Ланац (машински елемент)

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Ланац (вишезначна одредница).
Broad chain closeup.jpg
Kettenvergleich.jpg

Ланац је у техници низ спојених челичних елемената којима се преноси снага, везује или вјеша терет итд. Ланац је чланковит. Састављен је од једнаких, међусобно повезаних слободно покретних карика. Зависно од конструкције може да издржи и различита оптерећења. Постоје ланци слободно покретни у свим правцима и ланци којима зглоб не омогућава слободу кретања у једном правцу.

  • Чланкасти ланци састављени су од кованих карика округлог пресјека, које имају у свим правцима слободу кретања. Чланци имају потупно једнаке димензије и корак па се називају калибрирани ланци. За већа оптерећења (носивост) употребљавају се карике са пречкама.
  • Зглобни ланци састављени су од два низа челичних плочица које су међусобно везане осовиницама а називају се и Галови ланци. Савитљиви су само у једном, уздужном, смјеру, а примјењују се на стројевима и уређајима гдје је потребан пренос снаге на већу удаљеност од оне која се успјешно рјешава зупчаницима. За пренос врло великих снага израђују се вишеструки-двоструки и троструки – зглобни ланци.

Постоје још жичани, кукасти, гугласти и сл. ланци који користе углавном као украсни осигурачи на арматурама итд. Ланци се са стројем повезују преко посебне врсте колотура; за чланкасте ланце колотур је ужљебљен с гнијездом за карике, а за зглобне ланце назубљен. Обично се такви колотури називају ланчаницима.[1]

Ланац у Вуковом "Српском рјечнику"[уреди | уреди извор]

"... синџир, вериге..."[2]

Фигуративно значење[уреди | уреди извор]

Моћ и значај ланца је вишезначна. Повезаност карика (алки) у непрекинутом чврстом низу симболизује повезаност јединки, јединство, снагу, заједништво. Али ланац такође, симболички и буквално , лишава и слобода.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Група аутора, Енциклопедија лексикографског завода, Југословенски лексикографски завод, Загреб, 1962.
  2. ^ Караџић В, Српски рјечник, НОЛИТ Београд, Београд, 1972.
  3. ^ Група аутора, Општа енциклопедија Ларус, Вук Караџић, Београд, 1967.