Драгутин Димитријевић Апис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Драгутин Димитријевић Апис
Dragutin Dimitrijević-Apis, ca. 1900.jpg
Драгутин Димитријевић Апис
Датум рођења (1876-08-05)5. август 1876.
Место рођења Београд
Кнежевина Србија
Датум смрти 26. јун 1917.(1917-06-26) (40 год.)
Место смрти Солун
 Краљевина Грчка
Војска Српска војска
Чин пуковник

Драгутин Т. Димитријевић „Апис“ (Београд, 5. август 1876Солун, 26. јун 1917) је био генералштабни пуковник војске Краљевине Србије. Апис је главни организатор завере официра која је извршила Мајски преврат 1903 (11. јуна 1903. по новом календару) којим је свргнут и убијен краљ Александар Обреновић са супругом краљицом Драгом, а доведен на престо краљ Петар I Карађорђевић.

Од 1904. године, био је члан Главног одбора четничке акције.

Почетком 1911. године, пришао је, а потом постао и члан Врховне централне управе тајне завереничке организације »Уједињење или смрт«. У I светском рату био је руководилац обавештајне службе Главног генералштаба, начелник штаба Ужичке војске, Тимочке војске и на Солунском фронту, помоћник начелника штаба 3. армије.

Ухапшен је 28. децембра 1916. због оптужби да је планирао државни удар и атентат на регента Александра Карађорђевића. На основу пресуде војног суда (Солунски процес) осуђен је на смрт и стрељан је 26. јуна 1917. у Солуну.

На иницијативу Александра Ранковића 1953. године, покренут је поступак за обнављање процеса, који је обновљен у Београду, преиспитани су сви поднети докази и преостали живи сведоци и донета је одлука о рехабилитацији Аписа и целе групе са њим осуђених.

Биографија[уреди]

Младост[уреди]

Рано је остао сироче без оца. Након тога, бригу о њему преузима његова сестра Јелена и њен супруг Живан Живановић.[1] Завршава основну школу у Нишу[тражи се извор], а нижу школу гимназије у Београду (Прва београдска гимназија). Након школовања уписао је нижу школу Војне академије и завршио је 1896. као шести у класи. Био је на служби у 7. пешадијском пуку у Београду где је произведен у чин потпоручника.

Септембра 1898. уписао је вишу школу Војне академије за генералштабне официре. У чин пешадијског поручника произведен августа 1899.

Мајски преврат и период после њега[уреди]

У ноћи 29. маја повео заверенике из Официрског дома у двор, где је за време тражења краља и краљице, тешко рањен с три метка у груди. Захваљујући својој снажној природи Димитријевић је преболео те ране, и његов утицај на официре и послове у војсци стално је растао. Димитријевић је можда желео да створи војну диктатуру у држави имајући јак утицај на политичаре, али се за ово не може са сигурношћу тврдити. Чак је покушао Николу Пашића да придобије на своју страну, али му то, упркос притисцима и претњама, није успело. Пред убиство краља Александра, Апис је заједно са својим истомишљеницима слављем обележавао датум убиства кнеза Михаила Обреновића, наговештавајући мајски преврат. Недуго по почетку саме акције, Апис је рањен у холу двора, те није лично учествовао у најзначајнијем делу преврата.

Године 1905. положио је испит за Генералштаб и отпутовао на војне студије у Берлин. По повратку у земљу, додељен је генералштабном одељењу Министарства Војног, и служио је у њему од септембра 1906. до марта 1907.

Био је у Македонији краће време, а по повратку вршио је дужност помоћника начелника штаба Дринске дивизије 1908. Још за време свог боравка на југу Србије, Апис се прикључио тајном комитету који је тада већ био створен са циљем да се одупре бугарским претензијама. У исто време, постао је члан Четничког удружења са седиштем у Скопљу и Куманову.

Црна рука[уреди]

Апис (десно) са друговима

1911. са својим друговима основао је тајно удружење Уједињење или смрт, познато под именом Црна рука. Црну руку су углавном чинили релативно млађи завереници умешани у убиство краља Александра и краљице Драге, али је главна личност био пуковник Драгутин Димитријевић Апис.[2] За време саме мобилизације у септембру 1912. тешко је оболео од тровања крви па је враћен у Београд и због тога није могао учествовати у балканском рату. Као шеф обавештајног одељења Ратног министарства Димитријевић је успоставио контакте са истомишљеницима из многих крајева.

Црна рука је представљала срж војничке опозиције цивилној влади. Скривајући се иза војске или опозиције, црнорукци су приморали краља Петра I да распусти владу Николе Пашића, иако је Народна радикална странка имала већину у Народној скупштини. Тек након руске интервенције и можда уз помоћ француског капитала, криза је решена у Пашићеву корист, а краљ Петар је био приморан да се повуче, наводно због болести, и за регента именује престолонаследника Александра.[3]

Апис и црнорукци су имали јак утицај на Народну одбрану, кроз коју су покушавали да рашире мрежу агената Босни и Херцеговини.[3] Овоме је помагало незадовољство српског становништва аустроугарском управом, српски национални покрет и ширење југословенске идеје после Балканских ратова.[3] Са друге стране, Пашићева влада је покушавала да даље не квари односе са Аустроугарском, па је она покушавала да својим установама блокира рад црнорукаца у Босни и Херцеговини.[3]

Гробница Драгутина Димитријевића Аписа на Зејтинлику

Контролисао је организацију Млада Босна, која је извршила атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда. Један од преживелих атентатора, Мухамед Мехмедбашић, пребегао је к њему и уз њега остао до самог краја.

Први светски рат и Солунски процес[уреди]

У I светском рату је руководио обавештајном службом. Потом је био начелник штаба Ужичке и Тимочке војске. Затим, помоћник начелника штаба III армије. Апис је у децембру 1916. ухапшен на солунском фронту као члан тајне организације Уједињење или смрт. Оптужница га је теретила за „превратничко деловање“ с политичким циљем у самој земљи. Поред тога у тужби се наводило, да је прикривао Рада Малобабића и Мухамеда Мехмедбашића, који су били оптужени истом тужбом, и да су 29. августа 1916. покушали да изврше атентат на престолонасљедника регента Александра, када се аутомобилом возио из Острова у свој логор. Процес је вођен у Солуну пред војним судом за официре. Пресудом од 23. августа 1916 Димитријевић је осуђен на смрт, а стрељан је 14. јуна 1917. у Солунском пољу заједно с артиљеријским мајором Љубомиром Вуловићем и Радом Малобабићем. Сахрањен је у спомен костурници на српском војничком гробљу у Солуну, као Н.Н. лице под бројем 5027.

На обновљеном судском процесу 1953. у Београду, све пресуде Вишег војног суда у Солуну су поништене, а сви осуђеници рехабилитовани, међу којима и сам Драгутин Димитријевић Апис.

Одликовања[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Живан Живановић: У Качеру (1914). стр. 216.–217, у публикацији „Колубара, цвелики народни календар за преступну 2004. годину“; одломак је пренет из успомена „Србија у ратовима“, Београд 1958.
  2. ^ Mitrović (2007). стр. 23-24.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Mitrović (2007). стр. 24.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]