Корисник:Rajovic21/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Паклена кухиња[уреди | уреди извор]

Паклена кухиња је амерички кухињски ријалити такмичаркси шоу који је први пут приказан на Фоху 30 маја 2005.[1]

Паклена кухиња

Креатор овог шоуа је Гордон Ремзи који је водио и учествовао у британским серијама истог имена.[2] Сваке сезоне два кухињска тима се такмиче да добију посао главног кувара у ресторану, док они раде у кухињи ресторана који се налази у телевизијском студију.

Сваке сезоне број такмичара се смањује са 20 на 12 до једног победника ове битке.У свакој епизоди један учесник је изгласан да буде избачен.Серија показује Ремзијев бес према учесницима која је драматично утицала у корист публике. На дан 1. фебруара 2022 године серија је обновљена за двадесет прву и двадесет другу сезону.

Паклена кухиња је била номинована са шест Primitive Emmy Awards.[3]

Формат учествовањa[уреди | уреди извор]

Паклена кухиња се снима у сређеном складишту са ресторану у Лос Анђелесу са кухињама и двокретним спаваћим собама.[4] Водитељ серије даје посебне ножеве које могу да задрже у зависности од њихових резултата.

Почетком сваке сезоне Гордон Ремзи дели куваре у два тима.[5]Жени су у црвеном а мушкарци у плавом тиму. Сваки тим добија куварску јакну са обојеним деловима на раменима своје боје тима.Тимови остају исти скоро током целог такмичења,али Ремзи може да измени тимови ако су чланови тима нису једнаки,воли да експрементише са изменама тимова или ако осећа да ће кувар боље кувати у другом тиму.

Изазови[уреди | уреди извор]

У изазовима,тимови добијају кухињске задатке од Ремзија.Врста задатка варира од припремања састојака,припремење хране и колика је храна укусна.Први изазов сваке сезоне је signature dish cook-of, који куварима даје шансу да покажу Ремзију своје кување.[6]

Сваке сезоне постоји један или више изазове који омогућују тимовима да спремају одређену храна која ће се користите за следећу вечеру или за дизајн њихових менија.Остали изазови су oсети па направи где кувари морају покушати да направе јело само помоћу чула укуса и „blind taste-test” где кувари док носе маску за очи и слушалице које блокирају звук морају да погоде састојке.Неки изазови укључуји оброк за ручак или доручак.Онај ко први спреми јело се проглашава победником.Победник изазова је одређен бодовним системом на освову мишљења Ремзија или публике.

Вечерњи изазов[уреди | уреди извор]

За вечерњи изазов, oд кувара се очекују да раде за својим столом у кухињи и да припремају храну као што је предјело,месо,рибу или garnish са својим саиграчима и да покушају да испоштују Ремзијеве висока очекивања за квалитет хране и презентацију.Вечерњи изазови је за 100 учесника(добровља у шоу), који од њих очекују да спреме предјело,главно јело и дезерт који углавном требају да предају.Кувари предају менији и књиге са рецептима Ремзију који мора да их научи и меморише, од којих је јело који је задало Ремзију највише времено рижото и Говедина Велигтон.[7]

Eлиминација[уреди | уреди извор]

Након што је вечерњи изазов завршен,Ремзи окупља све у кухињи и говори који тим је изгубио.Бира два члана тима који су номиновани за елиминацију.Могуће је да се оба тима прогласе губитницима или да различити број кувара буде номинован за елиминацију,У неким случајевима Ремзи прогласи да су оба тима победници али мора да номинује неког за елиминацију.То је општа сагласност, али Ремзи ословљава кувара као најбољи од најгорих или најбољи од најбољих и тражи од њих да изабери неког учесника који ће да буде номинован за елиминацију. Међутим тај концепт није више фер јер су кувари који је бирао Ремзи они су чешће бирали куваре по личном мишљењу него према кухињским перфомансама.

Ремзи је у неколико случајева одабрао некога који је био послат кући.Такви случајеви су познати као дупла елиминација, тим који је принуђен да пошаље неког кући најчешће је било због непослушности или слабих перформанси.

Финални сервис[уреди | уреди извор]

У финалу, два кувара имају шансу да развију свој мени и да предводе свој тим током целог вечерњег сервиса. Током првих пет сезона то је укључивало и декорисање половине Паклене кухиње на основу њихових укуса.Два кувара се боре у изазовима за припрему свог менија и победник има предност у бирању свог главног кувара.Ремзи проверава да ли састоји са менија поклапају са његовим стандардима и он и његови кувари морају да буде сигурни да се састојци поклапају са високим стандардима.Финалистима је дозвољено да дизајнирају своје кухиње или могу да избаце свог саиграча из кухиње ако им се он не уклапа.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://rijalitiprogramisite.wordpress.com/pojam-i-nastanak-rijaliti-programa/
  2. ^ https://www.24kitchen.rs/chefs/gordon-remzi
  3. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Primetime_Emmy_Awards
  4. ^ https://prekobare.com/los-andjeles/
  5. ^ https://usersite.datalab.eu/pantheonusermanual/tabid/316/language/sr-latn-cs/topic/sta-je-tim-i-timski-rad?topic=sta-je-tim-i-timski-rad&htmlid=1003398
  6. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Signature_dish
  7. ^ https://www.coolinarika.com/recept/beef-wellington-df6921c6-64a5-11eb-981c-0242ac12006f

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Званичан сајт Ријалити програми

Званичан сајт за куварски програм-24 kitchen

Званичан сајт Преко баре

Кориснички приручник за datalab-Паntheon

Званичан сајт за рецепте-кулинарка