Кристофер Рен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кристофер Рен

Sir Christopher Wren
Sir Christopher Wren

Информације
Датум рођења 20. октобар 1632.
Место рођења Вилтшир (Уједињено Краљевство)
Датум смрти 25. фебруар 1723.
Место смрти Лондон (Уједињено Краљевство)
Дела

Сер Кристофер Рен (енг. Sir Christopher Wren; Вилтшир, 20. октобар 1632Лондон, 25. фебруар 1723) био је енглески научник и архитекта који ће у највећој мери остати запамћен по свом раду на обнови лондонских цркава уништених у Великом пожару 1666. године.

Живот[уреди]

Рен је био син Дина од Виндзора, краљевског намесника. Добио је веома добро образовање у најугледнијим установама тог времена, углавном у Вестминстеру и на Оксфорду. Био је угледан и као научник и дао је знатне доприносе на пољу астрономије (коју је једно време и предавао на Оксфорду) које ће хвалити чак и Њутн. Међутим, Рен је био заинтересованији за архитектуру. Још као младић, упознао је принца Чарлса који ће касније постати краљ Чарлс II. Између осталог, захваљујући и овом пријатељству, Рену ће бити поверени бројни пројекти у обнови Лондона. Рен је и један од оснивача Краљевског друштва, чији је био председник између 1680. и 1682.

Прва архитектонска достигнућа Рена су била зграда Шелдонског позоришта и неке друге грађевине у Оксфорду и Кембриџу. Међутим, први велики пројекти дошли су после Великог пожара, од којих ће један од највећих и најуспешнијих бити Катедрала светог Павла.

Титулу сера добио је 1673. и служио је два мандата као посланик Парламента. Постоје назнаке да је био масон.

Сахрањен је у поменутој Катедрали светог Павла, а на спомен-плочи која обележава његово гробно место на латинском између осталог стоји и: “Lector, si monumentum requiris, circumspice” („Читаоче, ако тражиш споменик, погледај око себе“).

Најпознатија дела[уреди]

Спољашње везе[уреди]