Стефан Душан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Стефан Душан
Car Dušan, Manastir Lesnovo, XIV vek, Makedonija.jpg
Фреска из манастирске цркве у Леснову,
око 1350. године
Пуно име Стефан Урош IV Душан Немањић
Датум рођења (1308{{month}}{{{day}}})1308/(1309{{month}}{{{day}}})1309.
Место рођења Зета
Flag of Serbia 1281.svg Српско краљевство
Датум смрти 20. децембар 1355.(1355-12-20) (46/47 год.)
Место смрти Девол
 Српско царство
Гроб манастир Светих архангела
(после 1927. године
црква Светог Марка у Београду)
Династија Crveni dvoglavi orao (glavni heraldicki simbol srednjovekovne Srbije u doba Nemanjica).jpg Немањићи
Отац Стефан Урош III Дечански
Мајка Теодора Смилец
Вероисповест Православље
Супружник Јелена
Потомство Стефан Урош V, непозната кћерка
Краљ Србије
Период 8. септембар 1331. — 16. април 1346.
Крунисање 8. септембар 1331.
Претходник Стефан Урош III Дечански
Цар Српског царства
Период 16. април 1346. — 20. децембар 1355.
Крунисање 16. април 1346.
Наследник Стефан Урош V

Стефан Урош IV Душан Немањић (1308/1309. — 20. децембар 1355), познат и као Стефан Душан или Душан Силни, био је последњи српски краљ из династије Немањића, владајући од 1331. до 1346. године, а затим је постао и први цар српске државе[a][2][3][4], када га је на Васкрс 16. априла 1346. године крунисао први српски патријарх Јоаникије II. Душан је владао над новонасталим Српским царством 9 година - од свог крунисања 1346. до своје смрти 20. децембра 1355. године. Цар Душан је описан као енергичан владар, јаког карактера и темперамента, зато је често називан и под именом "Душан Силни".

Рођен је око 1308. године највероватније у Зети, где је његов отац Стефан Дечански боравио као наследник краља Стефана Милутина, Душановог деде. Детињство будућег цара није било нимало лако, као дечак је заједно са својим ослепљеним оцем и мајком и старијим братом завршио у изгнанству у Цариграду — то је била казна за младог краља Стефана Дечанског, који се побунио против оца и покушао да му отме власт, али га је краљ Милутин победио, ослепео и послао га заједно са његовом породицом у византијску престоницу Цариград. То се десило највероватније 1314. године, а већ почетком 1317. или 1318. године Стефану је било дозвољено да се врати у краљевину Србију. Млади Душан је остао на двору свог деде Милутина, највероватније као талац. 1321. године, краљ Милутин умире, а годину дана касније - на српски престо долази краљ Стефан, Душанов отац, коме се изненада повратио вид. Том приликом је Душан проглашен за наследника престола и додељена му је на управу Зета, где су обично боравили наследници престола.

Није познато Душаново учешће у владавини свог оца Стефана Дечанског (1322−1331). Једино је познато да је Душан учествовао у бици код Велбужда 1330. године, где је српска војска поразила бугарску и убила њиховог цара. У бици се Душан показао као изузетан ратник и командант, и вероватно је још ту задобио симпатије војске и властеле, која ће га касније наговорити да свргне свог оца. Почетком 1331. године, односи Душана и његовог оца краља Стефана су се прилично захладнели. Краљ Стефан је вероватно на наговор своје друге супруге, краљице Марије Палеолог, размишљао да Душана смени за наследника и на то место постави свог другог сина Синишу. На наговор похлепне властеле, која је желела још веће освајачке походе, Душан се побунио против оца - свргнуо га са власти, и потом утамничио. Стефан је умро у тамници, али разлог смрти никада није био у потпуности откривен. Постоји неколико теорија о томе: неки извори тврде да је Стефан умро природном смрћу, док други наговештавају на то да је Душан наредио да се Стефан убије - што би могао да буде један од разлога зашто Душан није проглашен за светитеља.

У наредним годинама своје владавине, Душан ће освојити многа подручја и градове, чиме Српска држава постаје најјача сила на Балкану, а Душан постаје најмоћнији владар у тадашњој Европи, и један од најмоћнијих светских владара 14. века. Душан се оженио бугарском принцезом Јеленом, са којом је добио јединог сина престолонаследника Уроша, а неки извори сматрају да су имали и ћерку. После смрти цара Душана 1355. године, царски трон наслеђује његов син Урош, чиме он званично постаје цар Стефан Урош V, али Српско царство почиње видљиво да слаби и тоне ка пропасти. Због немогућности да сачува очеву државу, цар Урош добија епитет "Нејаки".

Душанова царска круна се данас налази у Цетињском манастиру, у Црној Гори. Цар Душан је такође познат по томе што је саградио Манастир Светих архангела код Призрена, где је и био сахрањен све до 1927. године, када је његово тело пренето у Цркви Светог Марка у Београду. Завршио је такође и задужбину свог оца Манастир Високи Дечани. Душан је такође сматран за хероја међу данашњим Србима, и има велико поштовање у народу.

Рођење и детињство[уреди]

Душан је рођен као први син у браку српског престолонаследника Стефана Уроша III и бугарске принцезе Теодоре. Обично се мисли да је Душан рођен око 1308. Извор за ту замисао је писање једног византијског писца (Нићифор Григора) да је Душан у време збацивања Стефана Уроша III са власти 1331. имао пуне 22 године.[2] Насупрот томе, примећено је да би једнако истинит могао бити и запис у Копорињском летопису у коме пише да је Душан рођен 1311/12.[5].

Када је краљ Стефан Урош II Милутин угушио побуну 1313. или 1314. године, наредио је да побуњени млади краљ Стефан Урош III Дечански буде ослепљен у Скопљусредњем веку је постојало веровање да слеп човек не може да води државу па се ослепљивање често користило да се онемогући некоме да дође на власт). После делимичног ослепљења, Стефан Урош III је са женом и двоје деце Душицом и Душаном протеран на византијски двор код Милутиновог таста цара Андроника II Палеолога у Цариград.[6]

После пет година боравка у Цариграду умро је млађи Душанов брат.[7] Душан је тако одрастао у Цариграду, који је у то време био највеће грчко и европско градско и културно средиште, примајући неизбрисиве утиске. Ти утисци и близина царског двора могли су у дечаку Душану покренути маштања о царској круни и царству које је после српски владар Стефан Урош IV Душан Силни покушао оживотворити. Породица Стефана Уроша III је у прогонству остала 7 година.[8]

На захтев Цркве Милутин допушта Стефану да се врати у Србију али задржава Душана код себе, највероватније као таоца што је била честа пракса у средњем веку. После Милутинове смрти, Стефан је уз помоћ цркве и архиепископа Данила постао нови краљ под именом Стефан Урош III, а истовремено је крунисан његов син Стефан Душан као „млађи краљ”.

Краљевић Душан[уреди]

Краљ Стефан Дечански са сином Душаном, на икони „Светог Николе“ из 1327. године.

Вероватно са 15 година (најкасније 1326/27) Стефан Душан је као „млади краљ” добио на управу Зету. Млади краљ Душан се оспособљавао да влада и води војску у биткама. Зато су стварно управу у Зети вршили краљеви поуздани службеници који су послати на двор младог краља. Непосредно пре тога 1326. босански бан Стефан II (IV) Котроманић је преотео Рашкој Захумље. Због тога и покушаја босанског бана да настави померање границе на исток сукоби су се наставили. Према једном запису „млади краљ” Душан се успешно супротставио четама босанског бана 1328/1329. негде на Дрини или доњем Лиму.[9] У јулу 1330. Стефан Душан је командовао изгледа главним нападом у бици код Велбужда и лично одсекао главу цару Михаилу Шишману.[10] Од те победе код Велбужда Србија је преузела водећу улогу на Балкану.

Веома се мало зна који су се људи налазили на двору младог краља. Помињу се војвода Младен, војвода Војин и челник Ђураш. О њиховим службама се ништа не зна на двору младог краља, који је био на обали реке Дримца. Рушевине су касније спомињане као царски двор (corte del imperador). Млади краљеви су издавали повеље о поседима на својим територијама, као што потврђује једна од врањинских повеља у којој владар помиње дарове када још није био краљ. Како су године пролазиле Душан је постајао све старији, издржљивији и осамосталнији.[11]

Мало после крунисања је умрла Душанова мајка, а Стефан је постао удовац. Краљица Теодора је сахрањена у Бањској, зедужбини краља Милутина. Године 1323. је Стефан Дечански нашао невесту Бланку из Јужне Италије, ћерку Филипа Тарентског, али преговори су прекинути јер Стефан Дечански није хтео да прихвати католицизам и папску јурисдикцију. На територији младог краља се могу издвојити три целине, које су се развијале. Главна је била Зета са градовима, која је била доста урбанизована. Економски градови су били Котор, Будва, Улцињ, Бар и Скадар. У језгру Зете, у долинама реке Мораче, налазила се тврђава Медун и значајно насеље Подгорица. Душан је владао градовима на обали, али не потпуно, јер су се на челу града налазили кнезови, које је сам владар бирао и давао им степен аутономије. Посредна је била власт младог краља и на сточарима Власима и Арбанасима, који су населили област изнад Скадарског језера и планине које окружују и Метохију.[12]

Априла 1326. године, Душан је тражио да не шаљу бродове против Брајка Бранивојевића, који је његов човек. Дубровчани упућени у односе синова Брајка и Душана се нису обазирали на ту поруку, али су после постали попустљивији. Само недељу дана од тога Душан је затражио да се уздрже од напада на Брајка и дошао је на границу код Дубровника са војводама Младеном и Војином, примио је дубровачко посланство и преговарао је са њим. Тада је вероватно имао осамнаест година и учествовао је у државничким пословима. Дубровачки посланици су позвали Душана на посету Дубровнику, али је захтев био одбијен. Преговор је био о офанзиви Бранивојевића. Брајко је био заробљен, а Душан је молио да Дубронивк ослободи жену Брајка, ћерку војводе Војина. Осталој двојици Бранивојевића није помогла ни млетачка интервенција. Брајко је остао у затвору до новембра, када је убијен. Преостао је само Браноје, који се држао до јула када је нашао уточиште на српском двору. Био је затворен и премештен у которску тврђаву, где бива убијен.[13]

Фебруара 1327. године је Дубровник забранио да се извози роба у Србију, а краљ је оштро поступио према трговцима. Овог пута је Дубровник позвао Венецију да посредује. Дубровник је послао посланике Стефану Дечанском, али без резултата. У септембру је започет мање познат рат који је трајао годину дана. Познато је да су у том рату учествовали Которани, који су тада бирали ратне заповеднике. Познато је и да је краљева војска повратила изгубљену земљу. Са Пељешца је отета дубровачка стока, која је враћена тек након мира у лето 1328. године. Которани су правили велике штете да су после мира морали да плате Дубровнику 2 500 перпера. У јесен 1328. године је папа именовао которског клерика Сергија Болицу за бискупа, а грађани га нису пустили у град и затворили су његову браћу и синовце. Током рата је Дубровник вратио мање изгубљене територије, док је Стјепан II, већ 1326. године додао Хум у своју титулу као „кнез Хумске земље”, између ратовања Стјепана II и Стефана Дечанског скоро па се ништа и не зна. У једној повељи Стјепана 1329/1330. године говори о томе како га је спасао један његов властелин на бици код Раса (Рашка), који му је дао коња и тако је Стјепан побегао. То је први податак о Душановом учешћу у рату, тада је имао двадесет година. Нису јасне територијалне промене у рату 1327—1330. године. Невесињски крај је вероватно потпао под српску власт. То се види по положају властелина Познана Пурћића, који је 1327. године дошао у Дубровник као посланик босанског бана, а већ 1330. године се спомиње међу људима за које се заузимао „млади краљ”.[14]

Године 1330. је Стефан Дечански покушао да прошири територије у Македонији и опседао је Охрид, али безуспешно. После тога су бугарски и византијски цар склопили савез против Србије. Српске и бугарске снаге су се сукобиле 28. јула недалеко од Велбужда. Стефан Дечански је имао најамнике из Шпаније, који неки нису ни стигли на време, а бугарски цар Михајло Шишман помоћне одреде Татара и Влаха, а један одред је предводио Душан.[15]

Сукоб оца и сина[уреди]

Фреска Стефана Дечанског са сином Душаном из манастира Високи Дечани

Односи између краља Стефана Уроша III Дечанског и младог краља Стефана Уроша IV Душана су се погоршали најкасније почетком 1331. године.[16] У време битке код Велбужда (Ћустендил) Душан се веома истакао и краљ Стефан Урош III је можда видео да му син постаје миљеник код властеле, a Зета постаје право легло незадовољства и бунтовника, а претња за краља. Властела окупљена око Душана је наговарала младог краља да се побуни против оца и да узме власт.

„Ови га даноноћно подстицаху да одузме краљевство из руку оца, који је због старости био неспособан за управљање, и да се тако обезбеди од свог брата Синише, кога је његов отац имао с другом женом” (Мавро Орбин)

На неки начин Орбин покушава да баци кривицу на Стефана Уроша III Дечанског због тога што је имао са Маријом Палеолог сина Синишу којег је по наговору краљице Марије почео да припрема за престолонаследника, док је према Душану одједном охладнео. Веома сличну верзију износи и Нићифор Григора.[6] „Пошто се пак сам краљ, коме је било педесет година, ожени наново ћерком царевом (из Цариграда), којој је било тек дванаест година, а међутим не ожени сина, и пошто с том ћерком царевом поче и децу рађати, син краљев, младић душе ватрене, подражен и подбуњиван од вршњака својих, поче смишљати одметање од оца и буну против њега”. Ипак, то треба узети са резервом, основни покретач пада Стефана Уроша III није био Душан, већ властела незадовољна због понашања Стефана Уроша III након Велбужда када он није искористио велику победу и није допустио својој властели задобијање нових територија и пљачку.

Најраније у јесен 1330. године дошло је до отвореног сукоба сина „младог краља” Душана и оца краља Стефана Уроша III Дечанског који је сакупио војску и ушао у Зету, дошавши све до Скадра. Душан се повукао, а Стефан Урош III је разорио Душанов дворац на обали реке Дримца и опљачкао цео тај крај.

Стефан Урош III се вероватно сетио своје побуне када се исто тако повлачио пред Милутином, који га је на превару ухватио, оковао, ослепио и протерао у Цариград. Можда је намеравао нешто слично када је после измирења позивао Душана на разговор у краљевом двору. Душан је могао сазнати или помислити да му отац спрема ликвидацију па се на наговор властеле ипак одлучио да покуша да обори Стефана Уроша III изненадним нападом. Са мањом групом одабраних војника и верне властеле Душан је напао свога оца Стефана Уроша III у августу 1331. године, док је краљ са породицом боравио у свом дворцу Неродимљу.

Владавина[уреди]

„Пошто је, дакле, потајно сакупио војску у обе Зете и извршио избор најбољих тамошњих ратника, водећи собом и Каравида Фратнута и Ђурђа Илијића као своје саветнике отпоче усиљен марш пут Рашке, у којој се налазио његов отац” (Мавро Орбин)

Радило се о добро припремљеном подухвату у којем су узели учешћа само они дорасли војничком напору, односно, изненадном нападу. Краљ Стефан није могао веровати да би Душан био у стању извршити тако дрску герилску акцију и напасти са малим бројем војника у центру његове државе Србије (Рашке). 21. августа 1331. године Душан је напао Стефанов двор док је овај био у лову код тврђаве Петрич са неколико слугу. Стефан на коњу бежи са нешто мало своје властеле, заборавивши чак и на краљицу и децу, а Душанова потера га без отпора ухвати у тврђави Петрич и заточи заједно са целом породицом у тврђави Звечан.

Крунисање Душана[уреди]

„Крунисање цара Душана” дело чешког сликара Алфонса Мухе из циклуса словенске епопеје

Након тога почну припреме за Душаново крунисање без неких већих проблема, тако да отпора у држави није било. Стефан Дечански очигледно није био омиљен и његов пад није проузроковао никаква узнемирења, али имајући на уму улогу Цркве и самог архиепископа Данила II у довођењу Стефана на краљевски престо, Душан замоли Данила II да дође и да га крунише за краља. Овај је мирно примио ову смену на престолу и веома свечано, крунисао Душана за краља свих српских и поморских земаља на дан 8. септембра 1331. године на двору у Сврчину.[17][18]

„И тако заповеди да буде сабор Богом сабрани отачства његова. И када је овај преосвећени дошао са Богом дарованом му паством, епископима и игуманима, и са целим клиром црквеним, и када је био сабран цео сабор српске земље у његову царском двору Сврчину, и када је био славни празник Рођење пресвете Богородице, и на навечерје учинише хвалбена славословља, како је на похвалу славном празнику, и опет ноћно стајање такође, и ујутро, дан недеље, учинише на овом благочастивом све по законском уставу у цркви светога Претече, и преосвећени архиепископ кир Данило учини молитву, и узевши царски венац у своје руке, и положи на свечасну главу његову, говорећи: Положио си на главу његову венац од драгог камења, и умоли од тебе живота и дао си му дужину дана на векове векова” (Данилов ученик)

Непосредно након Душановог крунисања Стефан Дечански је умро 11. новембра 1331. године и сахрањен је у својој задужбини манастиру Високи Дечани. По Даниловом ученику умро је природном смрћу док други извори тврде да је Душан попустио пред наваљивањем моћне властеле и одобрио, ако већ и није наредио, да се Стефан погуби.

„Приволевши се син њиховим опаким саветима, посла неке људе спремне да изврше такво злодело, те га они удавише усред ноћи у реченој тврђави” (Мавро Орбин)

Легенда о проклетству[уреди]

За смрт Стефана Дечанског везана је и легенда о проклетству Душанових каснијих потомака, а касније и целе српске државе. Наиме Стефан је, када су дошли људи да га убију, проклео сина и његове потомке. Мада се ово проклетство није испунило на сину, пало је ипак на његова унука Уроша, који је изгубио царство. Ова легенда је трајала много векова, посебно када је кнез Лазар са својим ратницима пао на Косову, а Србија пала под Турке.

Први успеси краља Стефана Душана[уреди]

„Долазак цара Душана у Дубровник” дело Марка Мурата.
„Женидба цара Душана” дело Паје Јовановића.

Године 1332. дошло је до побуне у Зети под вођством зетског војводе Богоја и арбанаса Димитрија Суме. Буна је убрзо угушена.

Борба између Стефана и Душана је спречила да Србија интервенише у унутрашње прилике у Бугарској, где је са трона збачен њихов рођак Јован Стефан.[19] Са новим бугарским царем Иваном Александром су успостављени савезнички односи, па се краљ Душан у пролеће 1332. године оженио Јеленом, сестром бугарског цара. Босански бан Стефан II Котроманић је желео да освоји цело Захумље, јер је само део Захумља освојио 1326. године после сукоба са Бранивојевићима. У том сукобу су учествовали и Дубровчани, заједно са баном Стефаном II, и пошто је затрта породица Бранивојевић, и пошто су Стефан и Дубровчани поделили међусобно њихове територије, Дубровчани су добили Пељешац са Стоном. Дубровчани за време краља Стефана Дечанског нису успели да легализују управу над Пељешцем и Стоном, па су то покушали за време краља Душана. Дајући предност Македонији над западним територијама,[20] Стефан Душан је 1333. године издао повељу у Пологу, којом је Дубровчанима уступио приморје од Стона до Дубровника, са острвом Посредњицом код ушћа Неретве, уз обавезу да на рачун „стонског дохотка” исплаћују 500 перпера, плус 8000 перпера које је требало платити одмах, док су се Дубровчани обавезали да ће дозволити верску слободу православном становништву добијених територија.[21] Дубровчани су суму од 500 перпера плаћали и босанском бану, који је исте године издао повељу којом је потврдио право Дубровника на Стон, те су на миру могли користити своје нове поседе које су исте године почели да утврђују. Услов је био и да у Стону остане „Српски поп да поје”, јер је ту епископију основао још свети Сава, али су Дубровчани то поштовали само до 1349. године када су довели католичког свештеника. Већ 1332. године Душан је освојио град Струмицу. Захваљујући саветима византијског пребега Сиргијана освојени су: Прилеп, Охрид, док је сам Сиргијан освојио Костур. Пред напад на Солун извршен је атентат на Сиргијана, од стране Сфранцеса Палеолога, кога је ангажовао сам цар Андроник III, те је Душан одустао од борбе. Склопљени су савезнички односи са царем Андроником III (1334) јер су северне границе угрозили Угари који су стигли до Жиче. Душан је успешно потукао угарску војску и успоставио границу на реци Сави. Једно време је у састав Душанове државе улазио и Београд.

Споменик цара Душана у Београду

У ово време пада једна од интимнијих слика из Душановог живота. Будући да са Јеленом није имао деце, радило се на томе да се од ње растави и ожени Јелисаветом, кћерком немачког цара Фридриха Лепог. Преговоре је 1336. године без сумње водио Палман Брахт, вођа немачких најамника у Србији, Алеманске Гарде. Када је посланство стигло у Аустрију и када је млада кнегињица чула за кога треба да се уда, „у једну варварску земљу на истоку, за једног краља туђе вере и већ жењена” пала је у постељу из које није ни устала. После овог догађаја Јелена је пожурила да роди сина и тако умири Душана. И заиста, у зиму 1336. или пролеће 1337. Јелена је на сумњив начин добила сина Уроша, и тако учврстила свој положај на двору.

После смрти византијског цара Андроника III, на власт долази његов малолетни син Јован V, место кога је управљало регентство (патријарх, царица-мајка и велики дукс Алексије Апокавк). Са политиком регентства се није сложио велики доместик Јован Кантакузин, који је очекивао да регентство припадне њему, као најближем сараднику Андроника III. У Византији је избио грађански рат. Кантакузин је у сукобу са својим противницима претрпео пораз и повукао се у Србију. Душан и Кантакузин су, под утицајем краљице Јелене, склопили савез и донели одлуку да свако од њих двојице задржи градове које освоји. Кантакузин је заједно са војском у којој су се налазили војвода Вратко, потомак Немањиног сина Вукана, и Јован Оливер претрпео неуспех приликом освајања града Сера. Душан је освојио целу Албанију, изузев Драча, који су држали Анжујци, и градове у северној Грчкој. Односи између Душана и Кантакузина су се погоршали када су аграрни феудалци из Тесалије признали Кантакузина за свог цара (1343). Кантакузин је нове савезнике нашао у Турцима Селџуцима, који су господарили западним деловима Мале Азије. Неславна заслуга за довођење Турака у Европу припада Јовану Кантакузину. Турци су прешавши Хелеспонт (Дарданеле) ступили на европско тле 1343. године. После раскида веза са Кантакузином, Душан је успоставио пријатељске односе са регентством и Јованом V. Први сукоб између Турака и Срба десио се маја 1344. године у бици код Стефанијане. Турци су лукавством извојевали победу тако што су њихови лако наоружани пешаци побегли уз брдо, док су тешко наоружани српски коњаници морали да сјашу и да коње оставе под брдом Турци су лако сишли с друге стране брда, узјахали српске коње и поразили тешко покретне, задихане српске витезове, сада сведене на пешаке. Победили су 1345. године деспота (војводу из народних песама) Момчила који се осамосталио у Родопима.

Уздизање српског краљевства на царство[уреди]

Границе Душановог царства

Српска војска је освојила град Сер 25. септембра 1345. године. Освојена је и Халкидика, укључујући Свету гору Атонску. Увидевши да је Византијско царство ослабило, Душан одлучује да на рушевинама Византије подигне империју једног младог народа пуног снаге. Након свих освајања Стефан Душан је одлучио да се прогласи за цара. Склопио је договор са Светом гором, која је византијског цара одувек сматрала за свог јединог и легитимног владара. Светогорски Протат је одлучио да се Душаново име спомиње у свим молитвама после имена византијског цара Јована V. За узврат, Душан се обавезао да ће поштовати аутономију Свете горе. Краљ Стефан Душан се прогласио за цара око Божића (25. децембра 1345.) у граду Серу. Према устаљеним обичајима цариградски патријарх је крунисао цареве на Истоку, а папа цареве на Западу. Пошто се није могао надати да ће га ико од ове двојице крунисати, српска архиепископија је уздигнута на ранг патријаршије. Архиепископ Јоаникије је постао први српски патријарх.

Стефан Душан је крунисан за цара Срба и Ромеја на Васкрс (16. априла 1346.) у тврђави Кале[22] у Скопљу. Крунисање су обавили српски патријарх Јоаникије и трновски патријарх Симеон. Образложење за овај поступак цар Душан је нашао у учењу хришћанске цркве. Све што је некада Господ даровао првом хришћанском цару, Константину Великом, прешло је у Душанове руке. Мисли се на земље и велике градове „грчког царства”. Душанова титула сада је гласила: Вољом Божјом, Благоверни и Христољубиви цар Србљем и Грком и земље поморске и свему дису (западу).

Душаново царство[уреди]

Цар Стефан Душан, фреска из манастира Дечани.

Кантакузин је успео да 1347. године постане византијски цар. Он као и сви учени Грци Душана назива „српским краљем”, јер је сматрао да је у хришћанској васељени једини цар – византијски цар. Међутим, на Истоку је већ одраније постојао бугарски цар, мада се његова титула на западу третирала као краљевска. Против новостворене Српске патријаршије била је Цариградска патријаршија, чији су многобројни поседи прикључени Српској цркви. Цариградски патријарх Калист је, подстакнут од цара Јована VI Кантакузина, бацио анатему на цара Душана, патријарха Јоаникија и све српско свештенство и исључио их из заједнице православних хришћана (1350.).[23] Сама анатема била је више политичке него верске природе што се види из чињенице да је бачена пар година после Душановог крунисања за цара. Ова анатема је скинута за време кнеза Лазара 1375. године. Душан је за свог савладара одредио сина Уроша и доделио му титулу краља. Душан је, као цар, додељивао титуле и звања. Деспоти су постали: Душанов полубрат Симеон (Синиша), брат царице Јелене Јован Комнин Асен, потом Јован Оливер и Иваниш. Севастократори су постали: муж Душанове сестре Евдокије Дејан, отац Вука Бранковића Бранко Младеновић. Кесари су постали: Гргур Голубић, Душанов војсковођа Прељуб и Воихна.

Цар Душан и Света гора[уреди]

Цар Стефан Душан са породицом

Након што је Атос потпао под власт цара Душана 1345, он је оптужио грчког проту Нифона, поглавара свих манастира на Светој гори за месалијанство (односно богомилство), али је Нифона одбранио св. Григорије Палама. Сматра се да је ова оптужба политички мотивисана, јер је Душан хтео да постави српског уместо грчког поглавара.[24]

Цар Душан је Хиландару потчинио цркву Светог Николе у Добрушти код Призрена, цркву Светих Арханђела у Штипу, цркву Светог Николе у Врању са насељима и добрима. Крајем 1347. године цар Душан и царица Јелена посетили су Хиландар. Присуство жена на Светој гори је забрањено, али су оне заједно са децом боравиле тамо за време опсаде Каталанаца. Цар Душан је Хиландару подарио новац, обновио манастирску болницу. Царици Јелени је дозвољено да постане други ктитор келије Светог Саве у Кареји. Захваљујући даровима цара Душана, Хиландар је постао највеће манастирско властелинство у Српском царству.

Освајање Епира и Тесалије[уреди]

Куга је однела многе животе у Европи 1348. године. Она је и олакшала освајање Епира и Тесалије од стране српске војске. Српско царство се простирало од Дунава на северу до Коринта на југу и од Јадранског мора на западу до Егејског мора на истоку. Душанов намесник у Тесалији, са седиштем у граду Трикали, постао је војвода Прељуб, а у Епиру, са седиштем у Арти, Душанов полубрат Симеон-Синиша, док је у јужним деловима Албаније, са седиштем у Валони, намесник био Јован Асен, царичин брат. Византија се свела на Цариград и Тракију, а од осталих делова царства једино се држао Солун који није било могуће освојити само са сува, већ је била потребна флота. Душан је годинама покушавао да са Млечанима склопи савез против Византије, обећавајући им цело Цариградско предграђе Галату, коју су држали непријатељи и стари супарници Млечана - Ђеновљани, али је овима много више одговарала слаба Византија од које су добијали многе повластице и које су могли да држе у шаци, него снажна Србија. Но, Цариград није могао освојити без помоћи на мору. Венеција му је одбила савезништво, јер је била у рату са Ђеновом.

Поход против Босне[уреди]

Душанов сребрни царски динар

Босански бан Стефан II Котроманић је заузео Крајину између Цетине и Неретве и већи део Захумља. Душан је продро у Хумску Земљу и брзо је повратио а онда наставио према Цетини и Крки 1350. године. Душан је дошао до Крке како би помогао сестри Јелени, која је била удата за Младена III Брибирског, господара Омиша, Клиса и Скрадина на Крки. После Младенове смрти заинтересованост за његове поседе испољили су Угарска и Венеција. После вести о побунама на југу земље, Душан је зауставио напредовање ка западу, иако су му у Шибенику спремали свечани дочек. На повратку је најсвечаније као цар дочекан у Дубровнику, где је царица Јелена остала још неко време, а он са војском отишао према југу. Босански бан је поново освојио Захумље. Кантакузин је освојио Верију и Воден, али не и Србицу, које је бранио кесар Прељуб. По доласку, Душан је повратио своје територије, а Кантакузин се повукао у Солун. Стефан Душан је обећао помоћ легитимном цару Јовану V, како би се решили Кантакузина, а у својој повељи Јован V је признао Душана као цара Србије. Византија се поново нашла у грађанском рату између цара Јована V и узурпатора Кантакузина.

Турци Османлије на Балкану[уреди]

Ратници сукобљених страна, Јована V, српског те бугарског цара са једне и Кантакузина и Орхана са друге стране, су се сукобили код Дидимотике ујесен 1352. године. Бугарска војска се пре битке повукла, док је српска претрпела стравичне губитке. После јаког земљотреса 1354. године, Турци су заузели тврђаву Галипоље и ту изградили базу за даље продоре у Европу.

Капетан хришћанства[уреди]

Душан се специјалним посланством које је предводио Никола Бућа, которанин и царев протовестијар (благајник) обратио римском папи да га именује за капетана у борби против Турака и изразио спремност да римског папу призна за врховног поглавара хришћанске цркве. У повратку је Никола Бућа срео посланике Чешког краља који је ишао у Рим да буде крунисан за светог римско-немачког цара, који је Душану упутио писмо у коме изражава задовољство што Душан жели да призна католичку цркву за Unam Sanctam (Једину Свету) и да се још више радује што ће се у богослужењу моћи задржати словенски језик који везује два народа. Папа је пристао на те услове и упутио два посланика на челу са бискупом Петром Томом, са писмом (у коме је Душана назвао „краљем”, што се Душану није много свидело), да цара и његову породицу преведу у унијатску веру, јер цар није желео да се покатоличи већ само призна папу за врховног поглавара цркве али да остане православац. Међутим, мало пре доласка папиних посланика угарски краљ је гомилао војску на својој јужној граници и непосредно после тога извршио упад (у лето 1354), али је врло брзо био сузбијен, што од српске војске што од неке заразе која се проширила угарским табором, што је Душана натерало на размишљање јер је од папе тражио безбедност од свих католичких владара, посебно од угарског краља; ако папа није могао да спречи једног католичког владара у нападу на његове земље шта ће њему та унија? Он није унију тражио јер га је мучило неко теолошко питање већ из политичких разлога, а ако папа није могао да испуни свој део погодбе онда је унија била беспотребна. Папини посланици су стигли у лето 1355. године у Скопље где их је Душан са целом свитом дочекао, и одмах им ставио до знања да је променио мишљење у односу на прошлу годину. Наравно католички свештеници то нису добро примили и у повратку кроз угарске земље поручили краљу Лајошу да буде немилосрдан према „шизматицима”.

Смрт[уреди]

Гроб цара Душана у манастиру Светих Арханђела у Призрену

Цар Стефан Душан је умро 20. децембра 1355. године, још увек млад и у пуној снази. Узрок смрти никада није утврђен али се говорило о тровању, можданом удару, грозници и чак епилепсији. Ни место његове смрти није утврђено поуздано. Остаје као највероватније село Ђавол или Девол [25], које се налази на левој обали Вардара, северно од села Богданца, ка Ђевђелији. Становници села Ђаво су сачували старо народно предање, да је ту умро цар Душан "и да се они због тога поносе". Село Ђавот (по бугарском) се уклапа о историјски оквир: налази се на главном путу Скопље-Солун, на око 50 км од Солуна, а у њему је било 1906. године око 70 искључиво "словенских домова". То место је заиста на путу, близу Тракије и било је тада у византијским рукама. Сахрањен је у својој задужбини манастиру Светих Арханђела код Призрена. После Душанове смрти Српско царство је постепено почело да се распада.

Заоставштина[уреди]

Са својом женом, Јеленом, цар Душан је имао једно дете Стефана Уроша V, који је наследио српски престо као цар. Поједини аутори сматрају да су Душан и Јелена, поред Уроша, имали још једно дете, ћерку непознатог имена, али се данас углавном сматра да су имали само једно дете[26].

Саркофаг цара Душана у цркви Светог Марка у Београду.

Када су 1927. године вршена археолошка ископавања на локалитету манастира, у југозападном делу цркве је нађен мермерни гроб за који је установљено да је царев. Истраживања је вршио Радослав Грујић. У гробу су пронађене испретуране кости које су пренете у Патријаршију у Београд, а 1968. свечано пренесене у цркву Светог Марка у Београду где и данас почивају.[27]

Законодавна делатност Стефана Душана[уреди]

Проглашење Душановог законика. Дело Паје Јовановића из 1900.

Настојећи да се у свему понаша као прави цар, Стефан Душан је развио и широку законодавну делатност. Душанов законик врхунац је ових настојања. Законик се, по уобичајној нумерацији, састоји од 201 члана. Донет је на сабору властеле и црквених великодостојника, одржаном на Вазнесење 21. маја 1349. године у Скопљу[28] (135 чланова), и допуњен је на сабору одржаном 31. августа 1354. године у Серезу (66 чланова). Закон је усвојен са циљем да се српска држава уреди прописима који би важили за цело царство и подједнако за све поданике. У законику се цар Душан декларише као православни цар, заштитник и чувар вере, бранилац од јеретика и коме је припадало право да управља и црквеним пословима.[29]

Душанов законик (у старим преписима се назива Закон благовјернаго цара Стефана) је, уз Законоправило[30][31][32] светог Саве, најважнији закон (устав) средњовековне Србије. Душанов законик је урађен на темељима Законоправила. У неким члановима цар Душан директно упућује на Законоправило (чланови 6, 8, 11, 101, 109 и 196). Једна трећина Законика је урађена по угледу на одговарајуће прописе византијског права.[33] Велика је сличност чланова 171 и 172 Законика (који прописују независност судства) са деловима из византијског зборника Василике (књига VII, 1, 16-17), које су биле византијска прерада Јустинијановог зборника[34][35]

Првих 38 чланова посвећено је цркви. Од 39-62 члана се утврђују права и обавезе властеле. Судије су биле дужне да суде по закону, а не у страху од цара. Душанов законик је садржао 201 члан (према издању Стојана Новаковића из 1898. године),[36] али се, у зависности од сачуваног преписа, састоји од 135 до 201 члана. Законик сачињава јединствену правну целину заједно са два византијска правна акта: Закон цара Јустинијана (Јустинијанов зборник) и скраћена Синтагма Матије Властара.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Стефан Урош I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Стефан Урош II Милутин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Јелена Анжујска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Стефан Урош III Дечански
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Ђорђе I Тертер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Ана Тертер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Кира Марија Асен
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Стефан Душан
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Смилец
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Теодора Смилец
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Константин Палеолог (полубрат Михаила VIII)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Смилцена
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Ирина Комнин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Напомене[уреди]

 1. ^ Први Србин који је крунисан за цара је био члан династије Војислављевића, Константин Бодин (1081—1099) 1072. године у Призрену као цар Бугарске.[1]

Референце[уреди]

 1. ^ Благојевић & Медаковић (2000). стр. 68.
 2. 2,0 2,1 ВIIНЈ, VI (1986). стр. 211.
 3. ^ Стојановић (1927). стр. 82-83, 103, 199, 204.
 4. ^ Логос (2017). стр. 296, 300-301 са напоменама 1466 и 1498.
 5. ^ Стојановић (1927). стр. 82-83, 103.
 6. 6,0 6,1 „Све о Цару Душану - најмоћнији Србин икада”. Telegraf.rs. 20. 12. 2013. Приступљено 17. 7. 2015. 
 7. ^ Стара српска књижевност, III (1970). стр. 140-141.
 8. ^ Стара српска књижевност, III (1970). стр. 140, 142.
 9. ^ Логос (2017). стр. 288, 293.
 10. ^ Логос (2017). стр. 288-289 са напоменом1428.
 11. ^ Ферјанчић & Ћирковић (2005). стр. 32.
 12. ^ Ферјанчић & Ћирковић (2005). стр. 33—34.
 13. ^ Ферјанчић & Ћирковић (2005). стр. 38.
 14. ^ Ферјанчић & Ћирковић (2005). стр. 39—40.
 15. ^ Ферјанчић & Ћирковић (2005). стр. 41.
 16. ^ Логос (2017). стр. 290.
 17. ^ Логос (2017). стр. 290-291, 296-297 са напоменама 1439 и 1471.
 18. ^ Руварац (1934). стр. 41-45.
 19. ^ Fine (1994). стр. 274.
 20. ^ Fine (1994). стр. 268.
 21. ^ „Цар Душан је дао Хрватима полуострво Дубровника под једним условом који су погазили”. pravda.rs. Приступљено 17. 7. 2015. 
 22. ^ [1] Текст под називом „Турске паре за скопски мост”, објављен у Политици 1. фебруара 2008. године
 23. ^ „Стефан Душан”. istorijskabiblioteka.com. Приступљено 17. 7. 2015. 
 24. ^ „Седамстогодишњица рођења цара Душана (1308-2008)”. spc.rs. 20. 12. 2013. Приступљено 8. 10. 2015. 
 25. ^ "Нова искра", Београд 1. септембар 1906. године
 26. ^ Група аутора (1991). Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (према таблицама Алексе Ивића) (II знатно допуњено и проширено изд.). Београд. ISBN 86-7685-007-0. 
 27. ^ „Цара Душана међу свеце”. Новости. 27. 9. 2012. Приступљено 17. 7. 2015. 
 28. ^ Fine (1994). стр. 314.
 29. ^ Историја српске државности I, 223
 30. ^ „Номоканон - ИСТОРИЈСКА БИБЛИОТЕКА”. istorijska-biblioteka.wikidot.com. 
 31. ^ „alanwatson.org” (PDF). 8. 10. 2016. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 23. 7. 2011. 
 32. ^ „Miodrag Petrovic - Zakonopravilo Sv.Save.zip - 4shared.com - online file sharing and storage - download”. www.4shared.com. 
 33. ^ „alanwatson.org kutak” (PDF). 8. 10. 2016. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 30. 5. 2009. 
 34. ^ „S. P. Scott: The Civil Law: Vol. I”. www.constitution.org. 
 35. ^ Yves LASSARD, Alexandr KOPTEV (19. 11. 2015). „::: The Roman Law Library (Last Update : November 19, 2015 )”. droitromain.upmf-grenoble.fr. Приступљено 19. 11. 2015. 
 36. ^ Народна енциклопедија, Ст. Станојевић, Загреб, 1925–1929.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Стефан Душан
Рођен/а: 1308 Умро/ла: 20. децембар 1355
Регналне титуле
Нови наслов Цар Срба и Ромеја
16. април 1346 – 20. децембар 1355
Наследник:
Стефан Урош V
Претходник:
Стефан Урош III Дечански
Краљ Србије
8. септембар 1331 – 16. април 1346
Наследник:
Нико