Пређи на садржај

Корисник:AVT3020

С Википедије, слободне енциклопедије

Борислав Чичовачки[уреди | уреди извор]

Борислав Чичовачки
Лични подаци
Година рођења 1966.
Место рођења Сомбор, СР Србија, СФРЈ
Држављанство Република Србија
Пребивалиште Београд, Република Србија

Борислав Чичовачки (Сомбор, 1966), српски је приповедач, романсијер, либретиста, обоиста и камерни музичар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дипломирао је и магистрирао обоу на Академији уметности у Новом Саду, а последипломске студије обое завршио је и на Свелинк Конзерваторијуму (Sweelinck Conservatorium) у Амстердаму. На Природно-математичком факултету у Новом Саду дипломирао је биологију. Као солиста и камерни музичар наступао је широм Европе: био је солиста са симфонијским и камерним оркестрима (Београдска филхармонија, Загребачка филхармонија, Гудачи Св. Ђорђа, итд.), учествовао је на више значајних музичких фестивала (Лапонски фестивал камерне музике у Шведској, Musique en scene у Лиону, Musique action у Нансију, WDR-фестивал нове камерне музике у Витену, Фестивал у Брегенцу, Settimana Senese, БЕМУС), као и на фестивалима у Бечу, Торину, Улму, Амстердаму, Сплиту, Охриду и Будви. Премијерно је извео четрдесетак композиција српских, холандских и немачких композитора. Неки од његових снимака издати су на компакт-дисковима у Холандији (Emergo Classics Nederland), Великој Британији, Немачкој (WDR) и Србији (ПГП РТС).

Бави се и музикологијом, посебно у области српске музике: пише чланке, есеје и текстове за компакт-дискове (Chandos Records из Велике Британије, CPO из Немачке), а држао је и предавања на универзитетима у Холандији и Немачкој. Био је уредник музичког програма прославе стогодишњице рођења композиторке Љубице Марић, која се, 2009. године, одвија под покровитељством УНЕСКО. Писао је приповетке, чланке и критике за холандске дневне листове и часописе (NRC Next, Volkskrant, Vrij Nederland). Један је од оснивача Фондације Барка из Амстердама, која има за циљ презентовање српске културе у иностранству. Доцент је за камерну музику на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Борислав Чичовачки је у Холандији објавио романе: У старини име му беше Хемус (2000), Црни кос, а по пољу божури (2001), Расковник (2009) и Растанак у четири призора (2010), О смрти и повратку (2013), историјску фантазмагорију Потамнели анђели балканских ратова (2013) као и књигу приповедака Недописане биографије (2003).

У Србији су објављени пишчев роман У старини име му беше Хемус (2007) и Писмо из Амстердама и друге недописане биографије (2009).

Неколико приповедака Борислава Чичовачког објављено је као поруџбине холандских издавачких кућа Де Геус, Пасаж и Новиб, као и амстердамског фестивала Недеља књиге (Boekenweek).

Вишеструки је добитник стипендије Холандског књижевног фонда и стипендије Фонда за културу Амстердама. Учествовао је на књижевним фестивалима у Холандији и Белгији (Een ander boek у Антверпену, Zogezegd у Генту).

Као ко-либретиста учествовао је у писању либрета за две опере Исидоре Жебељан: Зора Д. (2003) и Маратонци (2008). Написао је либрето за две опере Исидоре Жебељан: Симон изабраник (2009) и Две главе и девојка (2012).

У издању Архипелага објављена је књига прича Борислава Чичовачког Писмо из Амстердама и друге недописане биографије (2009).

Живи у Београду.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

[1] Биографија Борислава Чичовачког

  1. ^ Vučković, Igor (2011-08-12). „Borislav Čičovački | Arhipelag” (на језику: енглески). Приступљено 2023-09-15.