Кристофер Рен

С Википедије, слободне енциклопедије
Кристофер Рен
Christopher Wren by Godfrey Kneller 1711.jpg
Sir Christopher Wren
Датум рођења(1632-10-20)20. октобар 1632.
Место рођењаВилтшир
Енглеска
Датум смрти25. фебруар 1723.(1723-02-25) (90 год.)
Место смртиЛондон
Велика Британија

Сер Кристофер Рен (енгл. Sir Christopher Wren; Вилтшир, 20. октобар 1632Лондон, 25. фебруар 1723) био је енглески научник и архитекта који ће у највећој мери остати запамћен по свом раду на обнови лондонских цркава уништених у Великом пожару 1666. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рен је био син Дина од Виндзора, краљевског намесника. Добио је веома добро образовање у најугледнијим установама тог времена, углавном у Вестминстеру и на Оксфорду. Био је угледан и као научник и дао је знатне доприносе на пољу астрономије (коју је једно време и предавао на Оксфорду) које ће хвалити чак и Њутн. Међутим, Рен је био заинтересованији за архитектуру. Још као младић, упознао је принца Чарлса који ће касније постати краљ Чарлс II. Између осталог, захваљујући и овом пријатељству, Рену ће бити поверени бројни пројекти у обнови Лондона. Рен је и један од оснивача Краљевског друштва, чији је био председник између 1680. и 1682.

Прва архитектонска достигнућа Рена су била зграда Шелдонског позоришта и неке друге грађевине у Оксфорду и Кембриџу. Међутим, први велики пројекти дошли су после Великог пожара, од којих ће један од највећих и најуспешнијих бити Катедрала светог Павла.

Титулу сера добио је 1673. и служио је два мандата као посланик Парламента. Постоје назнаке да је био масон.

Сахрањен је у поменутој Катедрали светог Павла, а на спомен-плочи која обележава његово гробно место на латинском између осталог стоји и: “Lector, si monumentum requiris, circumspice” („Читаоче, ако тражиш споменик, погледај око себе“).

Најпознатија дела[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]