Корисник:Marijanrt2720/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Елизабет Дебицки
Дебицки на конференцији за медије (2016)
Датум рођења(1990-08-24)24. август 1990.(33 год.)
Место рођењаПариз, Француска
ДржављанствоАустралија
УниверзитетВикторијански колеџ уметности
ЗанимањеГлумица
Активни период2010–данас
Висина1,91 м
НаградеААЦТА награда за најбољу глумицу у споредној улози

Елизабет Дебицки (енгл. Elizabeth Debicki; Париз, 24. август 1990)[1] аустралијска је глумица.

Након студија глуме на Викторијанском колеџу уметности, дебитовала је на филму кратком улогом у аустралијској комедији Неколико кумова (2011). Дебицки је добила награду ААКТА (Награда Аустралијске академије филмске и телевизијске уметности) за најбољу глумицу у споредној улози за улогу Великог Гетсбија (2013).

Рани живот[уреди | уреди извор]

Елизабет Дебицки је рођена 24. августа 1990. године у Паризу од оца Пољака и мајке Аустралијанке ирског порекла. Њени родитељи су били балетски играчи, који су се упознали док су заједно наступали у једној емисији. Када је имала пет година, породица се преселила у Аустралију, Глен Веверли у Мелбурну. Најстарија је од троје деце, има млађу сестру и брата.

Дебицки се у раној младости заинтересовала за балет и школовала се као плесачица, све док није одлучила да се пребаци у позориште. Ученица Школе Хунтингтовер у источном Мелбурну, постигла је два савршена резултата из глуме и енглеског језика. Била је ђак генерације када је дипломирала 2007. године. У августу 2009. добила је стипендију Ричарда Прата за изванредне студенте глуме у другој години студија. Године 2010. дипломирала је глуму на Викторијанском колеџу уметности. 

Каријера[уреди | уреди извор]

2011–2016[уреди | уреди извор]

Дебицки на додели ААЦТА награде за најбољу глумицу у споредној улози (2012)

Дебицки је дебитовала у аустралијском филму Неколико кумова из 2011. године, са кратком улогом као секретарица. Ово је била њена прва улога након што је завршила школу глуме. Након што је видео њен снимак за аудицију, редитељ Баз Лухрманн, који је био на кастингу за своју надолазећу филмску адаптацију Великог Гетсбија, одвео ју је на аудиције у Лос Анђелес, где је имала пробу за филм са глумцем Тобијем Мегвајером. У мају 2011. Лурман је објавио да је добила улогу Џордан Бејкер ​​у његовом филму Велики Гетсби. Добила је одличне критике за свој портрет лика, освојивши ААКТА награду за најбољу глумицу у споредној улози.[2] У децембру 2012. Дебицки је била тема фотографисања за Вогуе Аустралиа.

Од јуна до јула 2013. године, Дебицки је играла Мадам у продукцији Сиднејске позоришне компаније, по комаду Слушкињина прича романописца Жана Женеа, са Кејт Бланчет у улози Клер и Изабел Ипер као Соланж. За свој наступ освојила је награду за најбољег новајлију на додели позоришних награда у Сиднеју. Године 2014. представа је пребачена са Бродвеја у Централно позориште (Њујорк).[3] Отприлике у исто време, Дебицки је глумила и у 13-минутном кратком филму под називом Годел Инкомплит [4] и појавила се као гостујућа звезда у трећој сезони аустралијске телевизијске серије Развратник.

Године 2015, Дебицки је имала споредне улоге у три главна филма. Играла је негативца у филмској адаптацији Шифра У.Н.Ц.Л.Е. (2015) у режији Гај Ричија, учећи да вози на сету. Такође, се појавила у адаптацији Магбета, који је режирао аустралији филмски редитељ Џастин Курзела. Као и у биографском авантуристичком филму Еверест, који је зарадио 203 милиона долара широм света.[5] Следеће године је глумила Мону Сандерс заједно са Марком Стронгом и Хоуп Дејвис у светској премијери сценске адаптације Жорж Сименоновог романа Мегре и човек с клупе, под називом Црвена штала у режији Дејвида Хера.[6] Представа је трајала од октобра 2016. до јануара 2017. године.

Године 2016. Дебицки је играла главне улоге у две телевизијске серије. Играла је главну улогу др Ане Мејси у серији Инцидент у Кетерингу, која је скоро у потпуности снимљена на локацији у Тасманији. Неколико месеци након што је снимање серије завршено, Дебицки је отишла у Швајцарску да почне снимање мини серије Ноћни менаџер, играла је као Џед у адаптацији истоименог романа Џона ле Кареа. Серија је емитована у Сједињеним Државама у априлу 2016. године.[7]

2017–данас[уреди | уреди извор]

Дебицки на Међународном филмском фестивалу у Торонту (2018)

Након успеха Ноћног менаџера, Дебицки је добила споредну улогу у Марвеловом филму Чувари галаксије 2, у којој је глумила Ајешу, вођу Сувереног народа. Глумиће поново у следећем, уједно и последњем, наставку Чувари галаксије 3.[8] У јуну 2017. прикључена је глумачкој екипи редитеља Лика Бесона, у филму Валеријан и град хиљаду планета у неоткривеној улози дајући само свој глас.[9] Филм је у биоскопе стигао око два месеца касније, када је откривено да је њена улога била улога царa Хабан-Лимаиа. 2017. године Дебицки је, такође, глумила Еву у редитељском дебију аустралијског глумца Сајмона Бејкера под називод​​ Дах. За ову улогу је добила номинацију ААКТА за награду најбоље глумице у споредној улози. Филм је добио пет додатних номинација за награду ААКТА, укључујући најбољи филм, и освојио је награду за најбољег споредног глумца и најбољи звук на 8. додели ААКТА награда.[10][11]

У 2018, Дебицки се појавила у пет филмова. Играла је улогу Џенсен у Парадоксу Кловерфилда, трећем делу Кловерфилд франшизе.[12] Филм је објављен на Нетфликсу у фебруару 2018. Након тога, појавила се као госпођа Г у хваљеном ХБО филму Прича, за који је добила одличне критике. Међутим, једна од њених највећих улога дошла је само неколико месеци касније, у новембру 2018, када је играла улогу Алис у филму Стива Маквина Удовице.[13] По изласку филма, добила је неке од најбољих критика у својој каријери, а многи критичари су изјавили колико су били импресионирани што је успела да се истакне међу тако препуном глумачком екипом, међу којима су били Вајола Дејвис и Лијам Нисон.[14] Исте године, Дебицки је такође глумила Вирџинију Вулф у филму Вита и Виргиниа и позајмила је глас зецу Мопси у филму Зец Петар. Глумила је и у наставку, Зец Петар 2: Скок у авантуру.

Дебицки је имала главну улогу у трилеру Племена јерес из 2019. године, у којем је глумила заједно са Клејсом Бенгом и Мик Џегером.[15] Следеће године је глумила Кет, отуђену жену лика Кенета Брана, у шпијунском филму Кристофера Нолана Тенет (2020).[16] Петар Бредшо из Гардијана сматра да она у овом филму има „најпрепознатљивије људске емоције, виче, плаче и чак се смеје на начин на који то нико други не чини“, али је додао да је њена улога слична оној коју је играла у Ноћном менаџеру.[17]

Дебицки ће следеће глумити Дајану, принцезу од Велса, у последње две сезоне Нетфликсове драмске серије Круна, преузимајући место од Еме Корин.[18]

Филмографија[уреди | уреди извор]

Филмови[уреди | уреди извор]

Година Наслов Улога Напомене
2011 Неколико кумова Маурин
2013 Велики Гетсби Џордан Бејкер
Годел Инкомплит Серита Кратки филм
2015 Магбет Леди Макдаф
Шифра У.Н.Ц.Л.Е. Викторија Винчигуера
Еверест Каролина Макензи
2017 Чувари Галаксије 2 Ајеша
Валеријан и град хиљаду планета Цар Хабан Лимаи Глас
Дах Ева
7 из Етерије Серита
2018 Прича Џејн Грамерси
Кловерфилдски парадокс Мина Џенсен
Зец Петар зец Мопси Глас
Удовице Алис
Вита и Вирџинија Вирџинија Вулф
2019 Племена јерес Беренис Холис
2020 Тенет Кетрин „Кет” Бартон
2021 Зец Петар 2: Скок у авантуру зец Мопси Глас
2023 Чувари галаксије 3 Ајеша У току

Телевизијске серије[уреди | уреди извор]

Година Наслов Улога Напомена
2014 Развратник Госпођица Епизода #3.3
2016 Инцидент у Кетерингу Др Ана Мејси 8 епизода
Ноћни менаџер Џед Маршал 6 епизода
2022–2023 Круна Дајана, принцеза од Велса Сезона 5

Позориште[уреди | уреди извор]

Година Дело Улога Драматург Место одржавања Референца
2010 Поклон Клои Џоана Мареј Смит Мелбурн [19][20]
2013–2014 Слушкињина прича Мадам Жан Жене Сиднеј

Њујорк

[21][22]
2016 Црвена штала Мона Сандерс Дејвид Хер Лондон [23]

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Година Филм Категорија Резултат
2014 Велики Гетсби Најбоља глумица у споредној улози Освојено
Најбоља глумица новајлија Номинација
Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Слушкињина прича Најбоља глумица у споредној улози у представи Номинација
Најбољи новајлија Освојено
2016 Ноћни менаџер Најбоља глумица у споредној улози у филму или мини серији Номинација
Инцидент у Кетерингу Најбоља глумица у главној улози у тв серији Освојено
2017 Најпопуларнија глумица Номинација
2018 Дах Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Прича Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Удовице Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Најбоља глумица у споредној улози Освојено
Најбоља глумица у споредној улози 4. место
Најбоља глумица у споредној улози године Номинација
Најбоља глумица у споредној улози године Номинација
Најбоља глумица у споредној улози 2. место
Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Најбоља глумица у споредној улози 2. место
Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Најбоља глумица у споредној улози 2. место
Најбоља глумица у споредној улози 2. место
Најбоља глумица у споредној улози Номинација
2019 Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Најбоља глумица у споредној улози Номинација
Најбољи глумачки ансамбл Номинација

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ann-Kathrin Kuhls (4. 5. 2017). Guardians 2: Was hat es mit Elisabeth Debickis Rolle Ayesha auf sich?”. GameZ (на језику: немачки). MediaMarkt. 
  2. ^ Frater, Patrick (30. 1. 2014). Gatsby Dominates AACTA Film Awards, Power Charges TV”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 19. 8. 2020. 
  3. ^ The Maids. Time Out New York. Приступљено 24. 4. 2020. 
  4. ^ "Gödel, Incomplete" на сајту IMDb (језик: енглески) (see also: Gödel's incompleteness theorems)
  5. ^ Everest (2015) – Financial Information”. The Numbers. Приступљено 19. 8. 2020. 
  6. ^ The Red Barn – National Theatre”. www.nationaltheatre.org.uk. Приступљено 17. 11. 2017. 
  7. ^ The Night Manager на сајту IMDb (језик: енглески)
  8. ^ Anderton, Ethan. Guardians of the Galaxy Vol. 3 Is Bringing Back Elizabeth Debicki as Ayesha”. slashfilm. 
  9. ^ Kroll, Justin (2. 6. 2017). Valerian Adds Guardians of the Galaxys' Elizabeth Debicki in Voice-Over Role”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 19. 8. 2020. 
  10. ^ „Elizabeth Debicki Joins Simon Baker's Directorial Debut Breath (Exclusive)”. Embankment Films (на језику: енглески). 11. 4. 2016. Приступљено 19. 8. 2020. 
  11. ^ „2018 AACTA Awards”. www.aacta.org (на језику: енглески). Приступљено 18. 8. 2020. 
  12. ^ „The Cloverfield Paradox”, IMDB, Приступљено 19. 8. 2020 
  13. ^ Crucchiola, Jordan. „Elizabeth Debicki to Commit Armed Robbery in Steve McQueen's Widows”. Vulture (на језику: енглески). Приступљено 19. 8. 2020. 
  14. ^ „In the crowded cast of Widows, Elizabeth Debicki is a standout”. Los Angeles Times (на језику: енглески). 24. 11. 2018. Приступљено 18. 8. 2020. 
  15. ^ D'Alessandro, Anthony (16. 6. 2020). „Sony Pictures Classics Sets August Release For ‘The Burnt Orange Heresy. Deadline Hollywood. Приступљено 16. 6. 2020. 
  16. ^ Tenet Star Elizabeth Debicki on Her Enigmatic Persona and Keeping the Secrets of Christopher Nolan's Thriller”. Variety. Приступљено 29. 7. 2020. 
  17. ^ „Tenet review – supremely ambitious race against time makes for superb cinema”. The Guardian. 25. 8. 2020. Приступљено 28. 8. 2020. 
  18. ^ Haring, Bruce. The Crown Adds Elizabeth Debicki As Princess Diana For Final Two Seasons”. Deadline Hollywood. Приступљено 16. 8. 2020. 
  19. ^ "Elizabeth Debicki – A Spotlight Moment" Архивирано 24 април 2013 на сајту Wayback Machine, 22 March 2012, Interview from December 2011
  20. ^ "Review: The Gift by Alison Croggon, Theatre Notes, 11 June 2011
  21. ^ The Maids Архивирано 29 јул 2013 на сајту Wayback Machine, media release, Sydney Theatre Company
  22. ^ "Blanchett and Huppert make The Maids less a tragedy than a tantrum – review" by James Camp, The Guardian, 11 August 2014
  23. ^ The Red Barn – National Theatre”. www.nationaltheatre.org.uk. Приступљено 17. 11. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]

  1. https://www.imdb.com/name/nm4456120/

Спољашње везе[уреди | уреди извор]