Каулифлорија

С Википедије, слободне енциклопедије
Каулифлорија аустралијске врсте Syzygium moorei

Каулифлорија је ботанички појам који означава појаву да цветови израстају из главног стабла биљке и чак и коре дрвета, пре него из нових пупољака.

Значај[уреди | уреди извор]

За биљке ово може да буде начин их опраше или да расеју животиње које не могу да лете или да се пењу.[1] Иако је ова појава широко раширена у сушним и подручјима са умереном климом, најчешћа је у кишним тропским шумама. С обзиром на богатство фауне у том региону, а самим тим и опрашивача, тешко је прецизирати којој врсти су цветови прилагођени да их опраши. Међутим, сигурно је да су на овакав начин цветови и плодови доступнији што знатно привлачи животиње.[2]

Примери[уреди | уреди извор]

Појава је позната код какаовца (Theobroma cacao), врсте која насељава Јужну Америку, Јудиног дрвета, врсте рода Erica и других.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Jeremy M.B. Smith. „Tropical forest: Population and community development and structure: Relationships between the flora and fauna -- Encyclopædia Britannica”. Приступљено 07. 03. 2008. 
  2. ^ Noteworthy Plants For May 1999: The Truth About Cauliflory Архивирано на сајту Wayback Machine (30. април 2015), Приступљено 8. 4. 2013.
  3. ^ Татић, Б.& Петковић, Б. 1991. Морфологија биљака. Научна књига. Београд.