Камилица

Из Википедије, слободне енциклопедије
камилица
Matricaria recutita - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-091.jpg
Matricaria recutita
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Asterales
Породица: Asteraceae
Род: Matricaria
Врста: M. recutita
Биномијална номенклатура
Matricaria recutita
L.

Камилица (лат. Matricaria chamomilla) у народу још позната и као раменак, титрица, прстенак, попадија, боливач, милица-трава, миланка, гамилица, камил-теј, кокошњак, царев цвет, горчак, ситна бела рада је биљка из породице главочика (Asteraceae) и једна од најпознатијих лековитих биљака присутна у скоро сваком домаћинству.

Најлековитији су цветови сакупљени у главичасте цвасти. Садрже етерично уље које им даје пријатан мирис па употреба чаја од ове биљке, осим лековитости, представља и право задовољство и освежење. За индустијске потребе се гаји, нарочито у Војводини, на земљиштима ниже категорије.

Постоји велики број регистрованих препарата чији је састојак камилица (на тржишту западне Европе око 150[тражи се извор]).

Главна лековитост ове биљке огледа се у лечењу желудачно-цревних болести (гастритис, ентеритис, надимања, грчеви, колитис), неуродепресија и обољења материце (лат. matrix = материца). Споља се употребљава против упала коже и слузокоже, за инхалацију, купке итд. јер поседује добра антибактеријска, антивирусна и фунгицидна дејства.

Спољашње везе[уреди]