Лубна Ага

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лубна Ага
Датум рођења 2. мај 1949.
Место рођења
Датум смрти 6. мај 2012.
Место смрти Бруклајн
  Сједињене Америчке Државе

Лубна Ага (енгл. Lubna Agha; 2. мај 1949Бруклајн, 6. мај 2012) је јужно азијска уметница опредељен приказивању модерне исламске уметности као и концептуалне азијске уметности.

Star - Слика испирисана Мароком од Лубна Аге

Излаже своје радове широм света у музејима и галеријама. Доживљава успех како у родном Пакистану, тако и у Британији, Јапану, Јордану, Швајцарској, и САД -у. Њене минијатурне слике и калиграфски радови карактеризују модеран Азиски свет и Исламску уметност, а Агине последње слике црпе инспирацију из старе азијске архитектуре и традиционалног ручног рада муслимана као што су обрада дрвета, метални радови, и продукција текстила.

Велики је љубитељ орнамента као и геометријских облика, који су највише заступљени у њеним радовима.

Rehel (Сталак за књиге) - Испирисан путовањем у Инстамбул од Лубне Аге

Њен стил су најчешће радови рађени уљем на дрвету, стрпљиво формирајући пикселе и геометријске облике да би пробудили осећај мистичних мозаика, али није ретко и да ради на металној подлози.

Њени радови се могу наћи у Бредфордовом музеју, у Британији, Пакистану али и у галерији финих уметности у Јордану. Као један од водећих азијских уметника а и као једна од ретких пакистанских жена уметница, Ага већ сада заусима своје место у Историји уметности, изградивши већ извесно поштовање и дивљење од других колега уметника.

Ага тренутно живи и ради у Бруклину, Масачусетс, САД.

Спољашње везе[уреди]