Пређи на садржај

Корисник:Vuksaa/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Декстер Морган је измишљени лик који је представљен као антихерој протагониста серијала књига о Декстеру које је написао Џеф Линдси, као и телевизијске серије истог имена. У телевизијској серији, Декстера глуми Мајкл Си Хол.

Декстер Морган
Michael C. Hall као Декстер Морган
Основне информације
Друга имена
  • Патрик Бејтмен
  • Кајл Батлер (сезона 4)
  • Артур Кари
  • Дејв Катлер
  • Дан (сезона 6)
  • Шон Елис
  • Стив Гаскел
  • Дарел Тукер (сезона 5)
  • Џим Линдси
ДржављанствоАмериканац
Партнер
  • Лила Турне (сезона 2)
  • Лумен Пирс (сезона 5)
  • Хана Мекеј (сезоне 7–8)
Деца
  • Астор Бенет
  • Коди Бенет
  • Само у романима:
  • Лили Ен Морган (ћерка, са Ритом)
  • Само у телевизији:
  • Харисон Морган (син, са Ритом)
РодитељиЏозеф Дрискол (биолошки отац)
Лаура Мозер (биолошка мајка)
Породица
Занимање
  • Форензичар
  • Шумар
ПребивалиштеМајами, Флорида
Подаци о лику
РодМушки
Подаци о креацији
Прво прик.Романи:
Мрачни сањар Декстер (2004)
Телевизија:
"Декстер"
(епизода 1.01; 2006)
Последње прик.Романи:
Декстер је мртав (2015)
Телевизија:
"Декстер: Нова крв"
(епизода 9.10; 2022)
ИзмислиоЏеф Линдси
Тумач
  • Мајкл Си Хол
  • Дивон Греј (тинејџер)
  • Доминик Џејнс (дете)
  • Максвел Хакаби (беба)

У романима и у телевизијској серији, Декстер је форензички стручњак за анализу крвних трагова који ради за Полицијски департман Мајами-Метро. У слободно време, он је осветољубиви серијски убица који циља друге убице који су избегли правосудни систем. Декстер следи етички код који му је у детињству усадио његов усвојитељ, Хари, а који назива „Кодекс” или „Харијев кодекс” и који се заснива на два принципа: може убити само људе након што пронађе доказе да су криви за убиство и не сме бити ухваћен. Декстер своје убилачке нагоне назива својим „Мрачним Путником”; када више не може игнорисати потребу да убије, допушта „Мрачном Путнику” да преузме контролу.

Декстерова појављивања у романима укључују "Мрачни сањар Декстер" (2004), "Драгољубиви Декстер" (2005), "Декстер у мраку" (2007),"Декстер по дизајну" (2009), "Декстер је укусан" (2010), "Двоструки Декстер" (2011), "Декстеров последњи рез" (2013), и "Декстер је мртав" (2015). Године 2006, први роман је адаптиран у телевизијску серију Шоутајм ТВ серију Декстер и њену пратећу веб серију "Декстер: Рани резови". Прва сезона је углавном заснована на првом роману "Мрачни сањар Декстер" (2004), али су наредне сезоне одступале од остатка књига.

За своју улогу Декстера, Хол је добио критичке похвале. Године 2009. освојио је Златни глобус за најбољег глумца у телевизијској серији или драми. Пејст (енг. Paste) је рангирао Декстера Моргана на шесто место своје листе двадесет најбољих ликова 2011. године.[1] Поред тога, Хол је добио награду Телевизијског критичарског удружења за индивидуална достигнућа у драми 2007. године, и био је номинован пет пута за Еми награду за изванредног главног глумца у драмској серији. Хол је поново тумачио улогу Декстера у минисерији "Декстер: Нова крв".

Опис карактера[уреди | уреди извор]

Биографија[уреди | уреди извор]

Декстер Морган рођен је 1970. године.[2] На почетку приче, Декстер се врло мало сећа свог живота пре него што је усвојен од стране Харија и Дорис Морган. Хари је Декстеру рекао да су му биолошки родитељи настрадали у саобраћајној несрећи, и да га је Хари довео кући са места злочина. Хари и Дорис имају биолошку ћерку, Дебру ("Дебору" у романима) Морган, која постаје Декстерова полу сестра.

Када је Декстер имао седам година, Хари открива да је дечак убијао кућне љубимце у комшилуку и схвата да је Декстер социопата са природном потребом да убија. Због тога, Хари одлучује да усмери Декстерове убилачке нагоне у "позитивном" правцу и да га научи да буде пажљиви да убија људе који "заслужују" то - убице који су избегли правду. Дорис је преминула када је Декстер имао 16 година, а Хари је преминуо када је Декстер имао 20 година.[3] У другој сезони, Декстеров прортивник је надзорник Џејмс Доукс, он открива да је Декстер одбацио каријеру у медицини да би се бавио анализом крвних трагова, иако је био на врху својег одељења на медицинском факултету. Такође открива да је Декстер студирао напредни Џиу-џицу на колеџу.[4]

Телевизијска серија и први роман постепено откривају прошлост Декстера. Декстер је рођен изван брака 1971. године као син младе жене по имену Лора (Лора Мозер у серији). У романима, Лора је била укључена у трговину дрогом , док је у серији Лора је била доушник и љубавница Харију. Биолошки отац Декстера био је у америчкој војсци и служио је у рату у Вијетнаму, али је касније постао наркоман због чега је и постао криминалац и зависник од дроге. Декстер је такође имао старијег брата по имену Брајан.[5][6] Када је Декстер имао две године, својим очима је видео ужасно убиство своје мајке од стране три дилера дроге. Два дана, Декстер и Брајан су остали у складишном контењеру, окружени раскомаданим деловима тела седећи у локви крви. Хари је тада дошао на место злочина и усвојио Декстера, док је Брајан одведен у усвајалиште.

Декстер се сећа убиства своје мајке тек касније у животу, када бива позван на изузетно крвав место злочина које је оставио његов брат - који је такође серијски убица. У роману, Брајан бежи из Мајамија, међутим у серији, Декстер успева да ухвати и (невољно) убије Брајана, свестан да Брајан никада не би престао да убија невине људе и да никад не би одустао од покушаја да убије Дебру.

Психолошки профил[уреди | уреди извор]

Од детињства, Декстер испољава убилачке нагоне које му налаже унутрашњи глас којег назива „Мрачни путник”; када тај глас не може да се игнорише, Декстер пушта „Мрачног путника” да управља. Придржава се моралног кода који му је усадио Хари: он може убити само људе који су и сами убице; мора наћи убедљиве доказе пре него што их убије; и мора бити опрезан како би избегао да буде ухваћен.

Декстер себе сматра емотивно одвојеним од остатка човечанства. Често се односи на унутрашњи осећај празнине и каже да убија како би се осетио живим. Тврди да нема никаквих осећаја или савести, и да су сви његови емотивни одговори део добро увежбане акције да би сакрио своју истинску природу. Нема интереса за романсу или секс; он сматра свој однос са својом девојком (и каснијом женом) Ритом Бенет као део своје "маске".

Декстер воли децу и сматра их значајно интересантнијима него одрасле особе; с обзиром на то, поступа према жртвама које нападају децу с посебним гневом. Његова веза са Ритином децом, Астором и Кодијем, понекад превазилази његов однос са самом Ритом. На пример, у романима, Декстер наставља свој однос с Ритом јер схвата да Ритина деца показују исте социопатске склоности као и он у њиховом узрасту, и труди се да им буде "водич" сличан ономе који је Хари био њему. Рано у серији, Декстер одступа од свог кода да само убија убице да би се решио педофила који вреба Астор.

Животиње не воле Декстера, што може изазвати проблеме када он прати жртву која има кућне љубимце, јер крену да лају на њега. Романи откривају да је некада поседовао пса који је лајао и режао на њега док није био приморан да га се отараси.

Понекад Декстер показује понашање које наговештава да осећа неку основну везу са људима. Признаје верност породици, посебно свом очуху, говорећи: "Кад бих био способан за љубав, како бих волео Харија." Откако је Хари преминуо, Декстерова једина породица је његова сестра Дебра, Харијева и Дорисина биолошка ћерка. Декстер признаје да не може наштетити Дебри или дозволити да јој неко други наштети зато што је "залјубљен у њу". У првој епизоди прве сезоне, каже: "Немам осећаје за било шта, али ако бих уопште могао имати осећаје, имао бих их за Деб."

Декстер у телевизиској серији[уреди | уреди извор]

Прва сезона[уреди | уреди извор]

У почетку прве сезоне, Декстер је форензички стручњак за анализу крвних трагова у полицијској управи Мајамија; а у свом "тајном животу", он је серијски убица који лови људе који су само убице. У свом приватном животу, Декстер одржава површне односе – са својом сестром Дебором, својом девојком Ритом, и Ритином децом, Астором и Кодијем, како би изгледао нормално. Декстер води унутрашње разговоре са својим очухом, Хари Морганом, који му даје савете о убиству и сналажењу у његовом личном животу.

Ритин претходни насилни брак оставља је у страху од секса, што савршено одговара асексуалном Декстеру. Међутим, када она победи своје демоне и постане заљубљенија, Декстер размишља о прекиду везе, плашећи се да ће га видети онаквим какав заиста јесте ако постану прави пар. Међутим, током терапијске сесије са једном од његових жртава, психологом Еметом Меридијаном (Тони Голдвин), Декстер је доведен у стање дубоке релаксације, при чему види застрашујућу слику малог дечака који седи у локви крви. У појачаном емотивном стању, он трчи у Ритину кућу да се утеши, и они имају секс.

У исто време, у Мајамију се појављује серијски убица проститутки, а Декстер примећује да убица оставља тајне наговештаје на месту злочина који имају лични значај за њега. Једног дана, Декстер добија званично обавештење да је човек по имену Џозеф Дрискол његов биолошки отац, и да, пошто је Декстер једини наследник, мора да дође да регулише имовину и преузме тело. Руди, нови Дебрин дечко, настоји да иду с Декстером и Ритом да очисте кућу. Иако Декстер сумња да је Дрискол његов отац, док чисте кућу, открива картицу захвалности коју је послао свом даваоцу крви када је био дете, јер Декстер има ретку крвну групу (AB-). Пошто је Хари убедио Дрискола да донира крв анонимно, Декстер није знао одакле је дошла крв. Декстер посумња да је смрт његовог оца била убиство, али тело је кремирано пре него што је Декстер могао добити доказе. Касније у серији, открива се да је Руди убио Дрискола инјекцијом инсулина тако што је симулирао срчани удар.[7]

Декстер улази у сукоб с Ритиним бившим мужем Полом који је скоро пуштеним из затвора, Пол покушава да се побије с Декстером, где га Декстер нокаутира. Да би прикрио трагове, Декстер убризгава Полу хероин и оставља га да га пронађу. Пол је пао на тесту за дрогу (чиме је прекршио условну казну) и враћа се у затвор.

Декстер је позван да анализира хотелску собу преплављену крвљу више особа. Тај призор изазива напад панике и низ сећања на њега као дете које седи у крви.[8] Његово истраживање га наводи да открије да је био сведок убиства своје мајке као дете, и да је имао брата по имену Брајан. На крају, убица из леденог камиона који је убијао проститутке (за кога се испоставило да је Руди) киднапује Дебру након што ју је запросио, а затим је дрогира и одводи у Декстеров дом из детињства. Када Декстер оде да спасе Дебру, коначно препознаје Рудија као свог давно изгубљеног брата, Брајана Мозера.

Брајан предлаже да почну да убијају заједно, и води Декстера до везане и дрогиране Дебре, предлаже да она буде њихово прво убиство. Након што се бори са унутрашњим сукобима због везаности за свог биолошког брата и потребе да заштити своју полу сестру, Декстер на крају одлучује да ће спасити Дебру. Касније, Декстер приводи Брајана и онда га везује за операциони сто у Брајановом стану. Декстер у сузама пререже Брајанов врат, затим намешта место злочина тако да изгледа као да је Брајан извршио самоубиство. На крају, полиција проналази тело и затвара случај. Сезона се завршава тако што се Декстер пита како би било да сви знају његове тајне и замишља да га обожавајућа публика слави испред полицијске станице.[8]

Друга сезона[уреди | уреди извор]

У другој сезони, Декстер је толико опседнут убиством свог брата да не може наставити са убијањем. Како ствари постају још горе, Дебра, трауматизована својим искуством, усељава се код Декстера, што отежава његов тајни живот. Декстера прати његов непријатељ, наредник Џејмс Доукс (Ерик Кинг), који гаји сумње у Декстера као могућег саучесника убице из леденог камиона (Руди). Како би га збунио, Декстер се противу својој вољи и суздржава се од убијања месец дана. Баш кад Декстер нађе прилику да поново убије, у луци Мајами проналази се преко 30 тела (Декстерове жртве), што изазива масовну потрагу за такозваним "Месаром из Беј Харбор".

Рита убрзо схвата да ју је Декстер лагао и закључује да је Декстер зависник од хероина; Декстер нејасно признаје да има „зависност“ како би сакрио своју праву тајну. Рита га тера да присуствује састанцима Анонимних наркомана, где упознаје Лилу Турне (Џејми Мареј), која постаје његов спонзор. Лила га убеђује да истражи своју прошлост, и док је под екстремним притиском након што се суочио и убио убицу своје мајке, његова веза са Лилом постаје све јача. Декстер признаје Рити како му се Лила свиђа, где га Рита након тога оставља. Лила постаје опседнута Дектером, верујући да је он њена сродна душа. На крају, међутим, Декстерова жеља да буде са Астором и Кодијем приморава га да затражи Ритин опроштај; Рита му ту опрашта и сад су опет заједно. Декстер сазнаје да је Лила у ствари социопата која присуствује састанцима да би посредно искусила емоције које она није у стању да осети, и говори јој да га остави на миру. Лила узвраћа тако што је Декстеровом колеги и пријатељу Анђелу Батисти (Дејвид Зајас) сместила за силовање, иако је на крају ослобођен.

Доуксове сумње попуштају када схвати да Декстер иде на састанке Анонимних наркомана како би се излечио од своје „зависности”, али почиње да сумња да је ово параван за још гору тајну. Док се Доукс приближава откривању истине, Декстер га провоцира на физичку свађу на послу, што је резултирало Доуксовом суспензијом. У "Британској инвазији", Доукс коначно хвата Декстера у чину уклањања раскомаданог тела на Флориди. Декстер је приморан да зароби Доукса и почиње да му намешта. Лила открива колибу у Флориди у којој Декстер држи Доукса и диже је у ваздух (са Доуксом унутра), како би заштитила Декстера. Полиција на крају проналази Доуксово угљенисано тело, окружено Декстеровим убилачким прибором(где су Доуксови отисци), и закључује да је Доукс био месар из Беј Харбора, на велико Декстерово олакшање.[9]

Декстер се претвара да жели побећи с Лилом, али она убрзо открива да је он намерава убити. Лила отме Астора и Кодија, а када их Декстер пронађе у њеној кући, она запали кућу и остави их закључане унутра. Декстер успева да спаси децу и неповређен побегне. Недељама касније, прати Лилу до Париза, где јој захвали што му је показала његово "право ја" пре него што је убије.[9]

Трећа сезона[уреди | уреди извор]

У трећој сезони, Декстер сматра да је његов живот подношљив све док не открије да је Рита трудна. Декстер, плашећи се каквим би оцем био, разматра да остави Риту да сама буде родитељ, све док га Дебра не убеди да би био одличан отац. Након неколико неуспешних предлога за брак, Декстер поново запроси имитирајући изјаву љубави једне од својих жртава. Рита на крају прихвата, уз благослов своје деце.[3]

У међувремену, након што је убио Оскара Прада у самоодбрани док је покушавао да убије дилера дроге по имену Фрибоу, Декстер формира неочекивано пријатељство са Оскаровим братом, Мигелом (Џими Смитс),[3] популарним помоћником окружног тужиоца. Док је ноћу ловио Фрибоа, Прадо наилази на Декстера, крвавог од убиства Фрибоа; Декстер тврди да је убио Фрибоа у самоодбрани. Прадо нуди Декстеру Фрибоову крваву кошуљу као доказ да неће открити Декстерову тајну. Двојица мушкараца постају ближи, а Декстер чак бира Прада за свог кума. Прадо постепено открива да је Декстер серијски убица, и почињу заједно да убијају у складу са Декстеровим "кодом". Када Прадо одступи од кода и убије супарничког адвоката, то покреће игру надметања и уцена између двојице мушкараца. Декстер открива да је крв на кошуљи заправо говеђа, што значи да га је Прадо само користио као изговор за убиство. Бесан и повређен, Декстер одлучује да убије Прада.

Декстер затим убија Прада и жени се Ритом, где му је полу сестра Дебра била "кума". Након што га је Прадо одао, серијски убица зван "Скинер" (Џеси Борего), који тражи Фрибоа, киднапује Декстера на његов дан венчања. Суочен са извесном смрћу, Декстер одлучује да настави да се бори како би живео и видео свог сина; ослобађа се и убија Скинера преломивши му врат и бацивши његово тело у полицијски ауто који је стизао.

Током сезоне, Декстер оправдава убиство две особе које не одговарају његовом коду: Нејтана Мартина (Џејсон Кауфман), педофила који прати Астор; и његове старе пријатељице Камиле Фиг (Марго Мартиндејл), која умире од рака и моли га да оконча њену патњу.[3]

Четврта сезона[уреди | уреди извор]

На почетку четврте сезоне, Рита је родила дечака, Харисона. Декстер је срећан што има своје дете, али његове одговорности као новог оца остављају га превише исцрпљеним да би убијао.[10] Декстеру је све теже да скрива свој тајни живот, што доводи до сукоба са Ритом и Астор, која је ушла у пубертет. На Ритино инсистирање, Декстер и она почињу да иду на брачну терапију.

Док се вози кући након што је убио своју прву жртву после неколико месеци, Декстер заспи за воланом и доживи несрећу, а резултирајући краткотрајни губитак памћења узрокује да заборави где је тело његове жртве. Он на крају успева да реконструише своје кораке и реши се тела. Након што је пензионисани специјални агент Френк Ланди (Кит Карадајн) убијен, Декстер почиње потрагу за такозваним "Тројним убицом", који већ 30 година извршава ритуална убиства широм земље. Када Декстер пронађе убицу, шокиран је откривши да је "Тројни убица" заправо Артур Мичел (Џон Литгау), породичан човек који је веома побожан.

Декстер преузима псеудоним Кајл Батлер и почиње да се увлачи у Мичелов приватни живот како би сазнао како Мичел балансира породичне обавезе са својим тајним животом серијског убице. У том циљу, Декстер више пута одлаже убиство Мичела, спречава полицију да га ухвати, па чак и спасава Мичелов живот када овај покуша самоубиство. Међутим, упознајући Мичела, Декстер схвата да га је погрешно проценио, након што је провео Дан захвалности са Мичеловом породицом, Декстер сазнаје да је заправо Мичел насилни тиранин кога се породица веома плаши. Након што се упусти у насилни сукоб са Мичелом, Декстер инсистира да они нису нимало слични и помишља да можда може трајно да утиша свог „Мрачног Путника”.

Током своје потраге за Тројним убицом, Декстер на нишан узима фотографа, Џонатана Фароуa (Грег Елис), који је оптужен за убиство, након што је наизглед претио Дебри. Он прибавља доказе који указују да је Фароу убио моделе које је фотографисао, пре него што га је ухватио и убио у његовом фотографском студију, упркос Фароуовим упорним и уплашеним протестима да није убио никога. Сутрадан, Декстер сазнаје да је заправо Фароуов асистент био тај који је убијао моделе, и остаје потресен и мучен кривицом због чињенице да је убио невиног човека.[11]

Када се врати кући, Декстер организује да Рита и он одлазе на медени месец. Декстер је прво послао Риту и Харисона дан раније на медени месец рекавши да ће доћи што је пре могуће чим заврши оно што је наумио,и затим креће да јури Мичела, који покушава да напусти град. Пре него што га Декстер убије чекићем, Мичел му каже да Декстер неће моћи дуго да контролише своје насилне нагоне и да "већ је све завршено" - исту ствар коју Мичел каже својим жртвама пре него што их убије.

Након повратка кући, Декстер зове Ритин телефон како би сазнао да ли су она и Харисон стигли. Тада одмах чује како Ритин телефон почиње да звони, што указује да је она у кући. Харисон тада почиње да плаче, а Декстер је уништен кад открије Ритино мртво тело у кади, са Харисоном на поду у локви мајчине крви; она је била последња жртва Тројног убице.[11]

Пета сезона[уреди | уреди извор]

Пета сезона почиње шокираним, осећањем кривице, Декстером који држи Харисона док полиција одговара на његов позив, у којем Декстер каже „То сам био ја“. Иако он мисли да ју је убио тако што је Мичелу саопштио његов идентитет, полиција то тумачи као признање директне кривице. ФБИ је, међутим, убрзо ослобађа Декстера, јер је био са полицијом у Мичеловој кући у време када је Рита убијена.

Наредног дана, Декстер проводи потпуно равнодушан, не могући чак ни да изнуди било какву врсту емоција или туге. Док Декстер планира да се искључи и поново покрене, суочава се са Ранкином (Брад Картер), дрским сељаком. Када Ранкин увреди Риту, Декстер га убија у бесу. Хари каже Декстеру да је овај чин прва људска ствар коју је видео да Декстер ради од Ритине смрти.[12]

Џулија Стајлс
Џулија Стајлс тумачи Лумен у телевизијској серији.

Потресен Ритином смрћу, Астор и Коди одлазе да живе код бабе и деде. Борећи се са тешкоћама, Декстер покушава да настави даље тако што ангажује дадиљу да чува Харисона док он иде да пронађе свој следећи циљ. Одлучује се за Бојда Фаулера (Шон Хатоси), осуђеног силоватеља чија веза са низом несталих жена чини савршену мету. Декстер убија Фаулера, само да би пронашао његову најновију жртву отмице и силовања, младу плавушу по имену Лумен Пирс (Џулија Стајлс), која је још увек жива. Након расправе да ли да је убије (и тиме елиминише могућег сведока), Декстер подлеже својој бољој природи и одлучује да је заштити. Лумен још увек тешко верује Декстеру, али схвата да јој он не жели зло. Открива да Фаулер није био једини човек који ју је силовао. Док се Лумен постепено убацује у Декстеров живот, моли га да јој помогне да пронађе своје нападаче(силоватеље); Декстер пристаје на то. Прате зубара за децу и шефа обезбеђења високо рангираног мотивационог говорника по имену Џордан Чејс (Џони Ли Милер). Ускоро постаје јасно да је и Чејс био један од Лумениних нападача. Ситуацију додатно компликује детектив Џои Квин (Десмонд Херингтон), који верује да је Декстер убио Риту и превише се приближава откривању Декстерових мрачних тајни.[13]

Како би задржао полицију заузету, Декстер их ставља на траг Фаулеру. Декстер лично упознаје Чејса и наиђе на фотографију која доказује да су сви нападачи Лумен (који су такође криви за мучење, силовање и убиство 12 других жена) познавали једни друге још од детињства.

Декстер на крају проналази бочицу крви коју Чејс носи око врата. Након издвајања узорка, открива да крв припада Емили Бирч (Анђела Бетис), првој жртви клуба силовања. Она предаје Лумен и Декстеру идентитет тајанственог четвртог нападача са фотографије, Алекса Тилдена (Скот Гримес). Декстер дозвољава Лумен да убије Тилдена тако што га убада у срце. Декстер и Лумен затим постају љубавници, пре него што наставе свој лов на Чејса. Док Лумен и Декстер планирају да ухвате Чејса, Декстер схвата да су камере постављене у његовом стану. Декстер, претпостављајући да га Квин посматра, чека да се врати у надзорни комби. Када Декстер отвори врата да ухвати Квина, Стен Лиди (Питер Велер), приватни детектив кога је Квин унајмио да прати Декстера, онесвести Декстера електрошоковима. Након што Лиди позва Квина да ухвати Декстера, Декстер напада Лидија и убија га у самоодбрани, након што га Лиди покуша убости.

Док Декстер уклања Лидијево тело, Лумен добија позив од Емили која је зове у помоћ. Емили изгледа уплашено од Чејса и прети да ће позвати полицију, али се открива да је поставила замку како би омогућила Чејсу да их ухвати. Декстер се враћа у стан и застаје када види да Лумен није ту. Прати Чејса до логора где је клуб за силовање почео. У нападу емоција, случајно разбија украдени аутомобил којим управља, што омогућава Чејсу да га ухвати. Чејс води Декстера до зграде у којој држи Лумен. Док је Чејс спреман да их убије, Декстер се ослобађа ножем који је скрио и онемогућава Чејса убодом кроз ногу. Декстер ослобађа Лумен и удара Чејса да остане без свести. Када се Чејс пробуди, Декстер дозвољава Лумен да га убије. Док су још у соби за убиство, спремајући се да преместе тело, Дебра стиже на локацију, иако јој је поглед на Декстера и Лумен заклонаст фолијом. Декстер и Лумен, заробљени, остају тихи. Без тражења њиховог идентитета, Дебра их упозорава да ће позвати помоћ и дозвољава им да побегну пре него што стигне полиција.

Следећег дана, Лумен каже Декстеру да више не осећа потребу да убија, и да не могу бити заједно јер ће Декстерове убилачке жеље увек бити присутне. Затим одлази да се врати животу који је имала пре отмице. Сезона завршава са Декстером окруженим пријатељима и породицом на прослави Харисоновог првог рођендана.[13]

Шеста сезона[уреди | уреди извор]

Отприлике годину дана касније, у шестој сезони, Декстер почиње да тражи предшколску установу за Харисона, иако његов атеизам долази у сукоб са верским предшколским установама на које се пријављује. Он постиже веће разумевање кроз Брата Сема (Мос Деф), бившег затвореника и убицу кога је Декстер некада разматрао да убије, а који је од тада постао верник и саветује друге бивше затворенике. Декстер почетно види религиозну конверзију Брата Сема као превару, али Брат Сем доказује да се заиста променио на боље, чак и помаже Декстеру кроз кризу када Харисон пролази кроз операцију слепог црева.[14]

Ускоро након тога, Брат Сем је убоден и смртно рањен у својој гаражи. Декстер схвата да је пријатељ Сема, Ник (Џермин Де Леон), одговоран, и заклиње се на освету. На самрти, Сем опрашта Нику и моли Декстера да учини исто. Декстер размишља да поштеди Ника када се у почетку чини да се каје, али се касније показало другачије; након што Сем одбије да поднесе тужбу на самртној постељи, Ник почиње да се хвали оним што је урадио. Побеснели Декстер дави Ника у мору, пробудивши у њему присуство његовог мртвог брата Брајана, који почиње да га води на исти начин на који је Харијево присуство некада било.

Брајан убеди Декстера да крене за сином Артура Мичела, Џоном (Брандо Итон), који такође делује као убица. Међутим, Декстер се придржава Харијевог кода, што изазива раскол између његових личности. Декстер на крају ухвати Џона са намером да га убије, али одустаје када види да Џон осећа кривицу због неуспеха у заштити своје сестре, која је извршила самоубиство пререзавши артерију у кади, слично као што је Мичел убијао своје жртве. Када су Џон и његова мајка открили Џонову сестру, њихова мајка је окривила децу за очев недостатак. То је разљутило Џона, који је затим убио своју мајку. Сазнајући ове нове информације, Декстер одбацује Брајана и потврђује "Харијев код", остављајући Џона живим како би сам себи опростио [14]

У међувремену, Декстер почиње да истражује "Убицу Апокалипсе", серијског убицу који моделира своје злочине према Књизи Откровења. Декстер ускоро открива да злочине почињују два човека: фанатични верски професор са факултета по имену Џејмс Гелар (Едвард Џејмс Олмос) и његов ученик, Тревис Маршал (Колин Ханкс). Декстер проналази Маршала, али колеба се да га убије, верујући да Маршал има савест и једноставно је одведен на погрешан пут. Декстер тада решава да спасе Маршала од њега самог.

Након смрти Маршалове сестре, Декстер га прати до старе цркве и открива Геларово тело у замрзивачу, закључујући да је Маршал био самостални извршилац злочина, са Геларом као дисоцијативним идентитетом. Након што је приморан да прихвати Геларову смрт, Маршал почиње да циља Декстера, успевајући да га ухвати и изведе "језеро огња"(ритуал где се човек мора спалити у мору). Међутим, Декстер успева да побегне и бива спасен рибарским бродом који превози илегалне имигранте за Флориду. Маршал отима Харисона да га жртвује као "јагње Божје" током помрачења сунца, али Декстер спасава Харисона и одводи Маршала у стару цркву. Дебра улази у цркву тражећи Декстера након последњег сусрета са терапеутом који јој је помогао да схвати да је заљубљена у свог полу брата али ту само да види како Декстер убија Маршала и сазнаје како јој је полу брат убица.[15]

Седма сезона[уреди | уреди извор]

У првој епизоди седме сезоне, Декстер каже збуњеној Дебри да је убио Маршала импулсивно након што га је Маршал изненадио. Дебра му у почетку верује и помаже му да уништи стару цркву, са Маршаловим телом унутра. Неколико дана касније, међутим, Дебра проналази Декстерове ножеве и колекцију стаклених плочица са крвљу и директно га пита да ли је он серијски убица. Не знајући шта друго да каже, Декстер одговара да јесте. Дебра је потрешена, али одлучује да помогне Декстеру да престане да убија тако што ће се уселити код њега и стално га држати на оку. [16]

После неколико недеља под Дебриним надзором, под стресом, Декстер отима Луиса Грина (Џош Кук), бившег сарадника који га мрзи, с намером да га убије. Декстер попушта у последњем тренутку, међутим, и зове Дебру како би га одговорила од тога, уверавајући је да ипак постоји добро у њему.[16]

Декстер успева да избегне Дебрин надзор довољно дуго да се реши Реја Спелцера (Мет Џералд), бруталног серијског убице који је избегао затвор, Дебра почиње да разуме зашто Декстер убија. Она склапа договор с њим: неће заустављати Декстера све док јој он не говори о томе и не меша се у истраге Мајами-Метроа.[16]

Декстер намерава да убије Хану Мекеј (Ивон Страховски), серијску тровачицу, која је као тинејџерка отишла на пут са својим дечком и била саучесник у свим његовим убиствима. Декстер почиње да је прати и спрема се да је убије, али стаје када изгледа да га се Хана не плаши. Обоје су изненада обузети привлачношћу и имају секс. Декстер се заљубљује у Хану, која му помаже да схвати да његов „Мрачни путник” не контролише његов живот.

Декстерова романса са Ханом компликује његов однос са Дебром. Дебра је одлучна да ухапси Хану за убиство Сала Прајса, писца крими прича према ком је гајила осећања, а Декстер има потешкоћа да усклади своја осећања према девојци са одговорношћу према својој полу сестри. Да ствар буде гора, капетаница Мајами-Метроа, Марија ЛаГуерта (Лорен Велез), поново отвара случај Месар из Беј Харбора, уверена да је Доукс био невин и да Декстер нешто крије. Када Декстер покуша да убије Хектора Естраду (Нестор Серано), човека који је наредио убиство Декстерове мајке, ЛаГуерта стиже на место догађаја, приморавајући га да пусти Естраду како би побегао. Декстер закључује да је ЛаГуерта организовала Естрадино пуштање из затвора како би наместила Декстера и тиме уверила све како је Доукс невин.

На почетку сезоне, мафијаш Исак Сирко (Реј Стивенсон) заклиње се да ће убити Декстера како би осветио свог љубавника, Виктора Баскова (Енвер Ђокај), убицу полицајца и једну од Декстерових жртава. Страхујући за безбедност своје породице, Декстер организује Сирково хапшење, али Сирко убрзо бива пуштен уз кауцију и наставља своју освету. Сирко тражи Декстерову заштиту од својих бивших сарадника, који страхују да ће он сведочити против њих; у замену, обећава Декстеру да ће га пустити да живи. Декстер одбија, али на крају ненамерно помаже Сирку када их нападне један од његових бивших људи. Декстер убија мафијаша, али не успева да спасе Сирка, који је смртно рањен током борбе. Док умире, Сирко уверава Декстера да и даље може пронаћи срећу.

Дебра доживљава скоро фаталну саобраћајну несрећу након сукоба са Ханом, и каже Декстеру да ју је Хана отровала. Декстер у почетку одбија да верује у то, али је довољно сумњичав да наручи токсиколошки преглед Дебрине флашице воде. На Декстеров ужас, резултати показују да је Хана ставила Дебри у воду превелику дозу Ксанакса. Немавши другог избора, Декстер даје Дебри доказе да је Хана убила Прајса и након тога посматра хапшење Хане

ЛаГуерта хапси Декстера због убистава које је починио Месар из Беј Харбора, али Декстер бива пуштен захваљујући доказима које је фалсификовао да би је скренуо са свог трага. Декстер је уверен да ЛаГуерта неће одустати и одлучује да је убије, иако би тиме прекршио свој "кодекс". Он киднапује и убија Естраду како би намамио ЛаГуерту, а затим је обара у несвест, планирајући да је упуца како би изгледало као да ју је Естрада убио. У том тренутку, Дебра упада, држећи Декстера на нишану и молећи га да то не учини. ЛаГуерта долази свести и позива Дебру да убије Декстера. Видећи да нема излаза, Декстер се предаје својој судбини и каже Дебри да "уради шта мора". На Декстерово велико изненађење, Дебра окреће пиштољ према ЛаГуерти и убија је. Док почиње одбројавање до Нове године, Декстер се пита да ли је ово "почетак краја". [16]

Осма сезона[уреди | уреди извор]

Осма сезона почиње шест месеци касније, с Декстером који постаје све више узнемирен због Дебре, која је напустила полицијску станицу и упала у депресију. Декстер је отишао на њен нови посао као приватни агент и сазнао да Дебра прати, и спава са дилером дроге Андрејом Бригсом (Рис Коиро). Када се Декстер суочи са њом, Дебра му каже да би желела да га је убила уместо ЛаГуерте. Неколико дана касније, Декстер сазна да ће убица Ел Сапо (Ник Гомез), убити Бригса и Дебру. Декстер је након тога отишао у хотел где је Дебра становала како би је спасао од Ел Сапа. Дошло је до сукоба, у коме Декстер убија Бригса. Моли је да иде са њим, али она одбија. Ускоро након тога, Ел Сапо је пронађен мртав, а Декстера зову да истражи. Открива да је део крви на месту злочина од Дебре, признаје да је убила Ел Сапа, а Декстер незадовољно прикрива злочин.[17]

Декстер среће др. Евелин Вогел (Шарлот Ремплинг), неуропсихијатра која се консултије са Мајами Метро полицијском станицом о серијском убици који је назван "Хирург за мозак" који сече делове мозга својих жртава. Вогел, специјалиста за неуропсихијатрију психопата, каже Декстеру да је познавала Харија и помогла му да измисли "код" за Декстера зато што верује да психопате могу играти корисне улоге у друштву. Вогел каже да је "Хирург за мозак" један од њених бивших пацијената и моли Декстера да га убије пре него што он нападне њу.[18]

Квин зове Декстера да му каже да је Дебра дошла у Мајами Метро, потпуно пијана, и признала убиство ЛаГуерте. У паници, Декстер жури тамо са Вогел и затим „онесвести” Дебру малом дозом средства за смирење који користи на својим жртвама. Он схвата да не може да помогне Дебри и тражи од Вогела да је лечи.

Декстер почиње да истражује још једног од Вогелових бивших пацијената, серијског убицу А.Џ. Јатеса (Арон Макаскер). Он спашава једну од Јатесових жртава и суочава се са убицом, који успева да побегне. Следећег дана, Дебра тражи од Декстера да крену на вожњу како би разговарали. Током вожње, она намерно изазива судар, намеравајући да их обоје убије. Међутим, Дебра преживљава и одлучује да не може да убије свог полу брата и спашава Декстера. Када Јатес киднапује Вогел, њих двоје остављају по страни своје несугласице како би прво спасили Вогел. Декстер убија Јатеса и након тога успева да се некако помири са својом полу сестром Дебром.[19]

Декстер се окреће новој жртви Зеку Хамилтону (Сем Андервуд), тинејџеру из богате породице који је убио очеву љубавницу и сада се припрема да убије свог оца. Декстер отима Зека, који признаје да ужива у убиству и да ће то урадити поново. Видећи у Зеку себе, Декстер му обећава да ће га научити како да убија без да буде ухваћен. Када Декстерова комшиница Кеси Јоленстон (Бетани Џој Ленц) буде убијена, првобитно мисли да је Зек одговоран и одлучује да га убије. Декстер се суочава са Зеком, који се куне да није хтео да убије Кеси, већ другог убицу, давајући Декстеру наду да се Зек може "подучавати" након свега. Та нада се руши када Декстер пронађе Зеково мртво тело у свом стану - коме недостаје део мозга.

Хана се поново појављује у Дектеровом животу када несмртоносно отрује њега и Дебру да би привукла његову пажњу. Декстер почиње да истражује и открива да је променила име и удала се за Мајлса Каснера (Џулијан Сендс), богатог бизнисмена. Декстер одлази да види Хану, која каже да би желела да он убије Каснера, али се предомислила након што је схватила да је још увек заљубљена у Декстера. Декстер одлази у Каснеров чамац да га заштити, али открива да га је Хана већ убила. Њих двоје бацају тело у море, а Декстер организује њено бекство из земље. Међутим, ноћ пре него што Хана оде, Декстер и она имају секс, а он схвата да је још увек заљубљен у њу. Обнављају везу и планирају да заједно побегну у Аргентину.[20]

Након истраге, Декстер открива да је Зеков убица у сродству са Вогел. Она каже Декстеру да је имала сина Данијела, који је као тинејџер убио свог млађег брата Ричарда пре него што је погинуо у пожару. Декстер открива да је Данијел сам подметнуо ватру да би лажирао сопствену смрт и да сада живи под идентитетом Оливера Саксона (Дари Инголфсон), Кесиног дечка у време њеног убиства. Декстер сумња да је Саксон "Хирург за мозак" и упозорава Вогел, који му говори да се клони тога; Декстер није свестан да она скрива свог сина. Декстер се спрема да се пресели јер Саксон зна где он тренутно живи. Декстер након тога одлази код Вогел у кућу да би се уверио да је она безбедна, међутим једино што је тамо видео је њено мртво тело.

Данима касније, Саксон се појављује у Декстеровом стану и нуди примирје: поштедеће Декстерову породицу и њега ако га Декстер остави на миру. Декстер се претвара да прихвата, али је сада одлучнији него икада да га убије. Проналази доказе о Саксоновим убиствима, које предаје полицији како би Саксон био приморан да крене на њега пре него што напусти Мајами. Декстер тада тражи Дебрину помоћ да савлада Саксона и спрема се да га убије. Успева да ухвати Саксона, али у последњем тренутку, Декстер схвата да је његова љубав према Хани јача од његове потребе да убије и одлучује да поштеди Саксонов живот. Он зове Дебру како би она могла да ухапси Саксона јер он не жели да га убије и опрашта се од ње. Међутим, након што је отишао, Саксон успева да се ослободи и пуца Дебри у стомак.[21]

На крају серије, Декстеров лет за Аргентину се одлаже због урагана, а он каже Хани и Харисону да наставе без њега, намеравајући да се побрине за Саксона. Када сазна шта се десило Дебри, Декстер креће у болницу, али она му каже да настави и живи добрим животом. Неколико тренутака касније, доживљава велики мождани удар који је оставља у трајном вегетативном стању. Декстер криви себе и схвата да ће увек уништити оне које воли; коначно види да никада не може имати срећан живот.[22]

Након што је Саксон ухапшен, Декстер га убија у ћелији и убеђује Квина и Батисту да је то урадио у самоодбрани (подразумева се да су знали шта се заиста догодило). Декстер одлази да види Дебру последњи пут, у сузама јој искључује апарате и сахрањује је у мору. Затим лажира сопствену смрт разбијајући свој чамац. Последња сцена серије открива да је он преузео нови идентитет у Орегону као дрвосеча и започео нови живот, сам.[22]

Други формати[уреди | уреди извор]

Уз телевизијски шоу, Шоутајм је произвео анимирану веб серију, под називом "Декстер: Рани резови". Ова серија је приказивала Декстерове ране године као серијског убице.

Џеф Линсеј је написао две комичне мини серије за Марвел са Декстером Морганом: "Декстер" и "Декстер: Доле".[23]

Критике[уреди | уреди извор]

Мајкл Си Хол
Мајкл Си Хол тумачи Декстера у телевизијској серији.

Мајкл Си Холова интерпретација Декстера Моргана добила је похвале и освојила многе награде. Њујорк Дејли Њуз је известио да је то "главни лик и изведба која вам одузима дах". Холивуд Репортер је приметио да "Хoл је брилијантан у преношењу суптилне комплексности Дектера". Детроит Фри Прес је дао другој сезони серије оцену од 70/100 и рекао: "Хол улаже чудног, дементног Декстера са правим срцем и људскошћу". Вариетy је рекао да "Мајкл Си Холова интерпретација насловног лика остаје изузетно постигнуће, које надмашује друге мањкавости и тешке периоде серије". Сан Франциско Хроникл је рекао о глумцу да "чар серије увек јесте и увек ће бити Хол, који успева да од убице (који убија само људе који то заслужују, углавном) направи симпатичног, веродостојног, занимљивог и смешног лика". Џошуа Алстон из Њузвика је споменуо лик, заједно са Тонијем Сопраном и Џеком Бауером, као пример растуће популарности антихероја.[24] Коментаришући да је Хол "вешт у портретисању репресивних личности", Ђинија Белафонте из Њујорк Тајмса је рекла да овај осветник делује на "стилизованом либертаријанизму који види институционални неуспех где год погледа". [25]Венди Денис из Маклина је приметила да серија привлачи високу женску публику јер су привучене оштећеним мушкарцима који су и даље слатки, лепи и поуздани.[26] Појавио се на листи Најинтригантнијих ликова телевизије Комкаста. Пејст је рангирао Декстера Моргана на 6. место на својој листи 20 најбољих ликова 2011.[27]

Мајкл Си Хол је добио многа признања за своју интерпретацију Декстера Моргана. Године 2007, Хол је био почаствован Наградом Удружења Телевизијских Критичара за индивидуални допринос у драми. Осим тога, био је номинован пет пута за Еми награду за Изузетно Главну Мушку Улогу у Драми (2008, 2009, 2010, 2011. и 2012. године). Био је номинован четири пута за Златни Глобус за Најбољег Глумца у Телевизијској Серији (2007, 2007, 2009. и 2011. године), и освојио је 2010. године. Номинован је пет пута за Награду Удружења филмских глумаца за најбољег глумца у драмској серији (2007, 2008, 2009, 2011. и 2012. године), и освојио је 2010. године. Био је номинован три пута за Сателитску Награду за Најбољег Глумца (2006, 2008. и 2010. године), и освојио је 2007. године. Номинован је седам пута за Сатурнову Награду за Најбољег Глумца на Телевизији (2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. и 2013. године), и освојио је 2006. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The 20 Best TV Characters of 2011 :: Blogs :: List of the Day :: Paste”. web.archive.org. 2013-06-26. Приступљено 2024-05-20. 
  2. ^ James Manos, Jr. (December 18, 2011). This Is the Way the World Ends (Dexter) (на језику: енглески)  Season 6. Episode 12.
  3. ^ а б в г Dexter season 3 (на језику: енглески), 2024-03-31, Приступљено 2024-05-20 
  4. ^ Dexter season 2 (на језику: енглески), 2024-05-04, Приступљено 2024-05-20 
  5. ^ Born Free (Dexter) (на језику: енглески), 2023-11-29, Приступљено 2024-05-20 
  6. ^ Dexter (TV series) (на језику: енглески), 2024-05-10, Приступљено 2024-05-20 
  7. ^ Father Knows Best (Dexter) (на језику: енглески), 2023-11-26, Приступљено 2024-05-20 
  8. ^ а б Seeing Red (Dexter) (на језику: енглески), 2022-05-20, Приступљено 2024-05-20 
  9. ^ а б The British Invasion (Dexter) (на језику: енглески), 2023-12-21, Приступљено 2024-05-20 
  10. ^ Dexter season 4 (на језику: енглески), 2024-03-31, Приступљено 2024-05-20 
  11. ^ а б The Getaway (Dexter) (на језику: енглески), 2024-05-04, Приступљено 2024-05-20 
  12. ^ My Bad (Dexter) (на језику: енглески), 2024-05-02, Приступљено 2024-05-20 
  13. ^ а б Dexter season 5 (на језику: енглески), 2024-04-02, Приступљено 2024-05-20 
  14. ^ а б Dexter season 6 (на језику: енглески), 2024-05-04, Приступљено 2024-05-20 
  15. ^ This Is the Way the World Ends (Dexter) (на језику: енглески), 2023-09-18, Приступљено 2024-05-20 
  16. ^ а б в г Dexter season 7 (на језику: енглески), 2024-03-31, Приступљено 2024-05-20 
  17. ^ Dexter season 8 (на језику: енглески), 2024-04-02, Приступљено 2024-05-20 
  18. ^ Fowler, Matt (2013-07-15). „Dexter: "What's Eating Dexter Morgan?" Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  19. ^ „Dexter recap: 'This Little Piggy'. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  20. ^ „Dexter recap: 'Make Your Own Kind of Music'. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  21. ^ „Yet Another Ridiculous 'Dexter' Twist”. HuffPost (на језику: енглески). 2013-09-16. Приступљено 2024-05-20. 
  22. ^ а б „Dexter: “Remember The Monsters?. The A.V. Club (на језику: енглески). 2013-09-23. Приступљено 2024-05-20. 
  23. ^ „Dexter Down Under (2014) | Comic Series | Marvel”. www.marvel.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  24. ^ „Too Much of a Bad Thing - Newsweek | HighBeam Research”. web.archive.org. 2018-07-25. Приступљено 2024-05-20. 
  25. ^ Bellafante, Ginia (2007-11-23). „Sympathy for the Devil: The Nice-Guy Serial Killer Next Door”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2024-05-20. 
  26. ^ „Olivia Benson from 'Law & Order: SVU' | TV's Most Intriguing Characters | Comcast.net”. web.archive.org. 2013-10-14. Приступљено 2024-05-20. 
  27. ^ „The 20 Best TV Characters of 2011 :: Blogs :: List of the Day :: Paste”. web.archive.org. 2013-06-26. Приступљено 2024-05-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]