Крикет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ово је утакмица крикета. Играчи су у белим дресовима, док се арбитри који имају црне панталоне налазе скроз десно
Лопта за крикет израђена је од плуте, а обавијена је кожом

Крикет је тимски спорт налик бејзболу који играју два тима од по једанаест играча. У игри се користи лоптица која се удара палицом односно батом, а терен је травнато поље приближно елипсоидног облика. На средини се налази правоугаоно поље дуго 20,12 метара, а са обе стране поља су дрвене летве са пречкама - вратнице. Понекад се и само поље назива вратницама. Бацач снажно забацује тврду кожну лопту величине песнице са једних вратница ка супротним где се налази играч са дрвеном палицом. Пре него што стигне до ударача који брани своје вратнице лопта најчешће једном удари о тло. Још један ударач стоји поред бацача али он нема активну улогу док његов тим напада.

Уопштено, ударач покушава да удари лопту палицом и отрчи до другог супротног дела белог правоугаоног поља и заменивши место постиже поен. Међутим играч може да трчи и без ударања лопте или да удари лопту а да не трчи. Ако лопта удари у вратнице довољо јако да обори пречке пре него што је ударач на сигурном месту, тај ударач онда излази из игре, тј. испада. Ударач може да испадне такође ако не спречи да лопта обори све пречке или ако играч у пољу ухвати „живу“ лопту, тј. ако је ухвати пре него што она удари о тло. Када ударачи више не покушавају да трче проглашава се „мртва“ лопта и поново се баца.

Када испадне из игре, ударача замењује други ударач из истог тима. На терену могу бити два ударача и после десет ударача тимови мењају страну. На крају утакмице побеђује тим са више поена постигнутим трчањем.

Крикет се игра као тимски спорт већ неколико векова. У свом модерном облику прво се појавио у Енглеској и данас је популаран у садашњим и бившим чланицама Комонвелта. У неким земљама југоисточне Азије, укључујући Индију, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланку, крикет је убедљиво најпопуларнији спорт. Крикет је, такође, важнији спорт у Енглеској, Велсу, Аустралији, на Новом Зеланду, у ЈАР-у, Зимбабвеу и у земљама на Карипским оствима где се говори енглески језик.

Дужина игре - утакмица може да траје од шест или више сати до пет дана - многе паузе за ручак и чај, као и богата терминологија спортских израза су карактеристични за ову игру, што може да збуни оне који је не познају баш најбоље.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]