Литл Вили

С Википедије, слободне енциклопедије
Литл Вили

Литл Вили (Бовингтоншки музеј тенкова)
Литл Вили (Бовингтоншки музеј тенкова)

Основне карактеристике
Земља порекла  Уједињено Краљевство
Намена прототип тенка
Брзина на путу 3,2 km/h
Димензије и маса
Дужина 8.08 m
Ширина 2.86 m
Висина 2.51 m
Тежина 16.5 t
Опрема
Главно наоружање Викерс двофунтни топ (40мм)
Мотор 105 кс
Посада
Посада 6

Литл Вили (енгл. Little Willie) био је прототип тенка Британске империје. Конструисан је у јесен 1915.

Линколнова машина[уреди | уреди извор]

Крајем јула 1915, Месерс, Вилијам Фостер и компанија Линколн започели су производњу прототипа оклопног возила на гусеницама. Возило су дизајнирали и осмислили Вилијам Тритон и поручник Вилсон. Гусенице за возило су наручене из САД и сличне дуже од оних коришћених на Булок тракторима.

Иза себе, возило је вукло репне точкове, који су му побољшавали стабилност и управљање. На возило је монтирана лажна, фиксирана купола. Возило није имало наоружање, али је био у плану један двофунтни топ и седам митраљеза. Први пут је тестирано близу Линколна почетком септембра 1915. године. Линколнова машина (енгл. Lincoln Machine) први је тенк икада изграђен, делимично успешан. Гусенице су се показале као лоше и пректратке, те се њима могао прећи ров ширине само 1,2 метра.

Литл Вили[уреди | уреди извор]

Дизајнирање другог возила је започето пре довршетка првог модела. Тај други модел, који је касније назван Мали Вили (енгл. Little Willie), користио је шасију првог возила, али су гусенице биле дуже и побољшане. Укупна дужина тог тенка била је око осам метара. У њега је био уграђен шестоцилиндрични мотор снаге 105 коњских снага, мењач и диференцијал са Фостер-Дајмлер трактора.

Постигнута је брзина од 3,2 km/h, задржан је репни точак, али је уклоњена лажна купола. Реконструисано возило је завршено у децембру 1915. и на тестирањима се показао као добро, али га је већ тада засенио други дизајн тенка названог Биг Вили (енгл. Big Willie — велики Вили).

Данас[уреди | уреди извор]

Литл Вили се очувао кроз ратове. Данас га је могуће погледати у Бовингтоншком музеју тенкова, једном од најпознатијих тенковских музеја. Он је у суштини сама шасија, без мотора, али поседује нешто опреме.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]