Крикет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Muttiah Muralitharan.jpg

Крикет је тимски спорт налик бејзболу који играју два тима од по једанаест играча. Један тим је у пољу са свих једанаест играча а други у том тренутку има само два ударача на терену.[1] У игри се користи лоптица која се удара палицом а терен је травнато поље приближно елипсоидног облика. На средини се налази правоугаоно поље а са обе стране поља се налазе по три дрвена штапа (Vicket). Поред сваког викета стоји по један ударач, који дрвеном палицом брани викет да га бацач не би погодио и оборио. Бацач се залеће и снажно баца лоптицу са једног краја поља на друго циљајући викет, пре него што стигне до ударача који брани свој викет, лопта најчешће једном удари о тло. За то време други ударач чека знак од саиграча да почну са трчањем да би променили позиције.

Крикет се игра као тимски спорт већ неколико векова. Први пут игра крикет се помиње у једној парохији на југу енглеске, где се свештеници жале да би људи уместо што играју крикет недељом могли доћи на литургију. Данас је популаран у садашњим и бившим чланицама Комонвелта. У неким земљама југоисточне Азије, укључујући Индију, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланку, крикет је убедљиво најпопуларнији спорт. Крикет је, такође, важнији спорт у Енглеској, Велсу, Аустралији, на Новом Зеланду, у ЈАР-у, Зимбабвеу и у земљама на Карипским оствима где се говори енглески језик.

Дужина игре - утакмица може да траје од шест или више сати до пет дана - многе паузе за ручак и чај, као и богата терминологија спортских израза су карактеристични за ову игру, што може да збуни оне који је не познају баш најбоље.

Терен[уреди]

Терен

Терен је травнато поље налик елипси димензија 130 са 110 метара. На средини се налази правоугаоно поље у коме се одиграва главна игра, оно је дужине 20 метара и ширине 3 метра (Pitch). Оно може бити направљено од ниско покошене траве, тепиха или гуме. На крајевима тог поља налазе се по три дрвена штапа са пречкицама преко (Vicket).

Лоптица[уреди]

Лоптица

Лоптица је од plute i пресвучена је kozom, може бити тамно црвене или беле боје. Тешка је око 160 грама и обима око 23 центиметра.

Палица[уреди]

Палица

Палице се праве од дрвета има више величина. Гледа се у односу на узраст, конституцију и у односу на то шта играчу одговара.

Формати игре[уреди]

Крикет се игра у више формата. Најкраћа форма крикета је такозвана "Т20", она је уједно и најпопуларнија форма крикета. Поред ове постоје још и "Т40" и "Тест крикет" који се играју знатно дуже.

Крикет у Србији[уреди]

Историја[уреди]

 • 2007. Крикет је у Србији коначно покренут октобра 2007. године када су крикет ентузијасти Харис Дајч, Ненад Дугић, Дарко Ивић, Владимир Нинковић, и Амбериш Саранг уз помоћ Британске и Индијске амбасаде почели да организују прве тренинге.
 • 2008. Прва два клуба, Стари Град и Миријево, основана су у Београду.
 • 2009. Први пут почињу да се одржавају државна првенства у верзијама од 40 и 20 овера, као и "Т20" и "6-а-side Kup" Србије.
 • 2009. Крикет федерација Србије (КФС) основана је (17. новембра).
 • 2010. Репрезентација Србије дебитује на међународним такмичењима.
 • 2011. Репрезентација Србије бележи највећи успех, на Еуро Т20 турниру у Будимпешти, наша селекција долази до полуфинала.
 • 2011. КФС постаје чланица Спортског савеза Србије (ССС) (јануара).
 • 2013. Крикет улази на буџет Министарства омладине и спорта (МОС).
 • 2015. КФС постаје придружени члан Међународног крикет савета - ICC (јуна).
 • 2015. Покренута такмичења млађих категорија у конкуренцији пионира (млађи до 13 и старији до 15 година).

Клубови у Србији[уреди]

 1. Крикет клуб "Стари град"
 2. Крикет клуб "Миријево"
 3. Крикет клуб "Дунав"
 4. Крикет клуб "Сава"
 5. Крикет клуб "McKenzie"
 6. Крикет клуб "Bodrog Deers"

Референце[уреди]

 1. „O kriketu”. Kriket federacija. 

Спољашње везе[уреди]

Званични сајт Крикет федерације Србије

Спортски савез Србије

Међународни крикет савет - ICC