Лалибела

С Википедије, слободне енциклопедије
Лалибела
Lalibela Village.jpg

Административни подаци
Држава Етиопија
Становништво
Становништво
 — 134.456
Географске карактеристике
Координате12° 02′ 00″ С; 39° 02′ 00″ И / 12.033333° С; 39.033333° И / 12.033333; 39.033333Координате: 12° 02′ 00″ С; 39° 02′ 00″ И / 12.033333° С; 39.033333° И / 12.033333; 39.033333
Апс. висина2.500 m m
Лалибела на мапи Етиопије
Лалибела
Лалибела
Лалибела на мапи Етиопије

Након града Аксума, Лалибела је у модерној Етиопији најсветији град и центар ходочашћа за многе земље. Становници Лалибеле су скоро 100% православни хришћани.

Црква светог Георгија у Лалибели

Овај град је широм света познат по својим монолитним црквама које су направљене током владавине св. Лалибеле (крајем дванаестог века). Насупрот лажних митова, цркве у Лалибели нису прављене уз помоћ Темплара и представљају споменике средњовековне етиопске цивилизације.

Током владавине Св. Лалибеле град је био познат као Роха. „Лалибела“ значи „пчеле које признају његов суверенитет." Краљ је име добио по роју пчела које су га окружиле након рођења, што је протумачено као знак да му је будућност да влада Етиопијом.

Историја[уреди | уреди извор]

Етиопија је била једна од првих земаља која је прихватила хришћанство у првој половини 4. века, а његови историјски корени потичу још из времена апостола. Сама цркве потичу из 7. до 13. века и традиционално датирају према владавини краља Загвеи Загве Гебре Мескел Лалибеле (око 1181.-1221.) [1].

Локација и имена главних зграда у Лалибели опште су препозната, нарочито од стране локалног клера, као симболични приказ Јерусалима. Као резултат тога, неки стручњаци датирају тренутне црквене обрасце годинама након заузимања Јерусалима 1187. године од стране муслиманског вође Саладина. [2]

Град се налази у области Симен-Вало у области Амхара, или кобилици на надморској висини од 2500 метара. Град је средиште провинције Ласт, а још раније је био део провинције Бугна. Камене цркве су 1978. проглашене светском баштином.

За време владавине светог Гебре Мескел Лалибеле (који је припадао династији Загве, која је владала Етиопијом у касном 12. веку - почетком 13. века), тренутни град Лалибела био је познат по имену Роха. Праведни краљ је добио име по пчелињем роју, који га је, према легенди, окружио при рођењу. Његова мајка сматрала је то знаком да ће постати краљ Етиопије. Кажу да имена неких места у модерном граду и општи изглед цркава исклесаних у чврстом камену понављају имена и изглед грађевина које је Лалибела видео током свог боравка у Јерусалиму и у Светој земљи у младости.

Кажу да је Лалибела, када је видео Јерусалим, покушао да изгради нови Јерусалим као своју престоницу, као одговор на заузимање старог Јерусалима од стране муслимана 1187. године. Зато многи предмети у граду носе библијска имена: чак се и река која тече у граду зове Јордан. Град је остао главни град Етиопије од краја 17. до 18. века.

Становништво[уреди | уреди извор]

Популација (ист.): Лалибела
Година
Становништво

Цркве[уреди | уреди извор]

Град је познат широм света по својим монолитним црквама, које играју важну улогу у историји камене архитектуре. Иако цркве нису тачно датиране, верује се да је већина њих подигнута за време владавине Лалибеле, тачније током 12.-13. века. Укупно постоји 13 цркава обједињених у четири групе:

  • Северна група: Бех Медане Алем, локација крста Лалибела, сматра се највећом монолитном црквом на свету, вероватно копија цркве Свете Марије Сионске у Аксуму. Повезана је са црквама Бет-Мариам (вероватно најстарија од ових цркава), Бет-Голгота (позната по уметничким делима, према неким извештајима садржи гробницу цара Лалибеле), капелу Селасие и гробницу Адама.
  • Западна група: Бет Гиоргиос, сматра се најелегантнијом и најбоље очуваном црквом.
  • Источна група: Бет Емануел (вероватно бивша краљевска капела), Бет Меркориос (који може бити бивши затвор), Бет Аба Либанос и Бет Габриел-Роуфаел (вероватно бивша краљевска палата), повезани са светом пекарницом.
  • Даље су манастир Асхетан Мариам и црква Јемрехана Кристос (вероватно из 11. века, саграђени у Аксумитском стилу, али у пећини).

О питању времена изградње неких цркава постоје различита мишљења. Давид Буктон успоставио је опште признату хронологију, констатујући да „њих двоје прате, с великом прецизношћу у детаље, традицију коју је представио Дабре-Дамо, са променама на Иемрехан Цхристос. Зато што је урезивање ових грађевина у телу стене. требало је да прође више времена од неколико деценија владавине краља Лалибеле, Буктон је сугерисао да се рад настави у 14. веку. Међутим, Давид Филипсон, професор афричке археологије са Универзитета у Кембриџу, сугерисао је да су цркве уклесане у стену пет стотина година раније као утврђења или друге грађевине палате током заласка Краљевине Акум, и да је име Лалибела једноставно почело да се користи након његове смрти. С друге стране, локални историчар Гетакев Меконен приписује краљици Маскал Кибру, супруѕи Лалибеле, изградњу једне од камених цркава (Аба Либанос) као спомен супругу након његове смрти [3].

За разлику од теорија које заговарају аутори попут Грахама Ханцока, величанствене камене резбарене цркве Лалибеле нису изграђене уз помоћ темплара - постоји довољно доказа да их је изградила искључиво средњовековна етиопска цивилизација. На пример, иако Буктон примећује да постоји традиција која каже да су се „Абесијинци обратили странцима ради помоћи“ за изградњу ових монолитних цркава и признаје да „неки украсни детаљи носе јасне знаке коптског утицаја“, он је чврсто уверен у локално порекло ових креација: „ Али остаје значајна чињеница да камене цркве и даље следе стил подигнутог локалног прототипа, који и сами остају јасни докази о њиховом претежно аксумитском пореклу.

Цркве такође представљају значајно инжењерско достигнуће, с обзиром на то да су све повезане водом (која испуњава бушотине у близини многих цркава), користећи артешки геолошки систем који доводи воду до врха планинског ланца где се град налази.

Народна архитектура[уреди | уреди извор]

У извештају о историјским становима Лалибеле Сандро Ангелини из 1970-их, он је проценио народну глинску архитектуру, укључујући карактеристике традиционалних земаљских кућа и анализу њиховог стања очувања. Извештај описује две врсте локалних станова откривених у том подручју. Једна врста је група коју он назива "Тукулс", округле колибе изграђене од камена и обично се састоје од два спрата. Друга - једнокатне зграде "Цика", које су округле и изграђене од земље и влата. Ангелинијев извештај обухватао је и попис традиционалних грађевина Лалибеле, сврставајући их у категорије које су оцењивале њихово стање очувања.[4].

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Rock-hewn Churches of Lalibela Windmuller-Luna, Kristen September 2014 The Metropolitan Museum of Art Heilbrunn Timeline of Art History|location=New York
  2. ^ Ancient Churches of Ethiopia: Fourth-fourteenth Centuries [1] 2009 Yale University Press, isbn=978-0-300-14156-6 с. 179 David Phillipson
  3. ^ Getachew Mekonnen Hasen, Wollo, Yager Dibab (Addis Ababa: Nigd Matemiya Bet, 1992), p. 24.
  4. ^ Odiaua Ishanlosen Mission Report:Earthen architecture on the Lalibela World Heritage [2] UNESCO

Спољашње везе[уреди | уреди извор]