Кнез Добрета

С Википедије, слободне енциклопедије

Добрета (лат. Daurentius, грч. Δαυρέντιος) или Даврит (лат. Dauritas, грч. Δαυρίτας) био је кнез склавенских племена у другој половини 6. века.

Биографија[уреди | уреди извор]

Добрета
Вођа Словена
Лични подаци
Датум рођењаVI век
Место смртиPannonia Prima

Добрета је предводио племена Склавена која су живела на Доњем Подунављу и на територији некадашње римске провинције Паноније око 570. године. Његово име у грчким изворима се појављује као Дауритус (грчки Δαυρεντιος, Δαυριτας). Власт кнеза над уједињеним племенима била је ограничена саветом „војсковођа”. Склавини и Анти су у то време били под притиском Авара.

Византијски историчар Менандар Протектор писао је да је аварски каган Бајан послао посланство захтевајући да Добрета и његови Словени прихвате власт над Аварским каганатом и да му одају почаст, знајући да су Словени стекли огромно богатство после поновљених напада на византијске провинције на Балкану. Добрета је одговорио: „Да ли се на свету родио човек који би савладао нашу силу? Нисмо навикли да други овлада нашом, већ ми туђом земљом...“[1].

Око 578. године Бајан је организовао војни поход против Склавена. Број Авара, како се наводи у грчким хроникама, износио је 100 000. Прешли су Дунав и упали на територију Византијског царства. Цар Тиберије II склопио је савез са Аварима и усмерио их против Словена. После тога је каган Бајан са великом војском ушао на територију Словена у Дакији.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Менандр Протектор. История (отрывок 50).

Литература[уреди | уреди извор]