Isidora Žebeljan

Из Википедије, слободне енциклопедије
Isidora Žebeljan
IsidoraZebeljan.jpg
Datum rođenja 27. septembar 1967.
Mesto rođenja Beograd
SFR Jugoslavija

Isidora Žebeljan (Beograd, 27. septembar 1967) je istaknuta srpska kompozitorka mlađe generacije i redovna članica SANU. Osnovne i poslediplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde trenutno živi i stvara.

Biografija[уреди]

Isidora Žebeljan je rođena 27. septembra 1967. godine u Beogradu.

Redovne i poslediplomske studije kompozicije završila je na Katedri za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vlastimira Trajkovića.

Tokom studija bila je član grupe mladih kompozitora „Sedam veličanstvenih”, koja je na inovativan i nekonvencionalan način prezentovala svoju muziku.

Od 1993. je radila kao asistent na Katedri za kompoziciju i orkestraciju FMU u Beogradu, a od 2002. godine radi kao docent na istoj katedri.

Isidora Žebeljan je do sada napisala 25 kompozicija za različite instrumentalne, vokalno-instrumentalne i vokalne ansamble: od kompozicija za solo instrument, preko kamerne i simfonijske muzike, do opere.

Njen suprug je Borislav Čičovački.[1]

Dela[уреди]

Izvođenja[уреди]

Muzika Isidore Žebeljan izvođena je na koncertima i festivalima u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji, kao i u:

 • Velikoj Britaniji
  • London – Barbikan centar (engl. Barbican Centre), Teatar Sadler's Wells (engl. Sadler's Wells Theatre), Nacionalna galerija (engl. National Gallery), Vigmor hol (engl. Wigmore Hall), Rozal koledž muzike (engl. Rozal College of Music),
 • Italiji
  • Rim – Opštinska galerija moderne i savremene umetnosti (ital. Galleria Comunale d'Arte Moderna e Contemporanea),
  • Milano – Teatar dell'Elfo (ital. Teatro dell'Elfo),
  • Venecija – Teatar piccolo Arsenale (ital. Teatro piccolo Arsenale),
  • Torino – Auditorijum Radio-televizije Italije (ital. Auditorium RAI),
 • Holandiji
  • Amsterdam – Muzički centar Ijsbreker (hol. Music Centre De Ijsbreker), Teatar Fraskati (hol. Frascati Theatre),
 • Austriji – Bečka kamerna opera (nem. Wiener Kammeroper),
 • SAD – Centar za novu muziku pri Univerzitetu u Ajovi (engl. Center for New Music – University of Iowa) i
 • Francuskoj.

Muziku Isidore Žebeljan izvode renomirani svetski ansambli poput The Academy of St Martin in the Fields iz Londona, orkestar RAI iz Torina, London Brass, Brodsky Quartet, Nieuw Ensemble iz Amsterdama.

Ekskluzivni izdavač muzike Isidore Žebeljan je izdavačka kuća BMG Ricordi.

Saradnja[уреди]

Sarađivala je sa umetnicima svetske reputacije (operski režiser Dejvid Pauntni (engl. David Pountney), violinista i dirigent Kristof Popen (nem. Cristoph Poppen), dirigent Loren Vajankur (franc. Lorraine Vaillancourt) i video-art umetnik Bil Viola (engl. Bill Viola)).

Naručena dela[уреди]

Opera „Zora D“[уреди]

Opera „Zora D“ je prva srpska opera koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu (Amsterdam, jun 2003.) i prva srpska opera koja je inscenirana u inostranstvu posle 1935. godine, kada je Konjovićeva „Koštana“ postavljena u Pragu.

„Zora D“ je nastala kao narudžbina Dženezis fondacije (engl. Genesis Foundation) iz Londona.

U produkciji Opera Studija Holandije (hol. Opera Studio Nederland) i Bečke kamerne opere (nem. Wiener Kammeroper), „Zora D“ je premijerno izvedena u Amsterdamu 15. juna 2003. godine u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab (nem. Nicola Raab), sa solistima iz Holandije i Estonije, uz učešće Novog ansambla (hol. Nieuw Ensemble) iz Amsterdama, pod upravom dirigenta Vinfrida Mačevskog (hol. Winfried Maczewski).

Operom „Zora D“, 25. oktobra 2003. godine, otvorena je jubilarna 50. sezona postojanja Bečke kamerne opere, nakon čega se ova opera nalazila na stalnom repertoaru ove kuće. Orkestrom Bečke kamerne opere dirigovao je Daniel Hojem Kavaca (nem. Daniel Hoyem-Cavazza).

U Beogradu je opera „Zora D“ izvedena na otvaranju 36. BEMUS-a, 2. i 3. oktobra 2004. godine na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u koprodukciji BEMUS-a i austrijsko-holandskih kamernih pozorišta sa solistima iz Holandije i Estonije, solistima Beogradske filharmonije i dirigentom Premilom Petrovićem, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab.

Kompozicija „Pesma putnika u noći“[уреди]

Kompozicija „Pesma putnika u noći“ prvo je muzičko delo jednog srpskog kompozitora koje je naručeno i pisano za ansambl Academy of Saint Martin in the Fields iz Londona. Ta kompozicija nalazi se na stalnom repertoaru ovog svetski renomiranog ansambla, a pisana po narudžbini Dženezis fondacije povodom otvaranja izložbe The Passions jednog od najvećih video-art umetnika danas, Bila Viole.

Kompozicija „Skomraška igra“[уреди]

Dženeziz fondacija i Academy of Saint Martin in the Fields naručili su od Isidore Žebeljan i kompoziciju za kamerni orkestar „Skomraška igra“, koja je premijerno izvedena 3. februara 2005. u Vigmor Holu, u Londonu u izvođenju ansambla Academy of Saint Martin in the Fields pod upravom Isidore Žebeljan i premijerno u Beogradu, u maju 2005. godine sa ansamblom solista Beogradske filharmonije, takođe sa autorkom kao dirigentom.

Iluminacija „Konji Svetog Marka, iluminacija za simfonijski orkestar“[уреди]

Po porudžbini umetničkog direktora Bijenala u Veneciji Isidora Žebeljan je komponovala delo „Konji Svetog Marka, iluminacija za simfonijski orkestar“, koje je premijerno izvedeno na Bijenalu u Veneciji 22. oktobra 2004. u izvođenju simfonijskog orkestara Friuli di Venezia Giulia, sa dirigentom Kristofom Popenom iz Nemačke.

Kompozicija „Duh iz tikve, bajalica za limeni duvački kvintet“[уреди]

Ansambl London Bras (engl. London Brass) naručio je kompoziciju „Duh iz tikve, bajalica za limeni duvački kvintet“ koja je premijerno izvedena 1. marta 2006. godine, u koncertnoj sali Kraljevskog muzičkog koledža (engl. Royal College of Music) iz Londona.

Pozorišna i filmska muzika[уреди]

Isidora Žebeljan je, takođe, i jedan od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitora pozorišne i filmske muzike. Do sada je komponovala muziku za preko 30 pozorišnih predstava u produkciji vodećih pozorišta u Srbiji i Crnoj Gori.

Najznačajnije kompozicije[уреди]

 • „Selište“, elegija za gudački orkestar (BMG Ricordi)
 • „Pep It Up“, fantazija za sopran, klavir, udaraljke i gudački kvintet
 • „Na Dunavu šajka“, scena za sopran, klavir, udaraljke i gudački kvartet
 • „Pikarske scene“ - sinfonia in tre movimenti, za simfonijski orkestar
 • „Rukoveti“, pet pesama za sopran i orkestar
 • „Zora D“, opera u jednom činu
 • „Pesma putnika u noći“, za klarinet i gudački kvartet (BMG Ricordi)
 • „Konji Svetog Marka“, iluminacija za simfonijski orkestar (BMG Ricordi)
 • „Skomraška igra“, za kamerni orkestar (BMG Ricordi)
 • „Duh iz tikve, bajalica za limeni duvački kvintet“ (BMG Ricordi)
 • „Nove Ladine pesme“, za ženski glas i gudački orkestar (BMG Ricordi)

Nagrade i priznanja[уреди]

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti postala je na izbornoj Skupštini 2. novembra 2006. i pritom najmlađi akademik.[2]

Nagrade Međunarodne tribina kompozitora 1993, nagrada „Vasilije Mokranjac” 2001. godine, nagrada „Stevan Mokranjac“ 2004. godine, kao i tri Sterijine nagrade za najbolju pozorišnu muziku i četiri nagrade YUSTAT Bijenala za najbolju originalnu pozorišnu muziku.

Izvori[уреди]

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]