Краку Лу Јордан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Остаци Краку Лу Јордана
Поглед на северну страну брежуљка
Поглед на северну страну брежуљка

Краку лу Јордан (влашки: Јорданова коса) је археолошки локалитет који се налази се на ушћу реке Бродице у Пек, код Кучева и спада у категорију споменика културе од изузетног значаја. Представља најпотпуније истражени металуршки центар у источној Србији. Археолошка ископавања започета су 1971. године и уз мање прекиде трајала су до 1987. године.

Локалитет је смештен на јужној падини брежуљка, где је под нагибом постављен металуршки погон са унутрашњим распоредом, а намена му је била прерада руде бакра и гвожђа. Откривено је више металуршких постројења са пећима, просторија за припремање жара, као и низ других просторија за животне потребе металурга и рудара. Од покретног археолошког материјала пронађене су алатке, рударске лампе, велики судови за жарење руде, жрвњеви и друго. На основу Диоклецијановог новчића који је откривен на локалитету, извршено је прецизно датовање у крај III века. Овај металуршки комплекс разорен је у великом пожару крајем IV века.[1]

Надморска висина подножја брежуљка је око 206m, а географске координате центра објекта су: λ = 21°48'43" (21.8118), φ = 44°29'14" (44.4871)

Галерија фотографија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]