Ледени чај

С Википедије, слободне енциклопедије
Ледени чај са лимуном

Ледени чај[1] је облик хладног чаја и обично се служи у чаши са ледом. Може, али не мора бити заслађен. Ледени чај је такође популарно пиће у паковању. Може се мешати са ароматизованим сирупом, са уобичајеним укусима укључујући лимун, брескву, малину, лимету, маракују, јагоду и вишњу. Док већина ледених чајева добија своју арому из лишћа чаја (лат. Camellia sinensis), биљни чајеви се такође понекад служе хладни и називају се леденим чајевима. Ледени чај се понекад припрема тако што се чај натопи водом и посебно дуго оставља да стоји на нижој температури (један сат на сунцу, за разлику од уобичајених 5 минута на 180-210° F / 80-100° C). Неки људи овакав чај називају „сунчаним чајем“. Поред тога, понекад се такође оставља да одстоји преко ноћи у фрижидеру.

Културне различитости[уреди | уреди извор]

Аустрија[уреди | уреди извор]

Ледени чај је популаран у Аустрији и познат као Eistee (ледени чај). Обично се пије јако заслађен. Један од најпопуларнијих произвођача је Раух (Rauch).

Белгија и Холандија[уреди | уреди извор]

У Белгији, Холандији и другим деловима Европе, Ice-Tea (ледени чај) је бренд различитих газираних ледених чајева које је на тржиште пласирао Липтон још 1978. године. Они такође продају и бројне негазиране ледене чајеве под називом Ice Tea.

Бразил[уреди | уреди извор]

У Бразилу, а посебно у Рио де Жанеиру, један од најпопуларнијих напитака је мате. За разлику од аргентинског или гаучо матеа (такође познатог по називу chimarrão), Бразилци га пију хладног и заслађеног. Омиљени укус им је сок од лимете (а не лимуна) и у Рију га зову „mate com limão“ пошто спада у део локалне културе на плажи, где га улични продавци продају у термичкој амбалажи. Лишће матеа се такође може купити у супермаркетима за припрему код куће. Најпознатији бренд је Leão, који оригинално потиче из Паране у Бразилу, а касније га је откупила Кока-кола. Обично се остави да одстоји у фрижидеру преко ноћи. Leão такође производи негазирани мате као освежавајуће пиће.

Швајцарска[уреди | уреди извор]

Масовно произведени чајеви као што је Nestea (Nestlé), Migros Ice Tea и Lipton су популарна освежења, док се свеже припремљени чајеви ретко могу наћи у продаји. Биљни ледени чајеви којима преовладава укус нане су такође доступни, као и они са укусом црног чаја. Обично су обележени натписом ајс ти (ice tea). Швајцарска се сматра домовином флашираног леденог чаја. Макс Шпренглер, швајцарски бизнисмен, пробао је чувени амерички ледени чај и први предложио производњу леденог чаја у флашама. Године 1983. Bischofszell Food Ltd. је постао први произвођач флашираног леденог чаја индустријских сразмера. [2]

Шведска[уреди | уреди извор]

Ледени чај је популарни летњи напитак у Шведској, нарочито пошто је Шведска земља у којој људи традиционално воле да пију чај. Два водећа Бренда су Липтон (Lipton) и Нести (Nestea), а два најпродаванија укуса су лимун и бресква. FUN Light, популарни бренд лимунаде у Шведској је такође започео продају леденог чаја. Ледени чај се такође продаје у продавницама и ресторанима.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „New words list December 2012”. Oxford English Dictionary. Приступљено 14. 3. 2013. 
  2. ^ „Bischofszell Food Ltd.”. Архивирано из оригинала на датум 17. 01. 2013. Приступљено 29. 04. 2014.