Корисник:Mackic1/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
My so-called life
Žanrтинејџерска драма
TvoracWinnie Holzman
Glavne ulogeClaire Danes

Jared Leto

Wilson Cruz
MuzikaMy so-called life Theme
Godina1994.
ZemljaСАД
Jezikенглески

Мој такозвани живот је америчка тинејџерска драма - ТВ серија, првобитно емитована на АБЦ-у од 25. августа 1994. до 26. јануара 1995. године. Серија је смештена у измишљену средњу школу Либерти у измишљеном предграђу у близини Питсбурга у Пенсилванији и прати емоционалне муке неколико тинејџера у друштвеном кругу главне јунакиње Анђеле Чејс, коју игра Клер Дејнс. Емисија је завршена уз очекивање да ће бити продужена за додатну сезону, али је званично отказана 15. маја 1995. године.[1]

Теме[уреди | уреди извор]

Серија Мој такозвани живот (Мy so-called life) бавила се главним друштвеним питањима средином 1990-их, укључујући злостављање деце, хомофобију, тинејџерски алкохолизам, бескућништво, прељубу, насиље у школи, цензуру и употребу дрога. Наслов емисије алудира на перцепцију бесмисла коју доживљавају многи тинејџери и обухвата главну тему серије. Емисија приказује тинејџерске године као тешке и збуњујуће, а не као лагано, забавно време.

Ликови[уреди | уреди извор]

Claire Danes
  • Анђела Чејс, коју игра Клер Дејнс, је 15-годишња ученица друге године у Либерти средњој школи у Три Риверс, Пенсилванија, измишљеном предграђу Питсбурга. Она покушава да открије и потврди свој идентитет. Да би то урадила, она се дистанцира од своје прошлости и одваја од својих родитеља и својих пријатеља из детињства, Шерон Черски и Брајана Кракова. Уместо њих, она се спријатељује са Рејен Граф и Рикијем Васкезом. Анђела је заљубљена у Џордана Каталана и диви му се издалека; касније почињу да се забављају и на крају раскину. Са овим новим везама, Анђела се налази у несигурним и понекад опасним ситуацијама; упркос искушењу, она остаје мирна и одговорна. Анђела гласовном интерпретацијом приповеда 17 од 19 епизода.
  • Патриша „Пети“ Чејс, коју игра Бес Армстронг, је Анђелина мајка. За разлику од многих ТВ мајки, она је главни хранилац и на почетку серије запошљава мужа. Она је тврдоглава и често изражава своја чврста уверења, што је неретко доводи у сукоб с околином.
  • Рејен Граф, коју игра А.Ј.Лангер, је Анђелина нова најбоља пријатељица на почетку серије. Она је дивља и бунтовна. У епизоди „Туђе мајке“ открива се дубина Рејениних невоља када се предозирала дрогом и алкохолом на сопственој забави.
  • Енрике "Рики" Васкез, кога игра Вилсон Круз, други је најбољи пријатељ Рејене Граф. Он је 15-годишњи геј дечак кога одгаја ујак, који га физички и емоционално злоставља. Рики носи оловку за очи и светлу одећу и осећа се као код куће у купатилу за девојчице са Рејен и Анђелом. Када га ујак избаци из куће, накратко одседа код Анђелиних родитеља; потом га негује геј учитељ енглеског Ричард Катимски (кога игра Џеф Пери), који му постаје ментор.
  • Брајан Краков, кога игра Девон Гамерсол, је неузвраћено заљубљен у Анђелу и дугогодишњи је пријатељ и са њом и са Шерон. Упркос свом високом коефицијенту интелигенције и увиду у друге ликове, недостаје му емоционална интелигенција и друштвено је незгодан и самоправедан. Ово има тенденцију да га удаљи од његових вршњака. Други ликови му се обично обраћају само када имају академско или технолошко питање, а он обично изгледа вољан, ако не и задовољан да им помогне. Брајан је конфликтан лик, који се плаши и често одбија интимност коју силно жели. Он се спријатељује са Рикијем средином серије.
    Jared Leto
  • Џордана Каталана игра Џаред Лето. Он је згодан, али бунтован, његов имиџ лошег дечака маскира прави разлог за његов лош школски успех. (Има недијагностиковану сметњу у учењу и скоро је неписмен.) Он је Анђелино љубавно интересовање, а током серије они улазе у везу изнова и изнова. Своју емоционалну дубину открива у својој способности писања песама и својим повременим дубоким мислима.
  • Шерон Черски, коју је играла Девон Одеса, била је Анђелина најбоља пријатељица током детињства све док се Анђела није спријатељила са Рејеном. Шерон је лепа, конвенционална и академски настројена, али њене вредности и идеали су оспоравани током целе серије и она постаје отворенија.

Споредни ликови[уреди | уреди извор]

  • Денијел Чејс, коју игра Лиса Вилхоит, је Анђелина млађа сестра. Нагласак је на томе колико је њена породица игнорише. Она има заједљиву и саркастичну духовитост, која служи као помало комично олакшање током целе серије. У епизоди „Ноћ вештица“, она се облачи као Анђела и заварава родитеље својом скоро тачном репликацијом Анђелине црвене косе, одеће и понашања. Денијел гласовном интерпретацијом приповеда претпоследњу епизоду, "Викенд".
  • Тино се заправо никада не појављује у серији, али се помиње у скоро свакој епизоди као неизбежан лик. Он је пријатељ Џордана Каталана и Рејене Граф. Тино је такође певач Џордановог бенда Фрозен Ембриос (касније названог Ресидуе).

Критички пријем[уреди | уреди извор]

Мој такозвани живот је добио широко признање критике и неки критичари га хвале као једну од највећих телевизијских серија свих времена[2]. На Метакритик-у, који додељује пондерисану просечну оцену, емисија има оцену 92 од 100 на основу 19 рецензија, што указује на „универзално признање“. То је 35. најгледанија телевизијска серија на веб страници[3]. Године 2007. серија је увршћена на листу „100 најбољих ТВ емисија свих времена“ часописа Тиме. И после више од 20 година од приказивања, култна серија Мој такозвани живот представља једну од најбољих тинејџерских серија икад снимљених.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Мy so-called life”. 
  2. ^ „The 100 Best TV Shows of All-Times”. 
  3. ^ „Best TV Shows of All Time-Metacritic”. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]