Ињиго Ариста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ињиго Ариста

Статуа Ињига Аристе у Мадриду
Статуа Ињига Аристе у Мадриду

Порекло и породица

Ињиго Ариста (шп. Íñigo Arista) или Енеко Аритца (баск. Eneko Aritza), рођен 781. и умро 852, први краљ Памплоне између 810820, као и 852, гроф од Бигоре и Собрарбе.

Сматра се оснивачем династије Ињига, прве династије која је владала Памплоном.

Историја[уреди]

Син Ињига Хименеза и Онеке. Када му је умро отац, мајка се преудала за Мусу ибн Фортуна из арапске породице Бану Каси из Туделе, једног од господара долине Ебра, уз чију се помоћ докопао престола. Овај брак је Ињигу донео знатне територије: од Памплоне до долина подно Пиринеја Ирати (Навара) и долине Ечо (Арагон). Породица Бану Каси је држала под контролом плодне долине Ебра од Тафаље (Навара) до околине Сарагосе.

Долазак првог наварског краља није прошао без потешкоћа. Међу хришћанским становништвом које је било у мањини, неки су давали предност франачкој лози - прво Карла Великог, а онда и Луја Побожног. Богата хришћанска породица Веласко је предводила ову струју.

Године 799, каролиншке присталице су убиле гувернера Памплоне, Мутарифа ибн Мусу из породице Бану Каси. Године 806. Франци контролишу Навару преко једног члана породице Веласко као гувернера. Године 812. Луј I Побожни је послао једну експедицију против Памплоне, међутим, експедиција се неславно завршила јер су за таоце узимане жене и деца како би се заштитили при пролазу кроз Ронсево (Навара).

Године 824. грофови Елбе и Азнар упућују другу експедицију против Памплоне, али Иљиго их побеђује уз помоћ Мусе ибн Фортуна и Гарсије Злог од Хаке. Након те победе, Ињиго Ариста постаје краљ Памплоне. Еулохио од Кордобе га назива хришћанским принцем (лат. Christicolae princeps)


Краљевина Памплона (која ће касније постати краљевина Навара), рођена је из чврстог савеза између муслимана и хришћана. Због тог савеза, Памплона се борила на страни Бану Касија заједно са Омејадама из Кордопског халифата што је проузроковало репресалије од стране Абд ал Рахмана против Памплоне.

Године 841. Ињиго оболева тешко и остаје парализован. Његов син, Гарсија Ињигез је постављен као регент. Политика савезништва се наставља и његова кћерка Асона се удаје за Мусу ибн Мусу ибн Фортуна.

Потомство[уреди]

Име Ињигове жене није јасно, иако хронике које датирају неколико векова касније кажу да је њено име било Тода или Онека. Такође постоје неслагања о њеном пореклу - неки тврде да је била кћерка Веласка, најбогатијег и најутицајнијег властелина Памплоне (убијен 816), а други опет подржавају хипотезу да је Ињигова жена била кћерка Азнара I Галиндеза, астуријског грофа.

Деца:

  • Асона Ињигез, удата за Мусу ибн Мусу ибн Фортуна, валију од Туделе и Уеске.
  • Гарсија Ињигез, наследник на престолу Наваре.
  • Галиндо Ињигез од Памплоне, умро 851 у Кордоби. Отац:
    • Мусе ибн Галинда, валију од Уеске 860. године, убијен у Кордоби 870.
    • Нуниле, удате за грофа од Арагона, Гарсију Злог.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Краљ Наваре
810/820852
Наследник:
Гарсија Ињигез од Памплоне
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}