Пређи на садржај

Казахстански праг

С Википедије, слободне енциклопедије
Казахстански праг
Светска баштина Унеска
Званично имеСаријарка - степа и језера северног Казахстана
МестоКазахстан Уреди на Википодацима
Координате48° С; 73° И / 48° С; 73° И / 48; 73
Укључује
  • Bayanaul Range
  • Bektauata
  • Chingiztau
  • Degelen
  • Kokshetau Hills
  • Ulutau
  • Yereymentau Mountains Edit this on Wikidata
КритеријумПриродно добро: ix, x
Упис2008. (32. седница)
Веб-сајтhttp://whc.unesco.org/en/list/1103

Казахстански праг или Саријарка (казашки: Сарыарқа у значењу "Жута крајина") је велики пенеплен (нискорељефна долина настала у мезозоику, пре око 250 милиона година) која се протеже кроз средишња и источна подручја Казахстана.[1] Састоји се од ниских планина (Каркарали и Алтајске планине) и уздигнутих долина концентрираних око сланих језера као што је Тенгиз, те поседује велике наслаге угља на северу и бакра на југу. Ту се налази наколико градова, од којих је и Астана, престоница Казахстана.

Национални резерват Коргалжинскиј у Казахстанском прагу
Степа у близини Астане

Клима је континентална с просечном количином падавина од 100-300 мм годишње. Због тога су реке ретке, а потоци теку већином лети. На северу га прекрива сунцем спаљена вегетација степе, због чије боје је добио име "жута крајина", а на југу се налази полу-пустиња, док су планински обронци прекривени шумом борова.

Његових преко 450.000 ха укључује и влажна подручја која су кључне точке заустављања и раскршће на средишњем путу морских птица селица из Африке, Европе и Јужне Азије (као што су сибирски бели ждрал, далматински пеликан и Паласов орао рибар) према њиховим расплодним местима у западном и источном Сибиру. Ретке врсте птица али и друге угрожене животиње, као што су Азијски гепард и Сајга, још увек живе у степском подручју од око 200.000 ха.

Део Казахстанског прага са степама и језерима је уписан на УНЕСКОСписак места Светске баштине у Азији и Аустралазији 2008. године као једина природна Светска баштина у Казахстану.[2] Заштићена подручја су: Парк дивљине Саријкопа, Национални резерват Наурзум (слика десно), Нарусум-Карагаy и Терсек-Карагаy.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kazahstanski prag na brittanica.com Преузето 2. јуна 2011.
  2. ^ Nacionalni rezervat Korgalžinskij, Oriental Express Central Asia, Преузето 2. јуна 2011.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]