Корисник:Katarina Ćirković/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Скам Италија
Ориг. називSkam Italia
Жанртинејџ драма
ФорматТВ серија
АуторЛудовико Бесегато
СценариоЛудовико Бесегато, Анита Ривароли, Марко Боромеи, Аличе Урћоло, Лудовико ди Мартино
РежијаЛудовико Бесегата, Лудовико ди Мартино, Тицијано Русо
ЗемљаИталија
Време трајања16-40 минута (епизода)
Емитовање
Премијерно
приказивање
23. март 2018.
Профил на IMDb-ју

Скам Италија (итал. Skam Italia) је италијанска серија која је са приказивањем почела први пут 2018. Креирана од стране Лудовика Бесегата за TIMvision под окриљем продукције Cross Production[1]. Бави се свакодневницом ученика једне римске гимназије кроз суочавање са темама типичним за адолесценте. Део је франшизе Скама по истоименој норвешкој верзији серије из 2015.

Прве четири сезоне су доступне на TIMvision, а од 1. јануара 2020 и на Нетфликсу[2]. Пета сезона серије почела је да се снима 14. јуна 2021. и биће премијерно приказана 24. новембра 2022.[3]

Група пријатеља гимназије Џон Кенеди у Риму проживљавају прва животна искуства и баве се са важним и мање важним проблемима суочавајући се са темама попут: љубави и пријатељства, сексуалности, менталног здравља, зависности, насиља и злостављања, као и дискриминацијом уопште. Свака сезона прати авантуре другог лика у временском периоду од две године, па све до матуре.

Прва сезона[уреди | уреди извор]

Протагониста је Ева, девојка која је и окупила групу пријатељица коју чине Елеонора, Сана, Силвија и Федерика. Њену бурну везу са Ђованијем карактеришу веома комплексни догађаји и централна је тачка ове сезоне која се се завршава њиховим раскидом.

Друга сезона[уреди | уреди извор]

Протагониста Мартино се аутује и заљубљује у Николу који је у том тренутку у хетеросексуалној вези и пати од граничног поремећаја личности. Мартино треба такође да се суочи и са тешком ситуацијом у породици. На крају сезоне Мартино и Николо отпочињу своју везу.

Трећа сезона[уреди | уреди извор]

Елеонора развија буран однос са Едоардом. Живот јој је обележен готово потпуним одусуством родитеља, тако да ће открити да и Едоардо има тешку животну причу и оно што би могло да их раздвоји, напротив, дефинитивно их је спојило.

Четрврта сезона[уреди | уреди извор]

Сана растрзана између исламске вере која јој намеће да се уда за муслимана и љубави према Малику који више не практикује веру. На путу ка "зрелости", како школске, тако и личне, Сана проживљава унутрашњу кризу из које ће изаћи боља, напустивши љубав али не и своју веру.

Епизоде[уреди | уреди извор]

Прве две сезоне прате и видео клипови свакодневно објављивани на званичном веб сајту[4], као и неке поруке из угла протагониста.

Сајт од треће сезоне више не постоји, а видео клипови се објављују само на ТИМвисион, а поруке ликова на званичној Инстаграм страници серије[5].

СКАМ Италија
Сезона Епизоде Година
Прва сезона 11 2018.
Друга сезона 10 2018.
Трећа сезона 11 2019.
Четврта сезона 10 2020.
Пета сезона 2022.

Наставак[уреди | уреди извор]

У четвртој сезони нема видео клипова и додатног садржаја из 10 епизода које су снимане током пандемије Ковид-19.

Cross Production објавио је да ће наставити са снимањем петe сезонe. Режисер је изјавио да су у преговорима са NRK продукцијом оригиналне серије, Скам Норвешка, око давања права. Нетфликс је од 14. јуна 2021 званично преузео продукцију пете сезоне, предвиђене за 2022.

Протагонисти кроз четири сезоне[уреди | уреди извор]

Ева је ученица римске гимназије Џон Кенеди. Стидљива је и помало несигурна и њени једини пријатељи су момак Ђовани и најбољи пријатељ и једног и другог, Мартино. Током прве сезоне Ева прелази тежак сачињен од љубоморе, сумњи, несигурности и гриже савести, али открива и право пријатељство, оличено у групи коју ствара са Елеонором, Силвијом, Федериком и Саном. Искуства ће је учинити зрелијом у доношењу великих одлука вжних за њен лични раст. На крају сезоне Ева одлучује да раскине везу са Ђованијем, да би касније ушла у здравију и стабилнију везу са Федериком Канегалом са којим ће бити кроз наредне три сезоне. Међутим, након две године, на крају четврте сезоне се враћа Ђованију.

Мартино је веома дружељубив и ведар младић као и његови пријатељи Ђовани, Лука, Елија и Лукино. Иза живахног и раздраганог лица крије страх да ће његова сексуалност бити откривенаː не показује заправо никакав интерес за девојке и потајно је заљубљен у Ђованија што у почетку покушава да сакрије претварајући се да му се допада најбоља другарица Ева. Током друге сезоне његов живот биће обележен тешкоћама да прихвати себе, патњом због сложене породичне ситуације, али и сусретом са Николом, момком мало старијим од њега који ће му открити вредност и важност љубави без обзира на проблеме са којима ће се заједно суочити и на тај начин и заљубити. Међутим, у четвртој сезони преовладаће љубомора и јак нагон да заштите један другог што ће до краја сезоне ојачати њихову везу.

Лепа и промоћурна, Елеонора је члан скупине пријатељица коју чине Ева, Силвија, Сана и Федерика и велика им је подршка, увек спремна да буде ослонац. Када је прешла у Кенеди из једне друге гимназије на полугодишту трећег разреда, деловала је као девојка која је сигурна у себе, интелигентна и врло зрела. Приватно је у реалности веома крхка, повучена и затворена особа, највише због искустава кроз која је прошла: заправо живи готово сама заједно са старијим братом Филипом. Због скоро потпуног одсуства родитеља и прошлости у старој школи тешко стиче поверење у људе. На почетку серије када стаје у одбрану Силвије, упознаје Едоарда, најпопуларнијег момка у гимназији, који је тада показао велико интересовање за Елеонору. Упркос томе што се приказује потпуно незаинтресованом за његове непрестане покушаје да је освоји, Елеонору он заправо привлачи и у покушају да сакрије своја осећања, заљубљује се у њега. Отпочињу, на почетку, тајну везу током треће сезоне. Дешавају јој се неке тешке ситуације, попут сексуалног злостављања од стране Едоардовог брата Андреје. Елеонора одлучује да са Едоардом оде у САД где ће завршити последњи разред гимназије. На крају четврте сезоне ће се заједно са њим вратити у Рим.

Директна, искрена и без длаке на језику, Сана је девојка италијанско-тунижанског порекла и такође је члан скупине пет пријатељица и чини "мозак" групе. Муслиманка је (због овога често осуђивана, исмевана и дискриминисана) и веру доживљава веома озбиљно због чега се и не забавља на начин на који то раде њени вршњаци. Врло је интелигентна, иронична, посебно хладна, помало цинична, можда и груба и недоступна, али се иза тога крије њена нежна страна која је чини одличном пријатељицом способном да даје драгоцене савете. У четвртој сезони заљубљује се у Малика, најбољег пријатеља њеног брата Рамија. Међутим, пошто открије да је Малик престао да практикује Ислам, покушаће на све начине да сузбије осећања која гаји према њему, али без успеха. За то време суочиће се са периодом огромне фрустрације. Пошто се осећа апсолутно несхавћеном од друштва и својих пријатеља, почеће да чини неке неочекиване потезе. Удаљава се од својих пријатељица, посебно од Еве, са којом се и озбиљно посвађала, али захваљујући Мартину и Николи успеће да поново стекне самопоуздање и поверење у пријатељице, са којима ће изгладити односе на крају сезоне. Након што је отворено разговарала са Маликом, схватила је да су осећања узајамна и улази у везу са њим.

Награде[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nast, Condé (2018-03-20). „5 cose da sapere sulla misteriosa serie teen Skam Italia”. Wired Italia (на језику: италијански). Приступљено 2021-12-20. 
  2. ^ „Skam Italia, la quarta stagione su Netflix e Timvision - Tv”. Agenzia ANSA (на језику: италијански). 2019-12-18. Приступљено 2021-12-20. 
  3. ^ „'Skam 5', Iniziate le riprese della nuova serie: torna il cast originale con qualche novità”. la Repubblica (на језику: италијански). 2021-11-24. Приступљено 2021-12-20. 
  4. ^ „skamsubita - SKAM Italia”. sites.google.com (на језику: српски). Приступљено 2021-12-20. 
  5. ^ „Пријавите се • Instagram”. www.instagram.com. Приступљено 2021-12-20. 
  6. ^ „Ludovica Martino”. IMDb. Приступљено 2021-12-20. 
  7. ^ „Federico Cesari”. IMDb. Приступљено 2021-12-20. 
  8. ^ „Benedetta Gargari”. IMDb. Приступљено 2021-12-20. 
  9. ^ „Beatrice Bruschi”. IMDb. Приступљено 2021-12-20. 
  10. ^ „SKAM Italia vince il Golden Couch Award per la migliore serie TV 2018/2019 al Series Con”. GingerGeneration.it (на језику: италијански). 2019-05-11. Приступљено 2021-12-20.