Корисник:Miljanaradojevic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Фри Фајр (Видео игра)[уреди | уреди извор]

Фри Фајр (енгл. Free Fire) је бесплатна онлајн „бетл ројал” игрa за мобилне телефоне које је развијена и направљена од стране Сингапурске програмерске и издавачке компаније Гарена [1][2]за Андроид и ИОС оперативне системе. Постала је игра са највише преузимања на свету 2019. године, од 2023. Фри Фајр дневно користи више од 187 милиона активних корисника.[3][4]

Историја и развој игре[уреди | уреди извор]

Игра Фри Фајр, пуног назива Гарена Фри Фајр, је игра „бетл ројал” која је постала изузетно популарна широм света, посебно међу мобилним играчима. Иако је игра првобитно објављена 2017. године, њен развој и популарност су настављени током година.

Фри Фајр развија и издаје Сингапурска компанија Гарена, која је део корпорације Сеа Лимитед (енгл. Sea Limited). Игра је првобитно објављена у Вијетнаму, а затим се проширила на друге делове Азије. Временом је популарност игре брзо расла, посебно у земљама као што су Бразил, Индија, Индонезија и Тајланд.

Кроз редовна ажурирања и додавања новог садржаја, Фри Фајр је еволуирао током година. Уведени су нови режими игре, као што су Клеш Сквад (енгл. Clash Squad) и Бетл Ројал (енгл. Battle royal), који су играчима дали различите начине да се такмиче. Такође, додати су нови ликови са јединственим вештинама, оружјем, возилима и другим карактеристикама које су побољшале искуство играња.

Игра је постала популарна и међу е-спорт заједницом, организацијом турнира и такмичења на регионалном и светском нивоу. Гледаоци и играчи су се окупили да гледају како се најбољи тимови и играчи такмиче за награде и победу.[3]

Постала познат по свом режиму за мобилне уређаје, са оптимизованим контролама и приступачним хардверским захтевима. Ово је допринело широкој бази играча и омогућило људима широм света да уживају у игри на својим паметним телефонима.

Својим сталним развојем, Фри Фајр је постала једна од најпопуларнијих мобилних игара на свету, са великим бројем активних играча и широком заједницом фанова. Континуирана подршка и додавање новог садржаја обећавају наставак успеха и популарности ове игре у будућности.[5]

Садржај игре[уреди | уреди извор]

Фри Фајр
Image.png.13339
Лого игре
Девелопер(и)Гарена
Издавач(и)Гарена
Излазак8 Децембар 2017
Жанр(ови)Бетл Ројал
МодификацијеВише играча

Фри Фајр је пружа интензивне битке и тактичке изазове. Одлуке се морају доносити тимски, окружење и ликови се максимално морају искористити. Игра комбинује елементе тактике и тимског рада, пружајући брзу и узбудљиву игру. Након слетања на острво, играчи морају брзо прикупити оружје и опрему како би се припремили за сукоб са другим играчима. Током игре, играчи се суочавају са непријатељима и морају да доносе брзе одлуке, користе тактичко размишљање и вештине да би преживели. Зона игре се постепено сужава, приморавајући играче да се крећу ка центру острва и суочавају се са још већим сукобима. Тимска игра је кључ успеха у Фри Фајер-у. Играчи могу да раде заједно са члановима тима да размењују ресурсе, координирају нападе и подржавају једни друге. Такође, сваки лик у игри има посебне вештине и способности које може користити у борби, пружајући додатну предност током сукоба. Циљ игре је да постанете последњи преживели на острву, победите све противнике и преживите до краја. Играчи ће доживети напету и интензивну игру, у којој свака одлука и потез могу бити одлучујући за њихов опстанак. Уз надограђивање, разноврсно оружје и сталне изазове, Фри Фајр пружа узбудљиво искуство преживљавања и борбе за све играче.

Одабир локације[уреди | уреди извор]

У главном режиму игрице грачи могу бирати између различитих локација да слете на острво. Могућа је и тимска координација тако да сви играчи слете на исто место и раде заједно.

Прикупљање ресурса[уреди | уреди извор]

По слетању на острво, играчи морају брзо прикупити оружје, муницију, оклоп и медицинске пакете. Затим могу да истражују зграде, рушевине и друге локације како би пронашли корисне предмете.

Сукоб са противницима[уреди | уреди извор]

Играчи ће се суочити са другим играчима који су такође на острву. Морају бити опрезни и сваком сукобу приступити тактички. Борба је интензивна и брза, а играчи користе оружје, бомбе и тактичке маневре како би победили своје противнике.

Возила[уреди | уреди извор]

На острву има разних возила као што су аутомобили, мотоцикли и чамци. Играчи могу да користе ова возила да се брже крећу по острву и да избегну непријатеље. Возила такође пружају заштиту током путовања и прелажења мапе.

Зона сужавања[уреди | уреди извор]

Током игре, зона игре се смањује, приморавајући играче да се приближе једни другима. Играчи ван зоне трпе континуирани губитак здравља. Ово ствара напету атмосферу и подстиче играче да се боре да би опстали у безбедној зони.

Тактичка тимска игра[уреди | уреди извор]

Играчи могу и већинским делом треба да сарађују са члановима тима да би победили. Могу да размењују оружје, муницију и ресурсе, предлажу нападе на противнике и пружају медицинску помоћ. Тимски рад и комуникација су кључни за опстанак и победу.

Посебне вештине карактера[уреди | уреди извор]

Сваки лик у игри има посебне вештине и способности које могу бити корисне у борби. На пример, један лик може бити стручни снајпериста, док други има способност да брже обнови зравље или буде отпорнији напад супротних играча. Играчи могу да изаберу карактер који најбоље одговара њиховом стилу игре и стратегији.

Прилагодљиви систем оружја[уреди | уреди извор]

Играчи могу да користе различите врсте оружја, укључујући пиштоље, пушке, снајперске пушке, бомбе и лукове са стрелом. Оружје се може надоградити и прилагодити разним додацима као што су оптички нишани, продужеци цеви и додатни простор за муницију. Ово омогућава играчима да се прилагоде различитим ситуацијама и стиловима борбе.

Континуиране надоградње[уреди | уреди извор]

Кроз игру, играчи могу откључати нове вештине, ликове, оружје и додатне предмете. Могуће је надоградити вештине ликова како би били још моћнији, а такође могу да откључају и напредније оружје и опрему. Непрекидне надоградње пружају играчима осећај напретка и могућност да прилагоде своје ликове својим жељама.

Победник је последњи преживели[уреди | уреди извор]

Циљ игре је да постанете последњи преживели на острву. Играчи се суочавају са интензивним сукобима и непредвидивим ситуацијама, морају да користе тактичко размишљање, брзу реакцију и добар тимски рад да би преживели и остали једини победник.

Тренутна насловна страна игре

Режими игре[уреди | уреди извор]

У Фри Фајер-у постоји неколико популарних режима које играчи могу искусити. Такође режими у Фри Фајер-у се могу разликовати током различитих дешавања и ажурирања игре. Ови модови су само неки од популарних који су доступни, постоје и други модови које играчи могу истражити.

Класични режим[уреди | уреди извор]

Класични режим је основни режим игре. У овом режиму, играчи се суочавају у стандардном формату острвске битке, где се боре да постану последњи преживели. Зона која се сужава, тимски рад и тактичке одлуке су кључни елементи овог режима.

Режим рангирања[уреди | уреди извор]

Ово је такмичарски режим игре где играчи могу напредовати кроз различите нивое рангирања. Овај режим нуди изазове са већом конкуренцијом и награђује играче за успешну игру и победе. Циљ је достићи највиши могући ранг и побољшати своју позицију на ранг листи.

Клеш Сквад[уреди | уреди извор]

Клеш Сквад (енгл. Clash Squad) је тимски режим где се два тима сусрећу у окршају на малој мапи. Циљ је елиминисати противнички тим и победити. Овај режим комбинује тактику, брзу игру и тимски рад.

Детмеч режим:[уреди | уреди извор]

Детмеч (енгл. Deathmatch) је интензиван режим који се одвија на мањој мапи, где се играчи суочавају једни са другима у тимским или индивидуалним биткама. Циљ је постићи што више елиминација противника у одређеном временском року. Овај режим пружа брзу акцију и захтева вештине и брзе рефлексе.

Зомби режим:[уреди | уреди извор]

Зомби режим је режим заснован на томе да играчи раде заједно да би преживели нападе зомбија. Морају се борити против много зомбија и истрајати што је дуже могуће. Овај мод доноси промену у динамици игре и пружа тимске изазове.

Прилагођени режим[уреди | уреди извор]

Постоји и прилаођени режим који омогућава играчима да креирају сопствене приватне игре и позову своје пријатеље да се придруже. Овај режим омогућава прилагођавање правила игре, броја играча и мапа, што пружа могућност експериментисања и забаве са пријатељима.

Такмичења[уреди | уреди извор]

Фри фајр увео своје е-спорт такмичење под називом Free Fire World Series 2019. године. Међутим, због пандемије Ковид-19, замењен је серијом регионалних догађаја познатих као "Слободна Континентална серија".. Ова промена омогућила је такмичарима из различитих делова света да се такмиче на регионалном нивоу, уместо да се окупе на једном месту за светско првенство.

У фебруару 2021. године, Гарена је објавила повратак светске серије такмичења. Ово такмичење је имало импресиван наградни фонд од 2 милиона долара, што је привукло велику пажњу играча и гледалаца широм света.

Настављајући свој успон, 2021. године Free Fire World Series је постао најгледанији е-спорт догађај у историји. Са преко 5,4 милиона гледалаца, премашио је чак и Светско првенство у ЛОЛ-у које је имало 5,1 милион истовремених гледалаца. Ова импресивна бројка сведочи о растуће популарности Фри Фајра као е-спортске дисциплине и интересовању публике широм света.[6][7][8]

Карактери и вештине[уреди | уреди извор]

Фри Фајр је игра која број преко 50 различитих ликова, од којих сваки има јединствену вештину која може бити активна или пасивна. Активне вештине се могу активирати ручно притиском на одговарајуће дугме у игри, док се пасивне вештине аутоматски активирају. Сваки лик може да у исто време користи четири вештине, укључујући сопствену вештину лика и три вештине других ликова (један лик може да користи једну активну вештину и три пасивне вештине).

Ликови у Фри Фајеру имају јединствену позадину која их чини занимљивима. Неки од ових ликова су инспирисани познатим личностима из стварног живота са којима је Фри Фајер сарађивао. На пример, ту је Хроно ( енгл. Chrono) из сарадње са Кристијаном Роналдом, Димитри и Тива (енгл. Dimitri & Thiva) из сарадње са Димитри Вегас и Лике Мике, Ејпатроа (енгл. A-Patroa) из сарадње са Анитом, Ди-Џеј Алока (енгл. Dj Alok) из сарадње са Ди-Џеј Алоком и ЏиБејбс (енгл. JBabes) из сарадње са Џастином Бибером .

У игри је могуће прибавити све ликове користећи злато, валуту коју можете зарадити током игре, или дијаманте које можете купити онлајн. Овај систем карактера даје играчима могућност да прилагоде свој стил игре, експериментишу са различитим вештинама и комбинацијама и да се повежу са својим омиљеним славним личностима које које су део игре.[9]

Оптужнице[уреди | уреди извор]

У јануару 2022. године, развојни тим игре ПУБГ, компанија Крафтон (енгл. Krafton), поднео је тужбу против компаније Гарена и њихове матичне компаније због наводног кршења ауторских права. Крафтон је тужио Гарену, оптужујући их да су копирали предмете, механизме и укупан изглед ПУБГ игре. У тужби, Крафтонје истакао да "Фри Фајр и Фри Фајр Макс копирају многе аспекте ПУБГ игре, укључујући и део заштићен ауторски правима избор оружја, штитника, јединствених предмета, локације, избор боја, материјала и текстура". Док је у фебруару 2022. године, Министарство електронике и информационе технологије Индије забранило дистрибуцију Гарену и Фри Фајр игру заједно са педесет три друге апликације због наводних претњи за приватност и безбедности Индије. Овим чином, Министарство је одредило да Фри Фајр и остале апликације које су забрањене представљају потенцијалну претњу Индији у смислу приватности и безбедности.[10]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lewis, Arthur Cyril Wentworth, (4 Oct. 1885–15 March 1928), Editor The Straits Times, Singapore, Federated Malay States, since 1927, Oxford University Press, 2007-12-01, Приступљено 2023-05-21 
  2. ^ „Garena”. Garena.sg (на језику: енглески). 
  3. ^ а б „Garena Free Fire”. IGN (на језику: енглески). 
  4. ^ „Garena Free Fire. Best survival Battle Royale on mobile!” (на језику: енглески). 
  5. ^ „FreeFireApple”. 
  6. ^ The Singapore Mutiny of 1915: Global Origins in a Global War, Cambridge University Press, 2017-03-31, стр. 17—54, Приступљено 2023-05-21 
  7. ^ Brock, Tom (2021), Counting Clicks, Bloomsbury Academic, Приступљено 2023-05-21 
  8. ^ „Medicines update: November 2021”. Veterinary Record. 190 (1): 15—17. 2022. ISSN 0042-4900. doi:10.1002/vetr.1344. 
  9. ^ „Free Fire lets players earn their character of choice via the character LINK system”. Pocketgamer (на језику: енглески). Приступљено 3. 12. 2022. 
  10. ^ „PUBG's developer is suing Apple, Google, and the developer of lucrative PUBG lookalike Free Fire”. www.theverge.com (на језику: енглески). Приступљено 16. 2. 2022.