Манастир Трескавац (Прилеп)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Трескавец.
Поглед на цркву.

Манастир Трескавац (познат и као Света Богородица) је православни манастир у Македонији, налази се 10 км од Прилепа под Златоврвом. Унутар зидина манастира се налази црква Успења Богородице. Са својом горском позицијом има леп разглед далеко на околину Пелагоније.

Историја[уреди]

Изграђен је у 12. или 13. веку, бива често рушен и обнављан. Манастир је богат византијским фрескама, такође има кухињу и трпезарију из 14. века. У напису над западном капијом је поменут цар Михаило IX Палеолог, а српски краљ Стефан Милутин помиње се као ктитор манастира. За време цара Стефана Душана манастир је досегао зенит моћи са великим поседима од око 20 околних села. У спољној припрати налазила се и портрет Душанов (негде из 1334-43), касније пресликан.[1] Средином 16. века манастир је обновио богати кнез Кратова, Димитрије Пепић.[2] Манастир се спомиње у новинама Цетињски вјесник [3].

Дан манастира пада на 28. август, на дан свете Богородице, тада је и пун походника и поклоника.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. С. Радојчић, Портрети српских владара у Средњем веку, Београд 1996.
  2. Манастир Света Богородица Пречиста Кичевска | Кичево
  3. Цетињски вјесник, Српска задужбина Трескавац. Цетиње. 1911, бр.38, укуцати бр. стр.158.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди]