Слушкињина прича (ТВ серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Слушкињина прича
Intertitle Handmaids tale TV seria.png
Лого серије
ЖанрДрама
РежијаБрус Милер
УлогеЕлизабет Мос
Џозеф Фајнс
Ивон Страховски
Алексис Бледел
Медилајн Бревер
Ан Довд
О. Т. Фаџбен
Макс Мингхел
Самира Вилеј
Држава порекла САД
Број сезона3
Број епизода36
ЛокацијаToronto, Ontario
Hamilton, Ontario
Cambridge, Ontario
Дужина трајања47-60 минута

Слушкињина прича (енгл. The Handmaid’s Tale) је америчка веб телевизијска серија коју је креирао Брус Милер, адаптација истоименом роману канадске књижевнице Маргарет Атвуд. Радња серије се одвија у будућности након Другог америчког грађанског рата у којој су жене, зване слушкиње, присиљене на сексуално и порођајно зачетство.

Премијерно је приказана 26. априла 2017. године. У мају 2017. године, серија се обновља у другој сезони која ће се премијерно приказати 25. априла 2018. године.[1]

Слушкињина прича примила је изврсне критике и освојила је 8 награда Еми за ударне термине од укупно 13 номинација. Освојила је и Златне глобусе за најбољу телевизијску серију и најбољу глумицу (Елизабет Мос).[2]

Радња[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Радња се одвија у блиској будућности у тоталитарном, теократском, мизогином друштву. На подручју бивших Сједињених Америчких Држава уништених у новом грађанском рату, власт преузима хршћанско-теократска влада Гилеад. Друштво организују лидери који воде моћ по новом хијерархијском режиму фанатизма и новонасталих друштвених класа, у којима су жене брутално подређене и према закону не могу радити, поседовати имовину, руковати новцем или читати. Због глобалне неплодности, преостале плодне жене у Гилеаду, зване слушкиње, распоређене су у домове владајуће елите где морају да поднесу ритуално силовање својих господара како би остале трудне.[3]

Жене су подељене у мале социјалне категорије, од којих свака означава сличну стилизовану хаљину у специфичној боји: Слушкиње носе црвене, Марта (које су куварице) носе зелене, а жене (од којих се очекује да воде своје домаћинство) носе плаво. Економије, жене ниже класе су нека врста мешавине свих ових категорија, носе сиве. Друга класа жена, тетке (које тренирају и надгледају слушкиње), носе браон. Поред тога, Очи су тајна полиција која надгледа опште становништво због знакова побуне, Ловци проналазе људе који покушавају да побегну из земље, а Џезебели су проститутке у тајним јавним кућама које посећује елитна владајућа класа.

Џун Озборн, преименована у Офред (Елизабет Мос), предата је гилеадском командант Фреду Ватерфоргу (Џозеф Фајнс) и његовој супрузи Серен Џој (Ивон Страховски). Офред мора да поштује строга правила и стално је надгледају - неадекватан одговор или прекршај може довести до бруталне казне. Офред се сећа свог живота пре тоталитаризма када је имала породицу, ћерку, посао, док је сада једино у стању да прати правила Гилеада и нада се да ће поново живети слободно и вратити се својој ћерки.

Глумачка постава и ликови[уреди]

Главни[уреди]

 • Елизабет Мос као Џун Осборн/Офред, жена која је заробљена приликом покушаја бежања у Канаду са супругом Луком и ћерком Ханом.
 • Џозеф Фајнс као Командант Фред Ватерфорд, високи владин службеник и Џунин газда. И он и његова супруга су учествовали у оснивању Гилеад-а.
 • Ивон Страховски као Серена Џој Ватерфорд, Фредова супруга. Прихватила је своју нову улогу у друштву које је помогла створити.
 • Алексис Бледел као Емили/Офглен, Џунин партнер за куповину. Офглен има жену и сина, предавала је биологију на универзитету.
 • Медилајн Бревер као Џаин/Офварен, изгубила је десно око као казну. Она постаје ментално нестабилна због свог лечења и често се понаша детињасто.
 • Ан Довд као тетка Лидија, жена задужена за надгледање слушкиња у њиховом образовању и дужностима. Она физички кажњава слушкиње, али такође и брине о њиховим оптужбама и дубоко вјерује у мисију Гилеада.
 • О. Т. Фаџбен као Лука Банкол, Џунин муж од пре Гилеада. Џун верује да је убијен, али касније је откривено да је Лука успео побећи у Канаду.
 • Макс Мингхел као Ник Блаин, Возач команданта Ватерфорда и бивши дрифтер из Мичигена који гаји осећања према Џун. Џун и Ник развијају интимну везу, и на крају открива да он ради за Очи.
 • Самира Вилеј као Моира, Џунин најбољи пријатељ од факултета. Она је већ у Црвеном центру када Џун улази на слушкињин тренинг.

Споредни[уреди]

 • Ева Кардиин као Наоми Путнам, команданта Ворена Путнам жена.
 • Кристен Гутоски као Бет, Марта у Џезебел.
 • Тативан Џонс као Офглен #2, замењује Емили, након што је Емили кажњена.

Епизоде[уреди]

СезонаЕпизодеПрвобитно приказивање
Прво приказивањеПоследње приказивање
11026. април 2017 (2017-04-26)14. јун 2017 (2017-06-14)
21325. април 2018 (2018-04-25)11. јул 2018 (2018-07-11)

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]