Комунистичка партија Казахстана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Комунистичка партија Казахстана
каз. Қазақстан Коммунистік партиясы
рус. Коммунистическая партия Казахстана
Emblem of Kazakh SSR.svg
Први лидер Лав Мирзојан
Задњи лидер Газиз Алдамџаров
Основана 1936.
Распуштена 4. септембар 2015
Наследник Комунистичка народна партија Казахстана
Седиште Астана
 Казахстан
Идеологија марксизам-лењинизам
Међународно чланство Савез комунистичких партија — Комунистичка партија Совјетског Савеза
Боје црвена
Веб-сајт
http://www.komparty.kz

Комунистичка партија Казахстана (каз. Қазақстан Коммунистік партиясы; рус. Коммунистическая партия Казахстана) је била политичка партија која је деловала у Казахстану. Основана је 1936. године, након што је Казашка ССР постала конститутивна република унутар Совјетског Савеза. КП Казахстана била је огранак Комунистичке партије Совјетског Савеза све до распада Совјетског Савеза 1991. године.

Уставни суд је 2015. године, забранио деловање партије.

Партија је на свом Осамнаестом конгресу накратко променила име у Социјалистичка партија и одлучила да се одвоји од КПСС. Дотадашњи секретар КП Казахстана, Нурсултан Назарбајев, дао је оставку на то место и постао председник Казахстана. Већина чланства је, незадовољна новим вођством, на Деветнаестом конгресу у октобру 1991, вратила име Комунистичка партија.

КП Казахстана је службено регистрована у држави 1998. године. Партија има добро развијену структуру широм државе. Процењује се да има 70 хиљада чланова[1].

Почетком 2004. године, из КП Казахстана се издвојила група незадовољника која је основала Комунистичку народну партију Казахстана.

КП Казахстана је током последњих двадесет година улазила у коалиције с неколико странака, али досад није успела да освоји ниједан посланички мандат у парламенту Казахстана.

Лав Мирзојан, први секретар КП. Казахстана

Секретари партије[уреди]

Извори[уреди]