Комон рејл

С Википедије, слободне енциклопедије
Шема комон рејл система

Комон рејл (енгл. Common rail) је систем директног убризгавања горива код дизел мотора.

Историја[уреди | уреди извор]

Прототип комон рејл систем је развијен касних шездесетих година 20. века од стране Роберта Хуберта, из Швајцарске, а даље технолошки развијен од стране Марка Гансера у Швајцарском федералном институту за технологију у Цириху. Савремен комон рејл систем развили су Magneti Marelli и Centro Ricerche Fiat, а пројект је продат немачкој компанији Бош. Први аутомобили у којима се уграђивао дизел комон рејл систем били су Алфа Ромео 156 1.9 JTD и Мерцедес-Бенц 220 CDI, 1997. године.

Принцип рада[уреди | уреди извор]

Комон рејл сиситем карактерише испоруку горива под константно високим притиском независно од броја обртаја мотора. Резултат је препознатљив у високој еластичности по моменту, смањеној потрошњи горива и смањеној емисији штетних продуката сагоревања. Гориво под високим притиском убризгава се путем електронске контроле времена и закона убризгавања, што омогућавају електронски регулисани бризгачи.

Код комон рејл система за убризгавање раздвојен је процес потискивања горива пумпе високог притиска од процеса убризгавања горива у простор за сагоревање. Гориво се под високим притиском константно нагомилава у заједничкој магистралној цеви независно од броја обртаја и оптерећења мотора. Ту нагомилано гориво спремно је за убризгавање у било ком тренутку и у било ком цилиндру мотора. Количину убризгавања одређује возач притиском на папучицу гаса, а тренутак и притисак убризгавања израчунава електронска управљачка јединица на основу примљених сигнала од сензора и програмираних мапа података. Управљачка јединица управља и радом електричних бризгаљки, такозваних инјектора преко електромагнетних вентила.

Пумпа високог притиска потискује гориво у резервар, који је у ствари једна магистрална цев постављена дуж мотора. Ова цев, по којој је цео систем добио име, названа је common rail, то јест заједничка магистрала. Потребна вредност притиска одржава се помоћу регулатора притиска, а давач притиска даје електронској управљачкој јединици информацију о вредности притиска у магистралном воду. Магистрална цев је релативно кратким цевима, у којима такође влада висок притисак, повезана са појединим бризгачима, којима се гориво убризгава у радни простор мотора. Радом бризгача управља се од стране електронске управљачке јединице, у коју се се шаљу сигнали већег броја сензора. После пријема сигнала, електронска управљачка јединица их обрађује и формира излазне сигнале на основу којих се изводи отварање бризгача и управљање радом пумпе високог притиска.

Ознаке[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Дураковић, Љутвија (2005). Мотори са унутрашњим сагоревањем (на језику: (језик: српски)). Београд. стр. 232. ISBN 978-86-17-12108-0. 
  • Декањ, Јожеф (2005). Електрични систем паљења и убризгавања (на језику: (језик: српски)). Београд. стр. 416. ISBN 978-86-17-12802-7. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]