Комунистичка партија Казахстана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Комунистичка партија Казахстана
каз. Қазақстан Коммунистік партиясы
рус. Коммунистическая партия Казахстана
Председник Газиз Алдамџаров
Основана 1936.
Седиште Астана
 Казахстан
Број чланова 54.246[1]
Идеологија марксизам-лењинизам
Међународно чланство Савез комунистичких партија - Комунистичка партија Совјетског Савеза
Боје црвена
Званични веб-сајт

Комунистичка партија Казахстана (каз. Қазақстан Коммунистік партиясы; рус. Коммунистическая партия Казахстана) је политичка партија која делује у Казахстану. Основана је 1936. године, након што је Казашка ССР постала конститутивна република унутар Совјетског Савеза. КП Казахстана била је огранак Комунистичке партије Совјетског Савеза све до распада Совјетског Савеза 1991. године.

Партија је на свом Осамнаестом конгресу накратко променила име у Социјалистичка партија и одлучила да се одвоји од КПСС. Дотадашњи секретар КП Казахстана, Нурсултан Назарбајев, дао је оставку на то место и постао председник Казахстана. Већина чланства је, незадовољна новим вођством, на Деветнаестом конгресу у октобру 1991, вратила име Комунистичка партија.

КП Казахстана је службено регистрована у држави 1998. године. Партија има добро развијену структуру широм државе. Процењује се да има 70 хиљада чланова[2].

Почетком 2004. године, из КП Казахстана се издвојила група незадовољника која је основала Комунистичку народну партију Казахстана.

КП Казахстана је током последњих двадесет година улазила у коалиције с неколико странака, али досад није успела да освоји ниједан посланички мандат у парламенту Казахстана.

Секретари партије[уреди]

Извори[уреди]

  1. ЦИК Казахстана. „Политические партии Казахстана”. Архивирано из оригинала на датум 17. 2. 2012. Приступљено 25. 12. 2008. 
  2. Kazakhstan Votes 2005, http://www.rferl.org/specials/kazakh_votes/parties.aspx