Корисник:KostaAVT/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Какофони
Музички рад
Активни период1986—1989
ОснивањеСан Франциско, Калифорнија, САД (Сан Франциско,  САД)
ЖанрХеви метал, Неокласикал метал, Инструментал рок
Марти Фридман

Какофони (бенд)[уреди | уреди извор]

Cacophony (транскр. Какофони) је био амерички хеави метал састав који су 1986. године основали гитаристи Марти Фридман и Џесон Бекер и потписали уговор за Shrapnel Records[1]. Издали су два студијска албума и остали активни до 1989. године, након чега су обојица гитариста ковали сопствену соло каријеру и придружили се другим бендовима.

Историја[уреди | уреди извор]

Два албума која су објавили Какофони, Speed Metal Symphony (1987) и Go Off! (1988), били су репертоари врсте високотехничког свирања типичног за еру 1980-их, са песмама које укључују брзи темпо, мелодична сола, егзотичне неокласичне скале и двоструке хармонизације гитаре. Неколико нумера било је у потпуности инструментално, што је истакнуто показало познате техничке вештине Фридмана и Бекера. У чланку часописа Guitar World из 2009. године, Speed Metal Symphony заузео је девето место на листи свих десет најбољих дељених албума.

И Фридман и Бекер објавили би сопствене соло албуме - Dragon's Kiss, односно Perpetual Burn - 1988. године, пре изласка Go Off! Фридман ће се касније придружити треш метал бенду Мегадетх 1990. године, остајући с њима девет година, као и издајући још неколико соло албума, док је Бекер уживао у кратком боравку у соло саставу Дејвида Ли Рута-а од 1989. до 1991. Бекерово време са Рутом је било нагло прекинуто због појаве амиотрофичне латералне склерозе, дегенеративне болести због које је потпуно онемогућен да свира, а убрзо након тога и да се креће или говори.


Чланови бенда[уреди | уреди извор]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Shrapnel Records Group”. Shrapnel Label Group, Inc (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-08. 

Литература[уреди | уреди извор]