Крајња левица

Из Википедије, слободне енциклопедије

Крајња левица, екстремна левица, радикална левица или ултра-левица су изрази којима се означавају политички покрети, партије и идеологије који припадају левици, а које карактерише укидање свих форми друштвене стратификације.[1] Припадници крајње левице боре се за укидања сваког облика хијерархије, а особито против неједнаке расподеле богатства и моћи.[1] Екстремна левица залаже се за успоставу друштва у којему би свакоме биле обезбеђене једнаке друштвене и економске прилике, а нико не би имао претерано богатство или моћ над другима.[1]

У савременом свету се под екстремном левицом обично сматрају покрети који се идеолошки сврставају уз анархизам, комунизам, анархокомунизам, бољшевизам, стаљинизам, троцкизам, маоизам, кастроизам те, у мањој мери, феминизам и зелену политику. Као један од историјских примера радиклане левице се често наводи јакобинство у доба француске револуције.

Њихове активности су оријентисане у складу идеолошке оријентације (револуционарно-марксистички или анархистички) за успоставу социјалистичког/комунистичког система или друштва без централизоване власти (анархија).

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Woshinsky, Oliver H., Explaining Politics: Culture, Institutions, and Political Behavior (Oxon, England, UK; New York, New York, USA: Routledge, 2008) pp. 145-149.

Види још[уреди]