Лубна Ага

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лубна Ага
Датум рођења (1949-05-02)2. мај 1949.
Датум смрти 6. мај 2012.(2012-05-06) (63 год.)
Место смрти Бруклајн
  Сједињене Америчке Државе

Лубна Ага (енгл. Lubna Agha; 2. мај 1949Бруклајн, 6. мај 2012) је јужно азијска уметница опредељен приказивању модерне исламске уметности као и концептуалне азијске уметности.

Star - Слика испирисана Мароком од Лубна Аге

Излаже своје радове широм света у музејима и галеријама. Доживљава успех како у родном Пакистану, тако и у Британији, Јапану, Јордану, Швајцарској, и САД -у. Њене минијатурне слике и калиграфски радови карактеризују модеран Азиски свет и Исламску уметност, а Агине последње слике црпе инспирацију из старе азијске архитектуре и традиционалног ручног рада муслимана као што су обрада дрвета, метални радови, и продукција текстила.

Велики је љубитељ орнамента као и геометријских облика, који су највише заступљени у њеним радовима.

Rehel (Сталак за књиге) - Испирисан путовањем у Инстамбул од Лубне Аге

Њен стил су најчешће радови рађени уљем на дрвету, стрпљиво формирајући пикселе и геометријске облике да би пробудили осећај мистичних мозаика, али није ретко и да ради на металној подлози.

Њени радови се могу наћи у Бредфордовом музеју, у Британији, Пакистану али и у галерији финих уметности у Јордану. Као један од водећих азијских уметника а и као једна од ретких пакистанских жена уметница, Ага већ сада заусима своје место у Историји уметности, изградивши већ извесно поштовање и дивљење од других колега уметника.

Ага тренутно живи и ради у Бруклину, Масачусетс, САД.

Спољашње везе[уреди]