Grand Theft Auto V

С Википедије, слободне енциклопедије
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V box art.jpg
Grand Theft Auto V
Девелопер(и)Рокстар норт
Издавач(и)Рокстар гејмс
Дистрибутер(и)Take-Two Interactive
Погон(и)RAGE[1]
Еуфорија[2]
ПлатформеPlayStation 3, Xbox 360, PC, Xbox One, PlayStation 4 [3][4]
Излазак17. септембар 2013, Јесен 2014 (PlayStation 4, Xbox One)[3][5]
Жанр(ови)Отворен свет,[6] акциона авантура, пуцачина из трећег лица
МодификацијеЗа једног играча, за више играча
Дизајнер(и)Ден Хаусер
Медијум(и)Оптички диск
ПретходникGrand Theft Auto IV

Grand Theft Auto V, скраћено GTA V је акционо-авантуристичка видео-игра смештена у отворени свет, коју је развио развојни тим Рокстар норта, у Великој Британији,[7] а издавач је Рокстар гејмс.[6] Игра ће, по први пут од Grand Theft Auto IV (2008), имати „велики“ наслов, којим ће започети пета „ера“[а] видео-игре, такође ће бити и наставак фикционог универзума који је био представљен кроз ту игру.[8] 15. игра укупно у франшизи, биће смештена у измишљени град Лос Сантос, у држави Сан Андреас, и његовом окружењу, базираним на савременом Лос Анђелесу и Јужној Калифорнији. Лос Сантос је био један од три града у игри Grand Theft Auto: San Andreas, из треће ере серијала, објављен 2004.[9][10]

Према Рокстару, Grand Theft Auto V ће бити њихова највећа симулација у отвореном свету до сада.[11] Као што се види по дизајну броја V на логотипу игре,[4] игра ће бити концентрисана на „жељу за новцем“ и „свемоћи новца“.[12]

Као игра високих очекивања,[13][14] Grand Theft Auto V званично је објављена 25. октобра 2011.[15] Први рекламни видео који се појавио за Grand Theft Auto V, објављен је 2. новембра 2011.[16][17][18] Прва демо верзија игре откривена је за штампу 11. октобра 2012.[19] Други званични видео за GTA V објављен је 5. новембра 2012,[20] а отпуштен 14. новембра 2012.[21][22][23]

GTA V је назначен за објављивање за други квартал 2013 за PlayStation 3 и Xbox 360.[24] Издање за PC је најављено за 14. април 2015 године.[25]

Игра[уреди | уреди извор]

Grand Theft Auto 5 је акциона авантуристичка игра одиграна из перспективе првог или трећег лица. Играчи комплетирају мисије - линеарне сценарије са постављеним циљевима и тако напредују кроз причу. Осим мисија, играчи се могу слободно кретати.

Играчи користе мале нападе, ватрено оружје и експлозив за борбу против непријатеља, и могу трчати, скакати, пливати или користити возила за навигацију. Да би се прилагодио величини мапе, играч уводи типове возила одсутне у свом претходнику Grand Theft Auto 5, као што је авион са фиксним крилом. Ако играчи имају оштећење, њихов мерач здравља ће постепено опадати до половине. Играчи се одлажу у болнице када се њихово здравље смањи. Ако играчи почине злочине, агенције за спровођење закона могу реаговати. Звезде приказане на метру показују тренутни жељени ниво (на пример, на максималном нивоу од пет звездица, полицијски хеликоптери и сви тимови почињу да вас јуре). Полицајци ће потражити играче који напусте тражену околину. Мерач улази у режим хладног спуштања и евентуално се повлачи.

Режим од једног играча омогућава играчима да контролишу три карактера: Мајкла Де Санта, Тревора Филипса и Франклина Клинтона то су криминалци чије приче се међусобно повезују док завршавају мисије. Неке мисије су завршене само једним карактером, а друге имају две или три особе. Изван мисије, играчи могу да пређу између карактера по вољи помоћу усмереног компаса. Игра може аутоматски премештати знакове током мисија да би се постигли одређени циљеви. Компас карактера ће светлети црвеном бојом ако је у опасности и ако му треба помоћ, а бела ако има стратешку предност. И ако играчи завршавају мисије као било који од три протагониста, теже мисије захтевају помоћ од саучесника контролисаних од стране ЦИА са јединственим скуповима вештина попут рачунарског хаковања. Неки доносе више стратегија, у задатој мисији, играчи могу или безобзирно потчинити цивиле са агенцијом за онеспособљавање или очигледно оштетити место уз помоћ оружја.

Сваки лик има укупно осам вештина који представљају своје способности у одређеним областима као што су пуцање и вожња. Иако се вештине побољшавају кроз игру, сваки лик поседује вештину са експертизом. Осма „специјална“ вештина одређује ефикасност у извођењу способности која је јединствена за сваки одговарајући карактер. Мајкл улази у борбу, Френклин успорава време док вози, а Тревор двоструко више штете наноси непријатељу узимајући му пола живота.

Иако је бесплатан роминг у свету игре, играчи се могу укључити у специфичне активности везане за контекст, као што је подводно роњење или скакање уз помоћ падобрана. Сваки лик има паметни телефон за контактирање пријатеља, покретање активности и приступ интернету у игри. Интернет омогућава играчима да тргују акцијама преко берзе. Играчи могу купити некретнине као што су гараже и предузећа, надоградити оружје и возила у арсенал сваког карактера и прилагођавати њихов изглед куповином одеће, шишања и тетовирања.[26]

Заплет[уреди | уреди извор]

Мајкл Товнлеј, Тревор Филипс и Бред Снајдер учествују у пљачкању у Лузендорфу. Девет година касније, Мајкл живи под заштитом сведока са својом породицом у Лос Сантосу. У граду, Гангбангер Френклин Клинтон ради за корумпираног продавца аутомобила, у Јерменији и упознаје Мајкла покушавајући да лажно врати аутомобил свог сина, и они касније постају пријатељи. Када Мајкл пронађе своју супругу Аманду како спава са својим тениским тренером, он и Френклин гађају тренера до дворца. Власник се испоставља да је девојка Мартина Мадразоа, мексичког лорда дроге која захтева компензацију да избегне даље насиље. Мајкл се враћа у злочин да би добио новац, и описује Френклина као саучесника. Уз помоћ Мајкловог старог пријатеља Лестера (хакера), они обијају продавницу накита да би вратили дуг. Тревор, који сада живи у парку приколица на периферији Лос Сантоса верује да је Мајкл убијен у својој неуспешној пљачки.

Лични живот протагониста почиње да измиче контроли. Мајклово нередно понашање подстиче његову породицу да га напусти, а када постане филмски продуцент у филмском студију Ричард Мажестик, он долази у сукоб са Девином Вестоном, који обећава освету након његових покушаја да се заустави након студија, Девин и његов адвокат умиру у несрећи. Френклин спасава свог пријатеља Ламара Дејвиса од гангстера и бившег пријатеља Харолда, који више пута покушава да убије Ламара да се докаже својој новој браћи.

Агенти Федералног завода за истраге (ФИБ) Дејв Нортон и Стив, контактирају Мајкла и захтевају да изврши низ операција за поткопавање једне супарничке агенције (ЦИА). Под Стивовим утицајем и помоћу Лестерових напада на оклопни конвој који носи средства намењен (ЦИА), украде експериментално хемијско оружје из лабораторије. Пошто се Стив налази под све већим надзором, он натера Мајкла и Френклина да избришу све доказе који се користе против њега са ФИБ сервера. Мајкл је искористио прилику да обрише податке о сопственим активностима, уништавајући Стивову полугу над њим. Мајкл, Тревор, Френклин и Лестер почињу да планирају свој најсмелији подвиг, да побегну са резервом злата Уније депозитара.

Мајкл се помирио са породицом. Међутим, Тревор открива да Бред није био затворен, али је убијен за време пљачке и сахрањен у гробу означеном са Мајкл. Треворово осећање издаје узрокује трење у групи и прети да угрози њихове планове Уније депозитара. Када су Мајкл и Дејв издали Стива, Тревор је осећао да је он једини који има право да убије Мајкла. Упркос томе што не опрашта Мајклу, Тревор се слаже да опљачка седиште Уније депозитара.

Пљачка је успешно завршена, али се онда Френклин одвојио од Стива и Дејва, који тврде да је Тревор одговоран. Френклин има три избора: убити Тревора, убити Мајкла, или покушати спасити обојицу у самоубилачкој мисији. Да ли је Френклин одлучио да убије Мајкла или Тревора, ту престаје контакт са човеком који штеди и враћа се свом старом животу. Мајкл и Тревор се помирују, престају да раде заједно, али остају пријатељи.

Развој[уреди | уреди извор]

Рокстар север почео је да развија Grand Theft Auto 5, 2009. године. Развој је водио тим од преко 1.000 људи, укључујући главни тим Рокстар север и особље из матичних компанија Рокстар игре студија широм света. Софтвер руководи додатним задацима анимације. Након што су се упознали са хардвером PlayStation 3 и Xbox 360, Рокстар је открио да су могли да потисну графичке могућности конзола даље него у претходним играма. Процене аналитичара стављају комбиновани развојни и маркетиншки буџет игре на више од 170 милиона фунти (265 милиона долара), што ће га учинити најскупљом игром икада направљеном у то време.

Отворени свет је у Јужној Калифорнији и Лос Анђелесу, а његов дизајн и учешће у игри представљају велики део раног рада игре. Кључни чланови тима за производњу светских игара започели су истраживања на терену у целом региону и документовали своје истраживање фотографским и видео снимцима. Тим за пројекцију Гугл мапа из Лос Анђелеса помогао је у пројектовању путних мрежа Лос Сантоса. Да би размишљали и репродуковали демографски распон Лос Анђелеса, програмери су проучавали податке о попису и гледали документарац о граду.

Основни циљ дизајна од самог почетка био је иновирање на структури језгра серије давањем играчима контролу над три главна протагониста уместо једног. Након што је 2009. године развио две епизоде ​​експанзије Гранд Тхефт Ауто 5 са новим протагонистима, тим је желео да базира Grand Theft Auto 5 око три истовремено контролисана протагониста. Тим је сматрао да је духовни наследник многих њихових претходних игара и дизајнирао га да побољша своју механику у игри. Они су покушавали да унапреде акциону игру рафинирањем механизама снимања и покривањем система, и обрадили механику како би исправили тешке контроле возила Grand Theft Auto V.

Након процеса аудиције, Фонтено и Стив су изабрани да портретирају Мајкла, Франклина и Тревора. Њихове перформансе углавном су снимљене технологијом за снимање кретања, али је дијалог за сцене са ликовима са седиштем у возилима забележен у студијима. Игра је прва у серији која садржи оригинални резултат, који је саставио тим произвођача који су сарађивали једни са другима током неколико година. Такође се користи лиценцирана музика. Тим је лиценцирао више од 241 нумере које се деле између петнаест радио станица, са додатне две радио станице које обезбеђују радио за разговор. Неке од нумера су написане посебно за игру, као што је оригинални рад репера и продуцента Лотуса састављеног за ФМ радио станицу на којој је он домаћин.

Игра је први пут објављена од Рокстар игре 25. октобра 2011. Недељу дана касније су изашли са званичним саопштењем за јавност којим се потврђује његова поставка. Новинари су приметили да је ова изјава запалила широко распрострањено очекивање у индустрији игара које су допринеле културном значају серије. Да би подстакли продају пре почетка продаје Рокстар је сарађивао са неколико малопродајних објеката како би направио специјално издање са додатним карактеристикама у игри. Они су водили стратегију маркетинга са веб сајтом са измишљеног верског култа, „Епсилон Програм“, који је корисницима пружио шансу да се у игри играју као чланови култа. Поново је објављена игра за Microsoft Windows, PlayStation 4 и Xbox One 2014. године. Ова побољшана верзија карактерише повећано растојање, детаљније текстуре, већи промет, надограђени временски ефекти и нови дивљи живот. Укључује нову могућност гледања на прву особу, која је захтевала од развојног тима да ремонтује систем анимације како би применио игру првог лица. Верзије PlayStation 4 и Xbox One су објављене 18. новембра 2014. Верзија за ПЦ, која је првобитно била заказана за симултано издавање са верзијама конзоле, одложена је до 14. априла 2015. Према Рокстару, захтевало се додатно време за развој „полиса“. ПЦ верзија је способна за 60 фрејмова у секунди играња на 4К резолуцији, а Рокстар уредник омогућава играчима да снимају и уређују видео игрице. Директор дизајна Ирман, најавио је у октобру 2017. године да игра неће добити садржај са једним плејером, упркос оригиналном плану Рокстара за објављивање 2014, наводећи континуирани раст Grand Theft Auto уживо.[27]

Пријем[уреди | уреди извор]

Почетно издање[уреди | уреди извор]

Grand Theft Auto 5 је ослобођен критичког признања. Метакритик, који додељује нормализовану оцену у опсегу од 0 до 100, израчунава просечан резултат од 97 до 100 на основу 50 коментара за PlayStation 3 верзију и 58 прегледа за Xbox 360 верзију. Игра је пета по највишој оцени „Метакритика“. Рецензентима се свидела формула са више главних карактера, дизајн пљачке, мисије и презентација, али неки се нису сложили са квалитетом приче и ликова. Макдоналд је назвао је Grand Theft Auto 5 "једном од најбољих видео игара икада направљених". Еџ је написао да је то „изузетно достигнуће“ у дизајну отвореног света и приповедању прича, док ју је Том Хигинс прогласио „огромним подвигом техничког инжењерства“. Постала је тек друга западњачка развијена игра која је награђена савршеним резултатом из јапанског видео магазина „Фамитсу“.

Џеф Герстман сматрао је пљачке мисијама које одступају од типичне структуре мисије. Брамвел их је упоредио са „блокбастер сетовима“. Џостик је осећао креативност и методички приступ. Крис је упоредио брзо премештање карактера током „пљачке“ са „уређивање филмова, док је играч служио као уредник, који брзо прелази на најинтересантнију перспективу за сваки тренутак.“ рачунарске и видео игре. Енди Кели је осећао да је дизајн целокупне мисије био разноврснији у односу на све своје претходнике.[28]

Брамвел је сматрао да је систем расвете највећи напредак у игри. Официјелни „Xbox магазин“, је сматрао да је ова игра „вероватно највеће техничко достигнуће Xboxа 360 и изненађен је што отворени свет може да се постави на конзолу.“ Рецензенти су похвалили дизајн отвореног света, а неки су додатно похвалили игру за усмеравање географије Лос Анђелеса у добро дизајнирани градски простор. PlayStation магазини је направио добро поређење између Лос Сантоса и отвореног града „Grand Theft Auto 5“. Репарез је осећао да је Лос Сантос надмашио „сиви и крхки“ отворен град. Рецензенти су похвалили светску сатиру савремене америчке културе.

Џим Стерлинг је дизајн звука назвао „беспрекорним“ и похвалио перформансе глумаца, оригиналну музику и лиценцну за употребу музике. Похвалили су музичку селекцију и осетили да је првобитни резултат повећао драматичне тензије током мисија. Еџ је рекао да је лиценцирана музика побољшала „већ изузетан осећај за простор“ и да је изворни резултат побољшао атмосферу играња.

Многи рецензенти сматрају да су возила на копну одговорнија и лакша за контролу него у претходним играма. Информер је објаснио да „аутомобили имају свој прави осећај тежине, и да задржавају агилност неопходну за навигацију кроз саобраћај при великим брзинама“. Поред руковања возилима, већина рецензената је приметила да су механичари за снимање били јачи него што су били у претходним играма, али је Стерлинг сматрао да је, упркос побољшањима, циљ био „непоуздана и покривна механика“. Неки рецензенти осећали су да је игра решила континуирани проблем додавањем контролних пунктова средње мисије.

Неки су осетили да нарација није тако добро написана као претходне Рокстар игре и цитирала предности Grand Theft Auto 5 и Ред Дед Редемпшн. Матос је објаснио непостојање протагониста за њега и пронашао амбивалентност између Мајкла и Тревора јер њихов конфликт је прерастао у „наизглед бескрајан циклус“.[29]

GTA 5

Стварност[уреди | уреди извор]

Поновно издавање Grand Theft Auto 5, на сличан начин, добило је критичко признање. Метакритик је израчунао просечан резултат од 97 од 100 на основу 66 коментара за PlayStation 4 верзију и 14 коментара за верзију Xbox One и 96 од 100 на основу 48 коментара за ПЦ верзију. Марк Валтон је открио да је играње у првом лицу повећало утицај насиља у Grand Theft Auto 5, што га је учинило више од онога што се одражавало на морал и мотивацију карактера. Стелтон је открио да је игра више импресивна у првом лицу, стварајући „изненађујуће другачије искуство“. Видео игра је похвалила „финије детаље“ у анимацијама првог лица, као што је нагињање фотоапарата када играчи заузимају углове на мотору или навигацијске инструменте у авионским кабинама.

Валтон је мислио да су побољшања графике учинила отворени свет „још спектакуларнијим“. Од погледа на прву особу, он је рекао да „на тлу ниво све више изгледа импозантније“ због побољшане графике. Стелтон је фаворизовао графику за PlayStation 4 верзију преко Xboxа један, али су мислили да су обе конзоле добро направиле игру и задржале углавном доследне стопе фрејма. Он је похвалио повећану брзину кадрова и графичке опције које су понуђене у верзији рачунара. Видео игру је видео у брзини кадрова, чија верзија конзоле је тако конзистентна да је била „једва уверљива“, иако је Валтон цитирао повремене пропусте кадрова. Стелтон је ценио прилагодљиву контролу ПЦ верзије, и Браун је сматрао да је константно пребацивање између миша и тастатуре неопходно за „најбоље искуство“.[30]

Похвала[уреди | уреди извор]

Игра се појавила на неколико годишњих листа најбољих игара у 2013. години, при чему је добила награде од независног новинара Тома. Различити елементи у игри су признати наградама. Двоје ликова, Тревор и Ламар, добили су бројне номинације за најбољи карактер, музика је такође добила награде. Игра је добила и бројне друге награде.

Продаја[уреди | уреди извор]

У року од 24 часа од пуштања у рад, Grand Theft Auto 5 је остварио више од 800 милиона америчких долара у светским приходима, што представља приближно 11,21 милиона продатих примерака. Бројеви су скоро удвостручили очекивања аналитичара за наслов. Три дана након издавања, игра је премашила милијарду долара у продаји, што га чини најбржим и најпродаванијим забавним производом у историји. Шест недеља након објављивања, Рокстар је испоручио скоро 29 милиона копија игре малопродајним компанијама. Дана 7. октобра 2013. игра је постала најпродаваније дигитално издање на PlayStation 3. Прекршила је седам Гинисових рекорда 8. октобра, најпродаванију видео игру у року од 24 сата, најпродаванију акцијску игру у 24 часа, највећу зараду за видео игрице у року од 24 сата, најбржу видео игру која вреди до бруто милијарду долара, највећи приход остварен забавним производом у року од 24 сата... Дигитална верзија је објављена 18. октобра за Xbox 360, која је до маја 2014 остварила преко 1,98 милијарди долара прихода. Од августа 2014. године игра је продала више од 34 милиона јединица продавницама за PlayStation 3 и Xbox 360. До децембра 2014. игра је испоручила 45 милиона примерака, укључујући 10 милиона примерака обновљене верзије. Од фебруара 2018, игра је испоручила преко 90 милиона примерака широм света на свим платформама, и генерисала преко 6 милијарди америчких долара до априла 2018. године, што га чини најпрофитабилнијим забавним производом свих времена.[31]

GTA 5 на вези[уреди | уреди извор]

До 30 играча може слободно да шета преко света игре и улази у лобије да заврше послове (конкурентни и кооперативни модели засновани на причама). Садржај креатора омогућава играчима да креирају сопствене параметре за прилагођене послове, као што су тркачке тачке и оружје. Играчи могу да буду заједно у организованим тимовима играча који се зову посаде да заједно заврше посао. Играчи могу створити своје посаде и придружиће се до пет укупно. Посаде освајају мечеве како би зарадиле поене и попеле на лествице у мрежи.

Grand Theft Auto уживо покренута је 1. октобра 2013. године, две недеље након објављивања Grand Theft Auto 5. Многи играчи су пријавили проблеме у везом са замрзавањем екрана током игре. Рокстар је 5. октобра објавио техничку верзију у покушају да реши проблеме, али су проблеми наставили другу недељу након лансирања, пошто су неки играчи пријавили свој напредак у карактеру. Још један технички закрпа је објављена 10. октобра у борби против проблема, а Рокстар је понудио GTA 500,000$ стимулус на рачун свих играча. Због широко распрострањених техничких проблема присутних приликом лансирања, многи рецензенти су желели да сазнају своје Гранд Тефт Ауто искуство, али генерално препознаје своје истраживање и динамички садржај отвореног типа као јачину.

Неке исправке додају нове режиме и функције игара, и друге садржаје, као што је „Специјално“ ажурирање дана независности који је 1. јула 2014. додао садржај са патриотским темама. Ажурирано пљачкање, објављено је 10. марта 2015. године и претрпело је неке почетне техничке потешкоће због повећаног оптерећења корисника. Убрзо након објављивања ПЦ игре, неки играчи су пријавили да су забрањени од Grand Theft Auto за коришћење видног поља и козметичких модова у једном играчу. Рокстар је на свом званичном блогу изјавио да ником није забрањено коришћење модова са једним играчима, али да су недавна ажурирања за ПЦ верзију имала „ненамерни ефекат“ чинећи такве модове неизвесним. Навели су да су модови неовлашћени и да могу изазвати непредвиђене техничке проблеме и нестабилности.[32]

Контроверзе[уреди | уреди извор]

GTA лого игрице

Игра је изазвала неколико контроверзи везаних за њено насиље и приказ жена. Мисија која захтева од играча да користе опрему за мучење у полигонима испитаника који су полагали испите. Мисија је такође добила критике од политичара и група за добробит мучења. Игра је постала предмет широко распрострањене дебате на интернету о њеном приказу жена, нарочито након револуције против новинарке Каролин Петит када је тврдила да је игра била мизогинистичка у њеном погледу. После Петитове веб презентације која је добила више од 20.000 углавном негативних коментара, многи новинари су изнели своје мишљење. Телевизијска личност Карен Гравано и глумица Лохан поднели су тужбе против Рокстара, али њихове тужбе су касније одбачене.[33]

Наслеђе[уреди | уреди извор]

Критичари су се сложили да је Grand Theft Auto 5 био међу најбољима у седмој генерацији игара и у одличном стању пре појаве осме генерације. Симон Милер је то сматрао „коначним лансирањем за овај циклус конзоле“, који би „бацао дугу сенку на следећу“. Три дана након пуштања, игра је на другом месту. Уредник Рајан је сматрао да су отворени светови и детаљи успели у већини других Xbox 360 игара. Он је назвао игру „тријумфом за играче и самог медија, и заслужује његов бескрајни успех“. Навели су своју побољшану технику пуцања и вожње у односу на своје претходнике, и сматрали су да дизајн вишеструких протагониста представља „добродошлицу промени темпа“, која би могла постати осма генерација игре.

Уредник Роб Крослеј је рекао да је Рокстар први пут створио „потпуно леп“ отворени свет. У мају, је освојио „Топ 100 игара генерације“ и назвао га „огромним, храбрим и дивно амбициозним мостом према осмој генерацији конзоле игара“. Следећег месеца трећи је на листи „Игара генерације: ваш топ 100“, који су гласали читаоци сајта. У августу, је трећи на листи „Топ 10“. Они су упоређивали квалитет игре са оним у односу на своје претходнике, и сматрају да је постављање свог ансамбалског карактера, различитих мисија заменило пласман Grand Theft Auto 5 на списку. Писали су о апсурдној драми и пространости отвореног света и нису „жалили ни једну секунду“. У новембру, Еџ га је назвао петом најбољом игрицом своје генерације. Публикација га је 2015. године оценила као другу највећу видео игрицу свих времена. Игра је високо рангирана на неколико најбољих листа игара које одређује јавност; она је смештена на Емпиреовој листи „100 највећих видео игара свих времена“, а пети на листи „Топ 100 игара“.

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ Игре из Grand Theft Auto V серијала могу да се поделе на „ере“, у којима оне деле исти фикционални универзум и садрже међусобно повезане приче и карактере.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Rockstar Game Tips: Learn from the Max Payne 3 Leaderboard Legends”. Rockstar Games. 11. 10. 2012. Приступљено 11. 10. 2012. »Max Payne 3 does use RAGE, and we're also using it for GTAV.« 
 2. ^ „Grand Theft Auto V Reader Q&A”. Game Informer. 16. 11. 2012. Приступљено 18. 11. 2012. »GTA V uses the same Natural Motion Euphoria animation engine that powered GTA IV, Red Dead Redemption, and Max Payne 3.« 
 3. ^ а б „Grand Theft Auto V is Coming 2013”. Rockstar Games. Приступљено 30. 10. 2012. 
 4. ^ а б Долапчев, Никола (2011). На приче из Лос Сантоса мораћемо још дуго да чекамо. Color Press Group. стр. 4—5. ISSN 1451-9925. 
 5. ^ "GTA 5 Release date for PS4, Xbox One and PC revealed". Rockstar Games., Приступљено 3. 12. 2014.
 6. ^ а б „GRAND THEFT AUTO V Official Announcement”. Rockstar Games. 3. 11. 2011. Приступљено 19. 11. 2011. 
 7. ^ „Profile: Scotland's Rockstar North”. Develop. 28. 8. 2009. Архивирано из оригинала на датум 3. 9. 2012. Приступљено 24. 11. 2012. 
 8. ^ Rockstar. „Grand Theft Auto III: Your Questions Answered – Part One (Claude, Darkel & Other Characters)”. »Rockstar: The “universes” are the worlds interpreted at different definitions, 2d, 3d and high definition, so we felt brands and radio / back ground characters would exist in both, but 3 dimensional characters would not.« 
 9. ^ „Grand Theft Auto V Rolls Back to San Andreas”. Rockstar Games. 2. 11. 2011. Приступљено 24. 11. 2012. 
 10. ^ „The Real Los Santos”. GameSpy. 9. 8. 2004. Приступљено 24. 11. 2012. 
 11. ^ „Rockstar: GTA V to be "biggest open world game to date". TweakTown. 17. 7. 2011. Приступљено 24. 11. 2012. 
 12. ^ „GTA V: Rockstar promises 'bold new direction'. The Guardian. 4. 11. 2011. Приступљено 24. 11. 2012. 
 13. ^ „Bang, bang, you're dead: how Grand Theft Auto stole Hollywood's thunder”. The Guardian. 9. 3. 2012. Приступљено 24. 11. 2012. 
 14. ^ „How Grand Theft Auto changed video games (and the world)”. CNET. 17. 4. 2012. Приступљено 24. 11. 2012. 
 15. ^ Keza MacDonald. „Grand Theft Auto 5 Officially Announced”. IGN. Приступљено 24. 11. 2012. 
 16. ^ Grand Theft Auto V - Trailer”. Rockstar Games. 2. 11. 2011. Приступљено 3. 11. 2011. 
 17. ^ „GTA 5 trailer: Rockstar unveils its Hollywood dream”. The Guardian. 2. 11. 2011. Приступљено 24. 11. 2012. 
 18. ^ „GTA V Trailer Debut”. IGN. 2. 11. 2011. Архивирано из оригинала на датум 17. 05. 2012. Приступљено 24. 11. 2012. 
 19. ^ Jackson, Mike (11. 10. 2012). „News: GTA 5 demo revealed to press today, expect details next month”. ComputerAndVideoGames.com. Приступљено 13. 11. 2016. 
 20. ^ „GTA 5 second trailer dated for next week”. VG247. 5. 11. 2012. Приступљено 13. 11. 2016. 
 21. ^ Matt Liebl. „Second GTA 5 trailer released”. Gamezone. Приступљено 24. 11. 2012. 
 22. ^ „New Grand Theft Auto V trailer”. GameSpot. 14. 11. 2012. Приступљено 24. 11. 2012. 
 23. ^ „GTA V – Second Trailer Released”. TheSixthAxis. 14. 11. 2012. Приступљено 24. 11. 2012. 
 24. ^ „Grand Theft Auto V Is Coming Spring 2013”. Rockstar Games. 30. 10. 2012. Приступљено 24. 11. 2012. 
 25. ^ „Nintendo's US boss hopes to see GTA on Wii U”. Computer and Video Games. 19. 11. 2012. Приступљено 24. 11. 2012. 
 26. ^ „Review: Grand Theft Auto V”. destructoid. Приступљено 14. 5. 2018. 
 27. ^ „'GTA 5' Costs $265 Million To Develop And Market, Making It The Most Expensive Video Game Ever Produced: Report”. International Business Times. 8. 9. 2013. Приступљено 14. 5. 2018. 
 28. ^ Rubin, E.L. (24. 11. 1992). „Interactive fundamental physics. [Final report], April 15, 1992--November 14, 1992”. 
 29. ^ The Gulf. OR Books. стр. 189—303. ISBN 9781682190050. 
 30. ^ „All trials must be registered from end of September”. The Pharmaceutical Journal. 2013. ISSN 2053-6186. doi:10.1211/pj.2013.11125683. 
 31. ^ ATF observation check-lists October - December 1964 (ATF 6). [s.n.] 1964. 
 32. ^ Historic Documents of 2013. 2300 N Street, NW,  Suite 800,  Washington  DC  20037  United States: CQ Press. стр. 452—459. ISBN 9781483347875. 
 33. ^ „Grain Transportation Report. September 19, 2013”. 19. 9. 2013. 

Литература[уреди | уреди извор]

 • Долапчев, Никола (2011). На приче из Лос Сантоса мораћемо још дуго да чекамо. Color Press Group. стр. 4—5. ISSN 1451-9925. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]