Кур салон

С Википедије, слободне енциклопедије
Кур салон

Кур салон је репрезентативна грађевина у Бањи Ковиљачи, подигнута 1932. године. Од почетка је грађен за забаву бањских гостију и тадашњих богаташа и као такав до данас је сачувао дух прошлих времена и раскошних балова.[1]

Зграду је подигао, као ретко архитектонско здање, краљ Александар I Карађорђевић. Грађена је по узору на бечки Кур салон, али је за разлику од њега, где је у почетку било дозвољено само лечење (на француском „кура-лечење”) и пијење лековите воде, Кур салон у Бањи Ковиљачи био од свог отварања предодређен за забаву. Зграда се састоји од свечане сале - плесне дворане са 450 места, ресторан сале са 220 места, пансион сале са 150 места, два овална и два округла салона, две летње терасе и пространи паркинг.

За Кур салон су везане и следеће занимљивости:[2]

  • Овде је отворена прва коцкарница на Балкану.
  • Одржан је први избор за мис Југославије.
  • Музичари су плаћали да би свирали у Кур салону.
  • Краљ Петар II Карађорђевић је након априлског бомбардовања овде прогласио мобилизацију.

Редовни посетиоци су били Бранислав Нушић, Жанка Стокић, Добрица Милутиновић, министри, генерали, а госте је забављала тада најтиражнија певачица Европе - Софка Николић. Овде су одржавани Конгреси Југословенских жена које су тада започеле борбу за своја права.

У Кур салону је сниман филм Емира КустурицеОтац на службеном путу” који је добио Златну палму на Канском фестивалу, такође и серија Здравка ШотреНепобедиво срце”.

После дугог низа година небриге и пропадања, 2016. године је почела санација чиме би се згради вратио некадашњи сјај.[3] Обновљен је и свечано пуштен у рад 30. децембра 2018. године.[4][5]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Бањска дворана Кур - салон”. Град Лозница-званична презентација. Архивирано из оригинала 04. 11. 2016. г. Приступљено 1. 11. 2016. 
  2. ^ „Занимљивости о „Кур салону. Краљевска Бања Ковиљача. Приступљено 1. 11. 2016. 
  3. ^ „BANJA KOVILJAČA Počela zaštita Kur-salona”. Blic. 6. 7. 2016. Приступљено 1. 11. 2016. 
  4. ^ Брнабић отворила реконструисани Кур-салон у Бањи Ковиљачи („Политика”, 30. децембар 2018)
  5. ^ „Кур салон некад и сад”. Политика. 22. 2. 2023. Приступљено 25. 2. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]