Корисник:UrosPotic23/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Кошаркашке позиције[уреди | уреди извор]

Кошаркашка утакмица

Кошарка је врста тимског спорта, у кошарци се на терену налази пет играча по тиму, сваки са додељеном позицијом. Историјски гледано, ови играчи су додељени позицијама које су дефинисане улогом коју играју на терену, са стратешке тачке гледишта. Три главне позиције су бек, крило и центар, са стандардним тимом који се састоји од два бека, два крила и једног центра. Током времена, како су се развијале специјализованије улоге[1], сваки од бекова и крила су почели да се разликују, и данас је свака од пет позиција позната по јединственом имену и броју: плејмејкер (ПГ) или 1, бек шутер (СГ) или 2, ниско крило (СФ) или 3, високо крило (ПФ) или 4, и центар (Ц) или 5 "пост позиција".

Бекови[уреди | уреди извор]

У раним данима спорта, постојао је "трчећи бек" који је доносио лопту на противничку половину терена и додавао или нападао кош, слично као плејмејкер или комбиновани бек. Постојао је и "стационарни бек" који је шутирао са дистанце и остајао назад у одбрани, ефективно се припремајући за лакше поене пре него што је уведено правило о прекршају у задњој половини терена.

Плејмејкер[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Плејмејкер (кошарка)

Стеф Кари

Плејмејкер (ПГ),[2] такође познат као "јединица", је обично најнижи играч тима и најбољи дриблер и додавач. Они су обично врло брзи и добри у продорима и шутевима са кратке дистанце. Зато често предводе свој тим у асистенцијама и способни су да креирају шутеве за себе и своје саиграче. Могу да погађају шутеве ван рекета, али већина њихових поена долази унутар линије за три поена или из полагања, у великој мери зависно од нивоа вештине играча. Плејмејкери се гледају као "генерали на терену" или "тренер на терену", и "срце тима". Они треба да проучавају игру и снимке утакмица како би препознали слабости одбране и снаге сопственог напада. Одговорни су за усмеравање акција, чинећи ову позицију еквивалентном квотербеку у фудбалу, плејмејкеру у фудбалу или дизачу у одбојци. Очекује се да имају висок кошаркашки IQ и добар осећај за темпо игре како би успешно спровели офанзивне шеме[3] током игре, избегавајући губљење лопте. Добри плејмејкери повећавају ефикасност тима и генерално имају велики број асистенција.[4] Често се називају дриблерима или плејмејкерима. У НБА, плејмејкери су углавном високи између 178 цм (5 стопа 10 инча) и 193 цм (6 стопа 4 инча)[5].

Плејмејкери су задужени за многе ствари у кошарци које су веома различите од осталих четири позиције на терену. Док су остале четири позиције углавном фокусиране на постизање поена, плејмејкер мора имати другачији, више тимски оријентисан менталитет. Обично постоједве врсте плејмејкера: плејмејкер оријентисан на постизање поена (такође познат као лидер тима) и плејмејкер оријентисан на асистенције. Плејмејкер оријентисан на постизање поена редовно има способност да шутира са дистанце за три поена или средње дистанце. Овај тип плејмејкера може такође постићи поене око коша флотерима, акробатским полагањима или закуцавањима. Стеф Кари (НБА) и Деjмијан Лилард (НБА) су два примера плејмејкера оријентисаног на постизање поена. Плејмејкер оријентисан на асистенције често има висок кошаркашки IQ, или интуитивно разумевање игре, и може видети акције пре него што се догоде. Поред тога, ови типови плејмејкера су обично мајстори полу-теренског напада и обично знају тачне позиције за сваког играча на терену. Други назив за ову врсту играча може бити 'тренер на терену'. Крис Пол (НБА) и Челси Греј (ВНБА) су примери плејмејкера оријентисаних на асистенције[6].

Бекови[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Бекови (кошарка)

Двејн Вејд, легенда Мајами Хит-а

Бек шутер (СГ) — такође познат као "двојка" или "спољни бек" — се, заједно са ниским крилом, често назива крилом због употребе у уобичајеним тактичким позиционирањима. Као што назив сугерише, већина бекова шутера су одлични шутери са дистанце за три поена и средње дистанце. Кључни аспект бити бек шутер је имати способност стрпљиво чекати лопту и ослободити се, док други додају лопту око и коначно је добивају како би шутирали. Ово омогућава способност правилног уласка у отворени простор за друге позиције које контролишу лопту. Као и све позиције у кошарци, способност ефикасне комуникације са саиграчима је кључна. Ако саиграчи не знају када или где ће играч бити отворен, неће моћи да испоруче лопту када се укаже прилика. Већина ових вештина зависи од тога да ли је бек шутер добар шутер, финишер око обруча, дефанзивац, или различите комбинације ових.[7] Неки од истакнутих бекова шутера тренутно у ВНБА укључују Дајану Таураси и Сејмон Аугустус.[8] Примери НБА бекова шутера дати су испод.

Током еволуције игре, постојале су различите врсте бекова шутера, углавном категоризоване као офанзивне претње и дефанзивни бекови. Бекови шутери обично знају свој стил игре и постају бољи у оним квалитетима у којима су добри, а затим тимови одређују њихову улогу на терену. Ако се бек шутер фокусира више на шутеве са дистанце, посебно тројке, користећи кошаркашке блокове као што су "даун скринс", и без много дриблинга, онда се бек шутер обично назива играчем типа "кеч енд шут"; Девин Букер би одговарао овом типу стила игре. Ако бек шутер наглашава продор у рекет и постизање поена на (или око) обруча, онда се бек шутер генерално назива играчем типа "слешер". Двејн Вејд и Мајкл Џордан су били добро познати по својој способности да продру у рекет и постигну поене око обруча. Међутим, такође су узимали свој део шутева са средње дистанце и тројки[9]. Ово су познате офанзивне претње.

Ако је главни приоритет бек шутера да ограничи или спречи главног играча противничког тима (што је обично други бек шутер или неки други спољни играч), онда се бек шутер може назвати дефанзивним специјалистом[10]. Тонy Аллен би се сматрао дефанзивним специјалистом. Бекови шутери са способношћу шутирања са дистанце док ограничавају прилике за постизање поена најбољег спољнег играча противничког тима могу се назвати играчима типа "3-и-Д". Дени Грин је пример бек шутера типа "3-и-Д". Ово су познати као дефанзивни бекови.

Крила[уреди | уреди извор]

Ниско крило[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Ниско крило (кошарка)

Лери Берд

Ниско крило (СФ), такође познато као "тројка", сматра се најуниверзалнијом позицијом међу пет главних кошаркашких позиција. Свестраност је кључна за ниска крила због природе њихове улоге, која више личи на улогу бек шутера него на улогу крилног центра. Зато се позиције ниског крила и бек шутера често користе наизменично и називају се крилима. Ова позиција је као "швајцарски нож" јер играчи на овој позицији могу радити скоро све - од постизања поена, скакања, вођења лопте, додавања, до способности да бране, ако су вешти ниска крила. Они су слични универзалним играчима у крикету[11].

Ниска крила имају разне квалитете, као што су брзина и снага изнутра. Заједничко међу ниским крилима је способност да "извуку прекршај" и добију слободна бацања агресивно покушавајући (играјући леђима ка кошу) акције, полагања или закуцавања. Као такви, прецизно извођење слободних бацања је такође уобичајена вештина за ниска крила, од којих многа бележе велики део својих поена са линије слободних бацања. Поред способности да продру до коша, они су такође добри шутери са дистанце. Они су други најбољи шутери за три поена на терену заједно са бек шутером и обично, када су стационирани, стоје мало унутар линије за три поена. Нека ниска крила имају добре вештине додавања, што им омогућава да преузму одговорности плејмејкера као "поинт форвард". Ниска крила треба да буду у стању да раде по мало од свега на терену, обично играјући улоге као што су играчи за све позиције и дефанзивни специјалисти. Ниско крило високо мање од 196 цм (6 стопа 5 инча) може понекад играти позицију бек шутера, док ниско крило високо више од 201 цм (6 стопа 7 инча) може понекад играти позицију крилног центра. У НБА, ниска крила обично имају висину између 193 цм (6 стопа 4 инча) и 206 цм (6 стопа 9 инча). Лери Берд и ЛеБрон Џејмс се обично сматрају двојицом најбољих играча који су икада играли на позицији ниског крила у НБА.[12] У ВНБА, нека од најбољих ниских крила су била Ејнџел Лажуан Мекатри , Маја Мур и Елена Деле Дон.[13]

Високо крило[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Високо крило (кошарка)

Јанис Адетокумбо

Крилни центар (ПФ), такође познат као "четворка", често игра улогу сличну оној центра, доле у "посту" или "ниским блоковима". Крилни центар је често најмоћнији и најпоузданији стрелац тима, способан да постиже поене близу коша, али и да шутира шутеве са средње дистанце од 10 до 15 стопа од коша. Крилни центри су такође врло вешти и морају бити свестрани и у нападу и у одбрани, али не толико као ниска крила. Крилни центри обично имају добре рад ногу у рекету и могу приморати противничке играче на лоше шутеве или блокирати шутеве када бране рекет[14]. Неки крилни центри су постали познати као "стретцх фоурс", јер су проширили свој распон шутирања на тројке. У одбрани, од њих се захтева да имају снагу да чувају веће играче близу коша и атлетизам да чувају брзе играче даље од коша. Већина крилних центара је свестранија од центара јер могу учествовати у акцијама и нису увек у ниском блоку. Високи крилни центар изнад 203 цм (6 стопа 8 инча) може бити крилни центар-центар, играјући ПФ и Ц. Нижи крилни центар, отприлике 201 цм (6 стопа 7 инча), може играти као комбиновани крилни центар, играјући СФ повремено. У НБА, крилни центри су обично високи између 201 цм (6 стопа 7 инча) и 213 цм (7 стопа 0 инча)[15].

Крилни центар је суштински већа и снажнија верзија ниског крила, али генерално није висок или дуг као центар. Генерално говорећи, крилни центар је обично добар у скакању, а у неким случајевима, крилни центар са високим кошаркашким ИQ-ом може бити и одличан додавач, посебно из високог или ниског поста путем акције "пост сплит". Јанис Адетокумбо или Дирк Новицки су значајни примери крилних центара у НБА[16]. У ВНБА, неки значајни примери крилних центара су Бријана Стјуарт, Ннека Огвумике, и Тина Чарлс[17]. Уместо физичког крилног центра, "стретцх фоур" је познат првенствено по шутирању тројки и шутева са средње дистанце уместо игре у посту. "Стретцх фоур" може бити врло користан као блокер у "пик анд поп" ситуацијама, посебно против дефанзивне технике "дроп цовераге". На пример, ако "стретцх фоур" изађе на периметар након постављања блока, њихов чувар вероватно неће имати довољно времена да се врати и блокира потенцијални отворени шут ако чувар користи "дроп цовераге". Чак и ако крилни центар не може шутирати, постављање блокова може створити несклад за њих или њихове саиграче да покушају да постигну поене против других високих играча противничког тима ако се пребацују.

Центар[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Центар (кошарка)

Центар Никола Јокић, троструки најбољи играч НБА лиге.

Центар (Ц) — такође познат као "петица", "пивот" или "велики човек" — обично игра близу линије или близу коша (у "ниском посту"). Обично су највиши играчи на терену. Центри обично постижу поене "доле", или "у рекету" (близу коша, у кључу), али постоје многи центри који су добри шутери са дистанце. Обично су вешти у хватању скокова, оспоравању шутева и постављању блокова на играче. Циљ центара је да створе посед и сходно томе, прилике за постизање поена, хватајући скокове и покушавајући да спрече други тим да постиже поене у рекету[18]. Због централне улоге центра у одбрани, "блокирани шутеви" су узбудљива статистика коју они, и понекад играчи на другим позицијама, доносе у игру.

У прошлости, играчи који су играли на позицији центра били су релативно спори и кретали су се око коша, али су били много виши од сваког другог играча. Међутим, данас се та општачност променила; сада, играчи који играју као центри такође могу бити класификовани као крилни центри, могу доминирати противницима својим дефанзивним вештинама, и могу променити ствари и шутирати са високог поста. То је због реткости играча који комбинују велику вештину, идеалну висину и издржљивост. Развој брже и атлетичније кошарке, која захтева мање традиционалног центарског игре и више стил игре са више прелазака терена, такође је допринео промени током времена. У НБА лиги, обично су виши од 203 цм (6 стопа 8 инча)[19]. Неке тренутно значајне НБА центре укључују Николу Јокића, Џоела Ембида, Ентонија Дејвиса и Рудија Гобера.[20]

Присуство центра који може постизати поене у ниском посту (подручје најближе кошу) помаже у стварању равнотеже у нападу. Посебно ако велики играч има рад ногу да изведе потезе попут корака уназад, окретања, итд. то може отворити игру за његове саиграче. Ако постане превише лако постизати поене из ниског поста, центар ће бити дупло затворен. То ствара прилику за отворене шутеве спољних играча, јер ће центар "избацити" лопту, или је проследити, отвореном спољном играчу или "крилу". Како спољни играчи обично боље шутирају са дистанце, ово, заузврат, може створити лакше прилике за центра да постигне поене, пошто одбрана често игра ближе спољним играчима[21].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Kosarkaske pozicije”. Kosarkaski blog (на језику: енглески). 2013-04-17. Приступљено 2024-05-19. 
  2. ^ Плејмејкер (на језику: српски), 2024-02-10, Приступљено 2024-05-19 
  3. ^ Пик енд рол (на језику: српски), 2024-05-06, Приступљено 2024-05-19 
  4. ^ Asistencija (košarka) (на језику: бошњачки), 2014-11-09, Приступљено 2024-05-19 
  5. ^ O'Shea, Tyler (2022-11-09). „Average Height of NBA Players in 2024 (By Position)”. Joker Mag (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  6. ^ „Basketball Positions: Basic Information Explained”. Hoop Student (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  7. ^ „What Does a Shooting Guard Do In Basketball?”. Hoops Addict (на језику: енглески). 2020-05-08. Приступљено 2024-05-19. 
  8. ^ „WNBA Players & Rosters | WNBA”. www.wnba.com. Приступљено 2024-05-19. 
  9. ^ Shit. „Košarkaski šutevi | studenti.rs”. Mesto za uspešne studente | studenti.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-05-19. 
  10. ^ „The 4 types of defense in basketball”. Red Bull (на језику: енглески). 2022-07-22. Приступљено 2024-05-19. 
  11. ^ Крикет (на језику: српски), 2024-04-07, Приступљено 2024-05-20 
  12. ^ „20 greatest small forwards ever: The HoopsHype list”. HoopsHype (на језику: енглески). 2023-10-13. Приступљено 2024-05-20. 
  13. ^ Digital, Traffic. „Top 10 WNBA Small Forwards 2023 Rankings”. fanrankings (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  14. ^ „How to Play Power Forward in Basketball”. Hoops Addict (на језику: енглески). 2020-12-13. Приступљено 2024-05-20. 
  15. ^ „Power Forward | Men's Basketball Positional Guidelines | Go Big Recruiting”. www.gobigrecruiting.com. Приступљено 2024-05-20. 
  16. ^ „20 greatest power forwards ever: The HoopsHype list”. HoopsHype (на језику: енглески). 2023-10-18. Приступљено 2024-05-20. 
  17. ^ „Who are the top five power forwards in the WNBA?”. ESPN.com (на језику: енглески). 2018-06-28. Приступљено 2024-05-20. 
  18. ^ „How to Play Center in Basketball”. Hoops Addict (на језику: енглески). 2020-12-11. Приступљено 2024-05-20. 
  19. ^ Ih8reposts (2019-07-25). „Despite Wilt Chamberlain's reputation of "playing against milk men", the average weighted heights of Centers from 1960-73 was 82" (6'10); the average weighted heights of Centers from 2006-19 was 83.5" (6'11.5)”. r/nba. Приступљено 2024-05-20. 
  20. ^ Beautiful_Ad55 (2024-03-13). „On average, is the Center position most suited to produce elite players in Basketball?”. r/nbadiscussion. Приступљено 2024-05-20. 
  21. ^ „The Perimeter in Basketball: Basic Information Explained”. Hoop Student (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Званична страница НБА лиге

Званична страница Еуролиге