Пређи на садржај

Корисник:Ognjen98/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

МИЛИЋ ИЛИЋ[уреди | уреди извор]

Драгутин Димитријевић Апис

Рођен 1882. године у селу Грабовица код Горњег Милановца. Основну школу завршио у Горњем Милановцу (четири разреда). Кад је стасао за војску комисија је приметила његово врло паметно резоновање те га је поставила за Милић Илић је био позван као сведок и активно учествовао у судском процесуађутанта код генералштабног пуковника Драгутина Димитријевића – Аписа.

Приликом повлачења војске преко Албаније до које је дошло услед окупације Србије од стране Аустроугарске био је у пратњи врховног команданта Српске војске краља Петра I Карађорђевића са којим се и вратио у земљу приликом пробоја Солунског фронта. Приликом хапшења Аписа, Милић који је био ордонанс код пуковника Аписа није дозволио да уђу на врата и ухапсе га док му нису показали докуменат правоснажну пресуду војног суда који је доказивао да по тадашњем закону имају право да приведу пуковника Аписа.Процес је вођен у Солуну пред војним судом за официре. Милић Илић је био позван као сведок и активно учествовао у судском процесу. Пресудом од 23. августа 1916 Димитријевић је осуђен на смрт, а стрељан је 14. јуна 1917. у Солунском пољу заједно с артиљеријским мајором Љубомиром Вуловићем и Радом Малобабићем.

После рата радио је у жандармерији где је ишао у хајке на хајдуке.Оженио се и добио сина Радојицу 1909. године и ћерку Десанку која је умрла од маларије. Децу је добио са женом Милицом која је доживела дубоку старост и умрла у 95. години живота. Пензионисан је непосредно пре другог светског рата. Син Радојица је погинуо за време другог светског рата као припадник четничке организације генерала Драже Михајловића приликом повлачења преко Босне ка мору 1945. године. Милић Илић је умро 1966. године у Горњем Милановцу где је живео са снајом њеном децом.

Милић Илић се спомиње у књигама са судског процеса Драгутину Димитријевићу – Апису. Податке пружила унука Милића Илића, Борјанка.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. Сто година Солунског процеса – Апис чека суд историје [1] Др Мирјана Зорић, магазин „Одбрана”, специјални прилог бр. 165, 15. март 2017

Спољашне везе[уреди | уреди извор]