Казашки језик

Из Википедије, слободне енциклопедије
казашки језик
қазақ тілі, qazaq tili, قازاق تىلى‎
Kazakh latin alphabet (1924).JPG
Казашко арапско и латинично писмо из 1924.
Говори се у Казахстан, Кина, Монголија, Авганистан, Таџикистан, Турска, Туркменистан, Украјина, Узбекистан, Русија и Иран
Број говорника
око 11 милиона (недостаје датум)
алтајски[1] (спорно)
казашка ћирилица и латиница
Званични статус
Службени језик у
 Казахстан
 Алтајска Република (Русија)
Језички кодови
ISO 639-1 kk
ISO 639-2 kaz
ISO 639-3 kaz
{{{mapalt}}}
Распрострањеност казашког језика
  Већински језик
  Мањински језик

Казашки језик (Қазақ тілі, Qazaq tili, قازاق تىلى) је туркијски језик којим се углавном говори у Казахстану. Казашко писмо користи казашку ћирилицу и латиницу.

Распрострањеност[уреди]

Примјер казашке ћирилице на менију Халал ресторана, Алмата.

Казашки језик се углавном говоре Казахи и то на територији од Тјен Шана планина до Урала. Казашки је официјални језик Казакхстана, а говори га готово 10 милиона људи. Готово милион људи живи у Кини. У Русији живи око 560.000 људи који говоре овим језиком. Такође већи број говорника казашког живи у Централној Азији и то у Узбекистану али и у Авганистану, Ирану, Турској и другом државама. Након 1970. већи број људи који говори овим језиком емигрирао је у Немачку.

Гласови[уреди]

Самогласници[уреди]

Казашки самогласници
Предни Централни Задни
Затворени ɪ ʉ ʊ
Средњи ə
Отворени æ ɑ

Согласки[уреди]

Казашки сугласници
билабијални лабио-дентални дентално-алвеоларни посталвеоларни непчани меконепчани увуларни глотални
носни m n ŋ
експлозивни p b t d k g q ɢ
фрикативни (f) (v) s z ʃ ʒ (ɕ) (x) h
африкативни (ʨ)
вевни ɾ
апроксимантни l j w
Предни Задни
k q
ɡ ʁ
ɫ l
ŋ ɴ
С_С секаде
χ q
ɣ ɡ
β b

-->

Писмо[уреди]

Данас се Казашки пише ћирилицом у Казахстану и Монголији, док се у Кини пише арапским писмом.

Најстарији писани запис казашког језика је писан на орконском писму. Међутим није сигурно да ли су га писали преци данашњих Казаха. Модерни казашки се пише ћирилицом, латиницом и арапским писмом.

У октобру 2006. председник Назарабјев је предложио прелазак на латиничко писмо. Ипак, децембра 2007. је објавио да не би требало журити у овоме.[2][3]

Ћирилица Арапски Латиница Српски
Барлық адамдар тумысынан азат және қадір-қасиеті мен кұқықтары тең болып дүниеге келеді. Адамдарға ақыл-парасат, ар-ождан берілген, сондықтан олар бір-бірімен туыстық, бауырмалдық қарым-қатынас жасаулары тиіс. بارلىق ادامدار تۋمىسىنان ازات جانە قادىر-قاسيەتى مەن كۇقىقتارى تەڭ بولىپ دۇنيەگە كەلەدى. ادامدارعا اقىل-پاراسات، ار-وجدان بەرىلگەن، سوندىقتان ولار ءبىر-بىرىمەن تۋىستىق، باۋىرمالدىق قارىم-قاتىناس جاساۋلارى ءتيىس. Barlıq adamdar twmısınan azat jäne qadir-qasïyeti men quqıqtarı teñ bolıp dünïyege keledi. Adamdarğa aqıl-parasat, ar-ojdan berilgen, sondıqtan olar bir-birimen twıstıq, bawırmaldıq qarım-qatınas jasawları tïis. Сва људска бића су рођена слободна и једнака у погледу права. Обдарена су разумом и свешћу и треба једни према другима да делују у духу братства.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]