Корисник:Vukis1719/Гас Фринг

С Википедије, слободне енциклопедије

Густаво Фринг је измишљени лик из криминалистичке драме Чиста Хемија и њеног предходника, серије Боље позовите Сола, коју је тумачио Ђанкарло Еспозито . Велики је чилеанско-амерички дистрибутер метамфетамина на југозападу Сједињених Држава који користи неколико легитимних послова, укључујући ланац успешних ресторана прженe пилетинe звани Лос Поллос Херманос и индустријску пeрионицу под називом Лавандериа Брилланте, као фасаду за велику операцију дроге. Фринг одржава позитиван имиџ у јавности: подстиче Управу за сузбијање наркотика (ДЕА), пошто се спријатељио са надлежним специјалним агентом, и даје велике донације грађанским и добротворним догађајима канцеларије у Албукеркију. Испод ове фасаде, он је безобзиран, суров и манипулативан у управљању својим огромним царством дроге. Запошљава бројне извршитеље и лично је убијао и ривале и савезнике. [1]

Биографија лика[уреди | уреди извор]

Позадина[уреди | уреди извор]

Густаво Фринг власник је ланца ресторана са брзом храном поховане пилетине под називом Лос Поллос Херманос (Пилећа браћа), смештених преко југозапада Сједињених Држава, са својим водећим рестораном у Албукуеркуеу и фармом и дистрибуцијским центром фирме на периферији града. Компанија је зависно друштво Madrigal Electromotive GmbH, мултинационалне компаније са седиштем у Немачкој која има удео у власништву у више зависних друштава. Иако је његов ланац ресторана легитиман посао, Гасу служи као параван за дистрибуцију метамфетамина и кокаина за мексички картел, удружујући се са двојицом руководилаца Мадригала: Немцем по имену Петер Шулер и Американком по имену Лидиа Родарте-Куаиле .

Епизода Чисте Хемије "Херманос" показује да су Гас и његов дугогодишњи партнер Макс Арциниега покренули Лос Полос Херманос као параван за продају метамфетамина који је Макс "скувао". Обратили су се дон Еладио Вуентеу, вођи картела, са понудом да прошире трговину дрогом уз помоћ картела; Еладио је одбио, јер би радије да картел настави да дистрибуира кокаин. Уместо тога, Еладио је Хектору Саламанци наредио да убије Макса због продаје "мета" на територији картела без дозволе. Еладио је поштедео Гаса, али га је приморао да сарађује са картелом под Еладиоовим условима. [2] Наредних 20 година Гас остаје споља одан картелу, али гаји незадовољство против Еладиа и Хектора, чекајући прилику да се освети. Након што се настанио у Албукуеркуеу, Гас потајно настоји да оконча своју зависност од картелског кокаина производњом и дистрибуцијом "мета" у Сједињеним Државама. Будући да посао са дрогом породице Саламанка, који контролише Хектор, укључује и Албукуеркуе, Гас је принуђен да се обрачуна с њим, али покушава да поткопа Саламанке.

Гас има мистериозно порекло; чак је и његово име установљено као псеудоним, јер ни ДЕА ни његов извршитељ Мајк Ехрмантраут нису могли да пронађу било какав запис о њему пре његовог доласка у Мексико . Наводно је пореклом из Чилеа, а чланови картела га понекад називају "Чилеанцем". У епизоди Боље позовите Сола "Пињата", коматозном Хектору прича причу о коати који је јео плод са дрвета лукуме које је гајио током детињства у Чилеу. У епизоди Боље позовите Сола "Магични човек", Лало Саламанка се позива на мистериозни инцидент у којем је учествовао Гас који се догодио у Сантиагу . Гас је имигрирао у Мексико 1980-их за време чилеанске диктатуре Аугуста Пиночеа, [2] и у флешбеку током епизоде Чисте Хемије "Један минут ", Хецтор га подругљиво назива "Гранд Генералисимо ", имплицирајући да је Гас имао везе са режимом Пиночеа. [3] Као што је поменуто у епизоди Боље позовите Сола "ЈММ ", Гас и извршни директор Мадригала Питер имали су заједничко искуство у Сантиагу, које Гус спомиње Питеру да би га смирио када се успаничи због Лалових напада на Гусов посао. У „Херманосу“ Еладио каже да је, када је наредио да убију Макса, поштедео Гаса због његове нестабилне, али очигледно моћне везе са Чилеом.

Веза Гаса и Макса подразумева се више него само посао. У епизоди Боље позовите Сола "Сабросито ", Хектор сугерише да би се Гус и Макс, "Пилећа браћа", могли боље називати "Гузна браћа", инсинуирајући на то да су геј . У "Магичном човеку" Лало разговара о Гусу са Хуаном Болсом и позива се на Макса као Гусовог дечка. [4] Као што је приказано у епизоди Боље позовите Сола "Дедицадо а Макс ", по доласку у Албукуеркуе, Гус је стекао малу вилу на мексичкој страни мексичко-америчке границе. Вила служи као резиденција доктора Барија Гудмана и садржи фонтану посвећену Максу. [5] Винс Гилиген је изјавио да је Гасово порекло намерно оставио двосмисленим, упоређујући их са актовком у Петпарачким причама . [6] Такође је оставио двосмислено да ли су Гас и Макс љубавници, али је изјавио: „Ја лично мислим да је Макс био више него само Гасов пријатељ. Мислим да су вероватно били љубавници. “ [7]

Боље позовите Сола[уреди | уреди извор]

Сезона 3[уреди | уреди извор]

Начо Варга плаћа Мајку да помогне уклањању Тука Саламанке, Хекторовог нећака, из свакодневних активности породичног посла са породицом Саламанка. Уместо да убије Тука, Мајк организује да га Туко нападне пред полицијом, што доводи до Туковог хапшења. [8] Мајк се плаши да ће Хектор сазнати да је Мајк организовао Туково хапшење. Мајк делује превентивно припремајући се за атентат на Хектора, али је у последњем тренутку прекинут. Мајка овај прекид доводи до Гаса, који објашњава да жели да он буде тај који ће одредити када ће Хектор умрети. Међутим, Гас охрабрује Мајка да настави да омета камионе које Хектор користи како би допремио залихе сладоледа и дрогу из Мексика и вратио новац картелу. [9] Након што Мајк омета две пошиљке не откривајући свој идентитет, Хектор захтева да Гус привремено користи своје камионе Лос Полос Херманос за испоруку и Хекторове и Гасове дроге. Гас, који је од почетка желео овај резултат, чини се да се нерадо слаже. Касније покушава да плати Мајку, али Мајк одбија новац. Уместо тога, тражи помоћ у прању 250.000 долара које је украо из једног од Хекторових камиона, а које Гас обезбеђује уређујући да Мадригал Електромотив ангажује Мајка као уговореног стручњака за безбедност и плаћа му месечне консултантске таксе.

Са новим споразумом о превозу, Начо и Артуро Колон стижу у складиште и фарму Лос Поллос Херманос како би преузели пошиљку дроге, а Начо покушава снажно да преузме шест килограма уместо договорених пет. Када Гасов потчињени Тирус Китт позове Гаса за водство, Гас препозна прилику да се инфилтрира у организацију Саламанка и каже Тирусу да Начо-у да додатни килограм. Начо се плаши да ће Хектор сазнати за његову улогу у Туковом затвору и забринут је због Хекторове намере да преузме продавницу пресвлака Начовог оца како би га користио као параван. Потајно замењује Хекторов лек за ангину са плацебом, надајући се да ће изазвати фатални срчани удар. На састанку између Хуана Болсе, Гаса, Хектора и Нача, Болса их обавештава да ће употреба Гусових камиона за премештање дроге и готовине за обе организације бити трајни аранжман. Хекторов бесни испад доводи до можданог удара, а Гас позива Хитну помоћ док пружа прву помоћ која Хектору спашава живот, иако је у коми. Начо следи Мајков претходни савет да замени плацебо за Хекторове праве лекове, тако да се неће сумњати на фаул. Чини се да Гас примећује Начове поступке, али не говори ништа. [10]

Сезона 4[уреди | уреди извор]

Хектор је хитно пребачен у болницу, док су Гас, Начо и Артуро позвани на састанак са Болсом у дистрибуцијској фабрици Лос Полос, где Болса изјављује да ће се до даљњег наставити операција Саламанка са Начоом и Артуром који су задужени.

Леонел и Марко Саламанка (рођаци) стижу да пазе на Хектора. Гас унајмљује лекара који ће надгледати Хекторов опоравак. Прегледајући Хекторове медицинске картоне, Гас схвата да у Хекторовом систему нема нитроглицерина, што значи да је Начо покушао да га убије. Када Начо и Артуро дођу на фарму пилића да преузму своју следећу пошиљку, Гас угуши и убије Артура, и каже Начу да зна шта је урадио, и уколико он не изврши његова наређења, обавестиће Саламанке. Тирус и Виктор чине да Артурова смрт и насилни напад на Нача изгледају као дело Еспиноса, док им Виктор продаје дрогу из Начовог аутомобила. Начо лажно идентификује Еспиносе са рођацима, који масакрирају Еспиносе како би повратили „украдену“ дрогу пре него што се врате у Мексико да би избегли власти. Гас наређује да се Хекторово лечење заустави након што је повратио кретање десним кажипрстом, остављајући његов опорављени ум заробљен у његовом неизлеченом телу.

Гас сарађује са Мајком на планирању изградње подземне мет "суперлабораторије" испод индустријске перионице веша у његовом власништву, користећи дизајн који је обезбедио хемичар Гејл Бетичер . Мајк прати инжењере кроз веш и испитује их о њиховој способности да конструишу лабораторију док Гас тајно слуша. Гас нуди посао Вернеру Зиеглеру након што је импресиониран Вернеровим директним описом потешкоћа и ризика. Гас обезбеђује дугорочни смештај и погодности за Вернерову посаду, док Мајк обезбеђује сигурност и превоз испланиран да њихово присуство остане у тајности. Вернер нехотице пружа детаље о подземној бетонској конструкцији покровитељима током изласка у бар и Мајк завршава разговор. Сутрадан, Мајк упозорава Вернера да ће га Гас убити ако поново понови исту грешку, а Вернер му даје до знања да разуме.

Лало Саламанка стиже да надгледа посао са дрогом у породици Саламанка. Одмах је сумњичав према Гасу и надгледа његов ресторан и фарму пилића. Будући да градња касни са распоредом, Вернер недостаје својој жени и побегне на састанак са њом. Мајк убеђује Гаса да му дозволи да пронађе Вернера и врати га уместо да га убије. Мајк прати Вернера до продавнице, а затим до оближњег одмаралишта. Лало прати Мајка, убија Фреда службеника продавнице да би добио информације које је Мајк открио, а затим зове одмаралишта док не пронађе Вернера. Претварајући се да ради за Гаса, Лало открива од Вернера неке детаље о изградњи лабораторије пре него што Мајк стигне и заврши позив. Знајући да Лало може пратити Вернерове акције до Гаса, Гас каже да Вернер мора бити убијен. Гас се нуди да пошаље људе да то ураде, али Мајк прихвата одговорност јер је Вернер побегао на његов сат, па сам убија Вернера.

Сезона 5[уреди | уреди извор]

Гaс се договара да Начо узима кокаин слабијег квалитета када узима дрогу Саламанки у Лос Поллос Херманос. Гласине о "нагаженом" производу стижу до Нача и Доминга, који их пријављују Лалу. Лало потврђује нечистоћу кокаина током посете уличним трговцима. На састанку са Лалом и Хуаном Болсом, Гас лажно тврди да је Вернер Зиеглер под Мајковим надзором радио на изградњи система за хлађење Гасове фарме пилића, а да је Вернер побегао након крађе кокаина. Гас даље тврди да је у покушају да сакрије губитак украдени кокаин заменио локално произведеним метамфетамином. Прича објашњава догађаје којих је Лало свестан, укључујући Вернеров одлазак из Албукуеркуеа, потрагу за Мајком и каснију смрт. Лало прихвата Гасову насловну причу и извињење, али остаје сумњичав. Хуан подсећа Лалоа да Гас ужива поверење Дон Еладио-а и указује да би Лало требао пустити ствар да падне. Будући да је Лало и даље сумњичав, Гас зауставља изградњу подземне лабораторије за мет и натера Мајка да пошаље Вернерове раднике кући. Гас нуди да настави да плаћа Мајку током кашњења, али Мајк одбија из фрустрације због Гасовог очигледног недостатка саосећања са Вернером. [4]

Гас приморава Нача да пружи унутрашње информације о Саламанкама. Начо добија Лалово поверење, а након што је Доминго ухапшен, Начо и Лало користе Џими / Сола како би обезбедили Домингово пуштање из затвора. Гас се слаже и у ноћи трансфера напето чека док се Виктор и Диего побрину да ДЕА и локална полиција заплене скоро милион долара, али да до Гаса не пронађу трагове. [11] [12]

Мајк проводи неколико недеља осећајући се депресивно због Вернерове смрти и пије превише. Након што га је локална банда повредила, Гас га је одвео до виле коју Гас поседује непосредно унутар мексичке границе, укључујући фонтану посвећену Маку. Доктор Бери Гуодман тежи да помогне Мајковим ранама, а Мајк остаје да се лечи. Гас посети и замоли Мајка да се придружи његовој организацији, рекавши да жели га са собом јер Мајк разуме његову потребу за осветом. [5]

Гас организује да Начо извештава Мајка о његовим активностима на поткопавању организације Саламанка. Мајк ради под претпостављеним именом како би потајно усмерио полицију према Лалу због убиства Фреда, службеника продавнице. Лало је окружен полицијом и ухапшен. [13] У затвору под претпостављеним именом, Лало контактира Нача и каже да жели да Начо спали Гасов водећи ресторан Лос Поллос Херманос. Гас и други власници зависних друштава достављају извештаје о статусу Петеру Шулеру, извршном директору Мадригала. После тога, Гас информише Петера и Лидију Родарте-Куаиле о статусу лабораторија за мет, а Гас уверава Петера да ће вратити план на старо. Када се Гас врати кући, он и Начо чувају Начову улогу кртице у организацији Саламанка уништавајући Гасов ресторан. Гас жели да Лало буде пуштен, па је Мајк дао Џимију детаље његове истраге о Лалу. Џими користи те информације да оптужи полицију за неовлашћено мешање сведока, омогућавајући му да добије предлог за пуштање Лала уз кауцију. [14]

Џими се одвезао на удаљено пустињско место како би узео новац за кауцију од рођака. Како започиње повратно путовање, пресече га неколико наоружаних људи који му узму новац и припреме се да га убију. Наоружане људе изненада нападне непознати снајпериста. Сви осим једног су убијени, а преживели побеже у једином нападачевом возилу које је још увек способно за вожњу. Невиђени стрелац био је Мајк, који је пратио Џимија за Гасом. Оштећен је и Микеов камион, па Џими и он враћају новац и започињу вожњу до Албукуеркуеа Џимијевим аутомобилом. Кад се аутомобил поквари, Џими и Мајк узму новац и прошетају се како би избегли преживелог наоружаног мушкарца. После ноћи у пустињи, Мајк убија преживелог наоружаног мушкарца и Џими и он настављају да ходају. [15]

Џими и Мајк на крају крећу до станице за камионе, где их Тирус и Витор купе. Мајк и Џими договарају се око насловне приче коју ће Џими рећи Лалоу након што Џими положи кауцију. Џими каже Лалоу да је био сам и прошетао је након што му се аутомобил покварио како не би ризиковао новац. Лало каже да се намерава вратити у Мексико како би избегао надзор полиције и тужилаца. Мајк информише Гаса о догађајима у пустињи, а Гас схвата да је напад наредио Хуан Болса да заштити Гасов посао. Мајк каже Гасу да Начо жели да заврши свој посао доушника на Саламанкама, али Гас одбија да се растане са вредном имовином. [16]

Док Гас надгледа чишћење и обнову спаљеног ресторана Лос Поллос Херманос, Мајк га обавештава да се Лало вратио у свој дом у Чивави и да је Начо с њим. Гас каже да је послао наоружане људе да убију Лала и да би Начо могао да помогне. Начо прима позив у којем му наређује да остави Лалову задњу капију отвореном у 3 ујутро Начо тражи да Лалова породица буде поштеђена. Лало је будан у 3 ујутро, па Начо поставља кухињску ватру као сметњу. Када Лало оде да истражи, Начо отвори капију и побегне. Наоружани људи улазе, убијају Лалову породицу и рањавају Лала. Лало побегне из куће кроз скривени тунел, а затим се ушуња и убије све осим једног оружаника. Затим приморава преживелог да позове посредника који је организовао убиство и пријави да је Лало мртав. [17]

Чиста Хемија[уреди | уреди извор]

Сезона 2[уреди | уреди извор]

Када Волтер Вајт тражи купца за његов висококвалитетни мет, Сол Гудман договара састанак са непознатим купцем. Волт и његов партнер, Џеси Пинкман, стижу у ресторан Лос Поллос Херманос у Јужној долини, али купац се наизглед никада не појављује, при чему Џеси и Волт нису знали да их је Гас, директор ресторана, ћутке проматрао. Волт то схвата касније и договара други састанак само са собом и Гасом. Гас му каже да он није заинтересован за пословање, јер је Џеси каснио и био дрогиран за први састанак, и стога је потенцијално непоуздана особа. Волт наговара Гаса да преиспита своју одлуку, обећавајући да никада неће морати имати посла с Џесијем и да ће им њихов производ донијети огроман профит.

Гас на крају пристаје да купи 38 килограма Волтовог мета за 1,2 милиона долара, али само ако се може испоручити у ограниченом року на удаљеној локацији. Док је Џеси у несвести након узимања хероина са девојком Џејн Марголис, Волт је приморан да пропусти рођење своје ћерке Холи да би извршио предају. Убрзо након тога, Гас обилази ДЕА -ин теренски уред у Албукуеркуеу, заједно са другим локалним подржаваоцима . Док је тамо, открива да Волт има рак плућа и да је његов зет Хенк Шредер агент ДЕА-е.

Сезона 3[уреди | уреди извор]

Гус је задовољан квалитетом Волт-овог плавог мета и нуди му три милиона долара за три месеца свог времена да кува више у високотехнолошкој "суперлабораторији" скривеној испод индустријске перионице веша који Гас поседује. Волт у почетку одбија, али Гас на крају убеђује Валта да треба да кува за финансијску сигурност своје породице. Гас му пружа Гејла Бетихера, талентованог хемичара који је поставио суперлабораторију, да помогне у кувању, али Волт мора умирити Џесија након што га је Ханк напао, па убеђује Гаса да Џесија врати као свог помоћника. Гас обавештава картел да ће, када Волт заврши са своја три месеца, бити слободни да га убију. Леонел и Марко Саламанка су нестрпљиви и путују из Мексика у САД да изврше убиство, али Гас интервенише и упућује их на Хенка, који је заправо убио Тука. Гас анонимно упозорава Хенка на напад који га чека, омогућавајући Хенку да убије Марка и критично повреди Леонела, упркос томе што је скоро парализиран од струка наниже. Гас користи свој утицај на полицију да им одврати пажњу у болници како би Мајк могао смртно убити Леонела убризгавши отров у инфузију.

Покушај Хенковог убиства доводи до великог сузбијања картела и Хуан Болса је убијен. Схвативши да је његов живот у питању, Волт пристаје да настави да кува у суперлаборији током дужег периода за 15 милиона долара, уз помоћ Џесија, али Гас је и даље забринут због Џесијеве лојалности. Џеси сазнаје да су препродавачи дроге који раде за Гаса одговорни за смрт Томаса, младог брата Џесијеве девојке Андрее . Пре него што их је Џеси сам убио, Волт их прегази својим аутомобилом и каже Џесију да беже. Волт објашњава Гасу да је то био само испад у њиховом споразуму. Гас се слаже да пређе преко тога, али Гејла поставља на место Волтовог помоћника и приватно говори Гејлу да научи све Волтове методе како би могао да преузме место Волта. Волт схвата да Гас покушава дотерати Гејла као замену, што значи да је његов живот у опасности, па се тајно састаје с Џесијем и тражи од њега да открије где Гејл живи. Једном када Џеси пронађе Гејлов стан, Волт креће да га убије, али Виктор га зауставља и одоводи у лабораторију, где Мајк чека. Волт тражи од Мајка да му дозволи да позове Џесија и убеди га да дође у лабораторију, али уместо тога Волт каже Џесију да убије Гејла. Виктор јури у Гејлов стан, али Џеси стиже први и кобно пуца у Гејла.

Сезона 4[уреди | уреди извор]

Гас стиже у лабораторију, где су Волта и Џесија обезбедили Виктор и Мајк. Знајући да је препознат у Гејловом стану, Виктор се плаши за свој живот и покушава показати Гасу своју корисност тако што ће почети да кува мет, што је научио док је посматрао Волта и Џесија. Волт моли Гаса да их поштеди, али они су шокирани када Гас пресече Викторов врат и пусти га да искрвари пред њима. Гас смирено каже Волту и Џесију да се врате на посао и појачава надзор у лабораторији постављањем сигурносних камера и тако да их Мајк и Тирус гледају док раде. Мајк сугерише Гасу да би могли да забију клин између Волта и Џесија. Мајк изводи Џесија из лабораторије како би помогао да покупи новац и изврши друге задатке, и уређује да Џеси онемогући унапред планирани напад на њега, што повећава Џесијево самопоуздање и повећава његов осећај лојалности према Мајку и Гасу. Гас је импресиониран Џесијевим јунаштвом и наређује Мајку да га укључи у више послова изван лабораторије. Забринут за њихову сигурност, Волт даје Џесију цигарету са капсулом рицина скривеном унутра и говори му да отрује Гаса кад му се укаже прилика, али Џеси то не уради.

Гас се договара да се састане са Доном Еладиом и осталим вођама картела како би решио разлике због којих је картел пореметио Гасово пословање и са собом доводи Мајка и Џесија. Џеси кува супериорну серију мета, а Гас му нуди да остане у Мексику и ради за картел. Џеси је забринут, али понуда је варка. Током забаве у Еладиовој кући како би прославили њихово зближавање, Гас превари Еладиа и већину осталих вођа картела да пију из отровне боце текиле. Гас узима прво пиће да ублажи сумњу, али се после присиљава да поврати. Током борбе која је уследила након што лидери картела почну умирати од последица отрова, Џеси помаже болесном Гасу и рањеном Мајку да побегне, притом убивши Хекторовог живог унука Хоакуина Саламанку. Доводи их у импровизовану болницу др. Гоудмана, коју је Гус претходно уредио у својој вили, где се обојица лече. Након опоравка, Гас се враћа у Албукуеркуе и изругује се Хектору, говорећи му да су сви вође картела мртви, те да се због Хоакуинове смрти породично стабло Саламанка завршава Хектором. Џеси више није одан Волту и одбија да му служи као заштитник. Када је ДЕА почела да повезује Гејлову смрт са Гасом, Гас отпушта Волта и прети да ће убити Волтову породицу ако му узврати или обавести некога о томе.

Сматрајући да је његов живот у опасности, Волт покушава да убије Гаса бомбом причвршћеном за његов аутомобил, али Гас осети нешто лоше и одлази од возила. У паници, Волт скида бомбу и сакрива се код куће. Након неуспелог покушаја да упосли Џесија да му помогне да убије Гаса, Волт трује Андреиног сина Брока и уверава Џесија да је Гас одговоран. Џеси пристаје да помогне Волту и говори му о Гасовој рутини, укључујући и посете Хектору у старачком дому. Волт убеђује Хектора да му помогне обећавајући му коначну освету Гасу. Хектор се претворио да је информатор у ДЕА. Гас посећује Хектора како би сазнао зашто је био у канцеларији ДЕА. Хектор одбија да призна Гасу док се Гас спрема да га убије смртоносном ињекцијом. Пре него што је Гас извео хитац, Хектор се изненада окренуо према њему, нетремице га гледао и више пута зазвонио на звоно на својим инвалидским колицима. Прекасно, Гас види да је звоно причвршћено за детонатор Волтове бомбе, коју је Волт инсталирао на доњу страну Хекторових инвалидских колица. Експлозија која је уследила одмах убија и Хектора и Тируса. Гас се чини повређеним док мирно излази из собе и намешта кравату, али камера полако прати око њега откривајући да му је експлозија откинула десну страну лица. Пада на под и умире.

Сезона 5[уреди | уреди извор]

Иако се Гас не појављује, његова смрт има бројне последице. Континуирана истрага његове смрти стиже до његовог ресторанског посла и уништеног суперлаба, који су Волт и Џеси спалили након што је Гус умро. Знајући да снимци сигурносних камера сачувани на Гусовом лаптопу могу да их инкриминишу, Волт, Џеси и Мајк користе електромагнет испред полицијске станице да униште рачунар и његов хард диск док се налази у полицијској соби за доказе. Мајк, Волт и Џеси су партнери у новом послу са метамфетамином, с тим што је Мајк наставио да плаћа Гасовим бившим запосленима из његовог дела добити како би осигурао њихову даљу тишину. Када полиција успешно забрани ове исплате, Волт се плаши да ће бити откривен његов идентитет и покушава да од Мајка добије имена запослених како би их могао убити. Када Мајк одбије, Волт га убија. Волт потом имена добија од Лидије Родарт-Куаиле и Гасове бивше запосленике убија у затвору пре него што успеју да открију Волтов идентитет, чиме је заправо окончано Гасово царство дистрибуције дроге.

Развој лика[уреди | уреди извор]

Ђанкарло Еспозито тумачи Гаса Фринга у серијама Чиста Хемија и Боље Позовите Сола

Лик Густаво Фринг добио је име по бившем немачком међународном фудбалеру Торстену Фрингсу, [18]

У почетку је Ђанкарлу Еспозиту понуђен лик који му је описан као „изврстан, веома учтив“, а он је одлучио да глуми тог лика као да има „неку тајну“. Не знајући у чему је та тајна, Еспозито је схватио потенцијал Гаса као развојни карактер, одбијајући понуде за гостовања и инсистирајући да постане редовна серија. [19] Да би постигао Гасову мирноћу као заштитни знак, Еспозито је користио технике јоге, које су му омогућиле да изнесе лик „доброг слушаоца“. [20]

Хуманост Гасове личности играла је интегралну улогу у његовом развоју. [21] Губитак Макса допринео је Гасовој еволуцији у немилосрдног злочинца; не зауставља се ни пред чим како би се осветио за Максову смрт, укључујући и постепено убијање читаве Хекторове породице. Губитак Макса такође је култивисао Гусову жељу да створи нову „породицу“ оснаживањем свог мет-царства, као и ресторана пилетине. [22] Неколико тренутака пре смрти, Гас успева да мирно подеси кравату чак и након што му је откинуто пола лица. Еспозито је то доживљавао као важан гест „када особа пређе на оно што је увек радила ... да буде потпун у његовом одласку са овог света ". [23]

Гасова популарност, као и његов значај за развој серије, створили су простор за могућа појављивања типа „флешбек“ у будућим епизодама, [6] [24] али та идеја није се остварила све до 2017. године када је Гас враћен у сезону 3 Боље Позовите Сола .

Пријем[уреди | уреди извор]

За портрет Гаса, Еспозито је освојио Телевизијску награду по избору критичара за најбољег споредног глумца у драмској серији.Такође два пута је био номинован за награду Еми за изванредног споредног глумца у драмској серији . Часопис Пејст је рангирао Фринга на 3. месту на листи 20 најбољих ликова 2011. [25] ТВ водич именовао га је бројем 3 на својој листи за 60 најгорих зликоваца свих времена из 2013. године, [26] а 2016. године Роллинг Стоне га је сврстао на број 7 од њихових „40 највећих ТВ зликоваца свих времена“. [27]

Иако су критичари генерално добро прихватили карактер перформанса Гаса Фринга и Еспосита, неки изворни говорници шпанског језика критиковали су глумачки извештачен и неприродан акценат када је говорио шпански.

Лос Пољос Херманос Обука запослених са Гасом Фрингом[уреди | уреди извор]

АМЦ је током треће сезоне објавио серију од десет кратких видео записа на Ју Тјубу и њиховим налозима на друштвеним мрежама као Лос Пољос Херманос Обука запослених са Гасом Фрингом, комбинујући снимке уживо са Еспозитом као Гасом, заједно са анимираним сегментима, представљеним као видео снимци за обуку запослених за Гасов Лос Пољос Херманос . [28] Серија је освојила награду Еми за изванредну комедију кратког облика или драмску серију 2017. [29]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Gustavo Fring”. AMC. Архивирано из оригинала 4. 5. 2015. г. Приступљено 23. 10. 2011. 
  2. ^ а б Hermanos”. Breaking Bad. Сезона 4. Епизода 8. 4. 9. 2011. AMC. 
  3. ^ Guffey, Ensley F.; Koontz, K. Dale (2014). Wanna Cook?: The Complete, Unofficial Companion to Breaking Bad. Toronto, Canada: ECW Press. стр. 296. ISBN 978-1-77090-498-9. Архивирано из оригинала 17. 2. 2021. г. Приступљено 21. 3. 2020. 
  4. ^ а б Magic Man”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 1. 23. 2. 2020. AMC. 
  5. ^ а б Dedicado a Max”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 5. 16. 3. 2020. AMC. 
  6. ^ а б Itzkoff, Dave (9. 10. 2011). „Vince Gilligan of 'Breaking Bad' Talks About Ending the Season, and the Series”. The New York Times. Архивирано из оригинала 12. 10. 2011. г. Приступљено 11. 10. 2011. 
  7. ^ Franich, Darren (3. 8. 2020). „'Breaking Bad': Vince Gilligan talks finale”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 10. 11. 2020. г. Приступљено 10. 11. 2020. 
  8. ^ Gloves Off”. Better Call Saul. Сезона 2. Епизода 4. 7. 3. 2016. AMC. 
  9. ^ Sunk Costs”. Better Call Saul. Сезона 3. Епизода 3. 24. 4. 2017. AMC. 
  10. ^ Lantern”. Better Call Saul. Сезона 3. Епизода 10. 19. 6. 2017. AMC. 
  11. ^ The Guy for This”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 3. 2. 3. 2020. AMC. 
  12. ^ Namaste”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 4. 9. 3. 2020. AMC. 
  13. ^ Wexler v. Goodman”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 6. 23. 3. 2020. AMC. 
  14. ^ JMM”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 7. 30. 3. 2020. AMC. 
  15. ^ Bagman”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 8. 6. 4. 2020. AMC. 
  16. ^ Bad Choice Road”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 9. 13. 4. 2020. AMC. 
  17. ^ Something Unforgivable”. Better Call Saul. Сезона 5. Епизода 10. 20. 4. 2020. AMC. 
  18. ^ „Breaking-Bad-Schurke nach deutschem Trainer benannt”. Die Welt. 31. 1. 2017. Архивирано из оригинала 1. 2. 2017. г. Приступљено 1. 2. 2017. 
  19. ^ Potts, Kimberly (9. 10. 2011). „How Giancarlo Esposito Forced 'Breaking Bad' to Get Even Better”. Reuters. Архивирано из оригинала 11. 10. 2011. г. Приступљено 23. 10. 2011. 
  20. ^ „Breaking Bad: 15 Things You Never Knew About Gus Fring”. ScreenRant (на језику: енглески). 2017-05-11. Архивирано из оригинала 17. 2. 2021. г. Приступљено 2020-08-15. 
  21. ^ Ryan, Maureen (9. 10. 2011). „Gus Fring Speaks: Giancarlo Esposito on 'Breaking Bad's' Most Memorable Villain”. AOL TV. Архивирано из оригинала 24. 10. 2011. г. Приступљено 23. 10. 2011. 
  22. ^ Franich, Darren (18. 12. 2011). „Best of 2011 (Behind the Scenes): 'Breaking Bad' creator Vince Gilligan talks about That Scene from the season finale”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 6. 6. 2012. г. Приступљено 18. 9. 2012. 
  23. ^ Poniewozik, James (10. 10. 2011). „Interview: Talking Gus Fring with Giancarlo Esposito”. Time. Архивирано из оригинала 22. 10. 2011. г. Приступљено 23. 10. 2011. 
  24. ^ Tucker, Ken (10. 10. 2011). „'Breaking Bad' face off: Gus Fring/Giancarlo Esposito talks about THAT SCENE”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 29. 10. 2011. г. Приступљено 23. 10. 2011. 
  25. ^ Jackson, Josh (5. 12. 2011). „The 20 Best TV Characters of 2011”. Paste. Архивирано из оригинала 26. 6. 2013. г. Приступљено 30. 6. 2012. 
  26. ^ Bretts, Bruce; Roush, Matt; (March 25, 2013). "Baddies to the Bone: The 60 nastiest villains of all time". TV Guide. pp. 14–15.
  27. ^ Collins, Sean T. (9. 2. 2016). „40 Greatest TV Villains of All Time”. Rolling Stone. Архивирано из оригинала 22. 7. 2017. г. Приступљено 29. 4. 2016. 
  28. ^ Surrey, Miles (18. 3. 2020). „The Surreal, Comforting Pleasures of the 'Better Call Saul' YouTube Videos”. The Ringer. Архивирано из оригинала 24. 4. 2020. г. Приступљено 26. 4. 2020. 
  29. ^ Canfield, David (11. 9. 2017). „Carpool Karaoke, Melissa McCarthy, and Ava DuVernay's 13th Among the Big Winners of the 2017 Creative Arts Emmy Awards”. Vulture. Архивирано из оригинала 6. 3. 2020. г. Приступљено 27. 4. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

[[Категорија:Category:Чиста Хемија]] [[Категорија:Category:Мушке улоге у серијама]] [[Категорија:Category:Боље позовите Сола]] [[Категорија:Криминалистичке серије]] [[Категорија:Серије]] [[Категорија:Фиктивна масовна убиства]] [[Категорија:Фиктивни нарко ратови]] [[Категорија:Странице са непрегледаним преводима]]