупљом под утицајем процеса интероперабилности.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]