Карл Џонсон (Grand Theft Auto)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Карл Џонсон
(енг. Carl Johnson)
CarlJohnsonGTA.jpg
Званичан цртеж Карла Џонсона
Прво прик.Grand Theft Auto: San Andreas (2004)
ИзмислиоРокстар гејмс
ТумачЈанг Мелај
Информације
НадимакСи-Џеј
(енг. CJ)
Полмушки
ПородицаШон „Свит” Џонсон (брат)
Кендл Џонсон (сестра)
Брајан Џонсон (брат, мртав)
Беверли Џонсон (мајка, мртва)
НационалностСједињене Америчке Државе САД
ПребивалиштеЛос Сантос, Сан Андреас (засновани на Лос Анђелесу и Калифорнији)

Карл „Си-Џеј” Џонсон (енгл. Carl Johnson) измишљени је лик и протагониста видео-игре Grand Theft Auto: San Andreas развијача Рокстар норта, а у издању Рокстар гејмса.

Карл је члан банде Гроу стрит фемилис (енгл. Grove Street Families) која се налази у фиктивном граду Лос Сантосу.  

Биографија[уреди | уреди извор]

Пролог[уреди | уреди извор]

Године 1987, кратко након пропасти Гроу стрит фемилиса, пет година пре почетних догађаја у игрици, Карл узрокује случајну смрт свог рођеног брата Брајана. Кратко након тога, Карл одлучује да напусти живот гангстера и сели се у Либерти Сити. Тамо започиње бизнис крађи кола са Џојиом Леоном.

Повратак у Сан Андреас[уреди | уреди извор]

Главни део приче започиње Карловим повратком у Лос Сантос због смрти своје мајке, Беверли. Недуго након повратка, Карл бива заустављен од стране полицајаца Френка Тенпенија, Едварда Пуласкија и Џимија Хернендеза, тројице чланова локалне полицијски јединице КРАШ. Тенпени и његови сарадници преписали су Карлу убиство полицајца Ралфа Пендлберија, кога су заправо убили чланови КРАШ-а, како би прикрили своје илегалне активности. Натерали су Карла да ради за њих како би имао загарантовану сопствену безбедност као и безбедност његове породице и пријатеља.

Након сусрета са КРАШ-ом, Карл се враћа у Гроу стрит где се поновно састао са својим братом и сестром, Свитом и Кендл Џонсон, и старим познаницима из дечачких дана, Мелвином „Биг Смоук” Харисом и Ленсом „Рајдер” Вилсоном. Карл увиђа да је банда Гроу стрит фемилис игубила доста моћи и утицаја у односу на остале локалне банде у граду, посебно Баласа, за време његовог боравка у Либерти Ситију. Одлучује да остане у Лос Сантосу како би помогао у обнављању моћи своје банде. Ради разне послове са својим пријатељима: протерују дилере дроге, прикупљају оружја и силом враћају изгубљене територије. Карл касније среће старог пријатеља Џефрија „Оу-џи Лоук” Кроса, коме помаже да обнови своју реперску каријеру, тиме упропастивши каријеру познатог репера Мед Дога. Си-Џеј после упознаје дечка од Кендл, Сезара Виалпанда, лидера банде Вариос Лос Астекас.[1]

Међутим, препород Гроу стрит фемилиса није дуго трајала. Карл заснаје да су Биг Смоук и Рајдер издали банду тако што су формирали савез са КРАШ-ом и Баласима. истовремено је организована заседа против Свита од стране Баласа, где је и рањен. Карл стиже у последњем тренутку и спашава брату живот, али су обојица ухапшени пошто је дошла полиција. Свит је осуђен на доживотну робију док је Карла преузео КРАШ и оставио га на селу. После свих ових догађаја, Гроу стрит фемилис су изгубиле своју моћ и утицај по други пут и накнадно су били приморани да се одрекну свих својих територија.[1]

Егзил, нови савези и пословне прилике[уреди | уреди извор]

Током свог времена на селу, Карл упознаје „Трута” и помаже Сезаровој рођаки Каталини око локалних пљачки. Касније учествује у две дивље ауто-трке где упознаје слепог кинеско-америчког вођу банде Тријада, Ву Ци „Вузи” Муа. Победом у тркама, Карл добија опкладу над Каталином и од ње добија гаражу у граду Сан Фијеро. Раскидају и она одлази са својим дечком Клаудом Спидом, протагниста ГТА III, у Либерти Сити. Карл одлази са сарадницима одлази за Сан Фијеро, где успоставља илегални аутомобилски бизнис и дилершип. Карл такође ради за локалне Тријаде, где постаје блиски пријатељ са Вузијем. Касније успева да уништи највећи картел дроге у Сан Андреасу, противнички Локо Синдикејт. Уз помоћ чланова Тријада и Сезара, Карл успева да се освети бившем пријатељу Рајдеру за издају тако што га је убио док је овај био на састанку са Локо Синдикејтом.

Следећи пропаст Синдикејта, Карла контактира један од њихових чланова, Мајк Торино, који је заправо био тајни владин агент. Карл почиње да ради за њега како би Торино заузврат ослободио Свита из затвора. Карл касније одлази у пустињу надомак града Лас Вентураса где похађа школу летења, краде џетпек из Области 69 за Трута и, после у Лас Вентурасу, помаже Вузију у управљању Фор драгон казина тако што планира велику пљачку ривалног Калигула казина. У граду среће и Мед Дога, кога спашава од самоубиства. Касније, Си-Џеј постаје Догов менаџер. У међувремену Карл убија и Пуласкија, који је пре убио Хернандеза. После неког времена, Карл са својим сарадницима и пријатељима припрема повратак у родни Лос Сантос.[1]

Повратак у Лос Сантос[уреди | уреди извор]

По повратку у Лос Сантос, Си-Џеј и Тријаде заузимају Мед Догову вилу. Он успешно обнавља каријеру репера док касније враћају његову украдену књигу с римама од Оу-џи Лоука. Торино испуњава свој део договора и избавља Свита из затвора. Видевши свог брата после дуго времена, Карл покушава да га убеди како треба да остави гангстерски живот иза себе и посвети се бизнису. Свит љутито одбија понуду и жели да се врати у Гроу стрит без обзира на све. Наговара Карла да поново обнове њихову банду. Заједно, полако, али сигуруно, враћају стари углед Гроу стрита. Истовремено, Тенпени је осуђен за криминал и илегалне активности, али све оптужбе су касније одбачене због недостатка доказа, што је узроковало вансеријске протесте и нереде по целом граду. У свом том хаосу, Карл помаже Сезару да поврати на ноге своју банду, Вариос Лос Астекас. Најзад, Свит и Карл су сазнали где се крије Биг Смоук. Карл улази у његово складиште дроге, убија његове чуваре и на крају њега самог. Убрзо, наоружани Тенпени долази и неуспешно покупава да упуца Карла. Након тога следи узбудљива јурњава између њих двојице и Свита кроз цели град док Тенепенијево возило није игузбило контролу и пало с моста тик поред Карлове куће. Карл се спремао да пуца уТенпенија, али Свит га зауставља будући да Тенпени већ умире због повреда задобијених у несрећи и да ће пуцањем оставити трагове. Тенпенијевом смрћу више није било проблема па је тако све враћено у нормалу.

На крају игре, Мед Дог долази у Карлову кућу и обавештава све присутне да је добио златну плочу за свој нови албум. Затим следи расправа око тога да ли снагу треба усресредити на даље побољшавање банде или на ширење бизниса. Карл потом устаје и упућује се вратима. Кендл га је упитала где је пошао, а овај одговара да види мало шта се дешава у околини. Ту се и завршава главна прича.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 IGN Presents The History of Grand Theft Auto - IGN, Приступљено 6. 3. 2020 
Претходник:
Томи Версети
Grand Theft Auto: Vice City
Протагониста серијала Grand Theft Auto
Grand Theft Auto: San Andreas
Наследник:
Мајк
Grand Theft Auto Advance