Пређи на садржај

Мандинке

С Википедије, слободне енциклопедије
Мандинка
Жена из народа Мандинка
Укупна популација
око 13.000.000
Региони са значајном популацијом
 Обала Слоноваче5.100.000
 Гвинеја3.000.000
 Мали2.600.000
Језици
мандинка:
малинке:
сонинке:
Религија
Претежно ислам

Мандинка су Манде народ у западној Африци, чији представници физички или културно потичу од древног Царства Мали које је контролисало транссахарску трговину од Блиског истока д западно Африке. У раном 13. веку били су под вођством Сундиате. У истом веку су проширили су се на територији данашњег Малија, створивши велико царство.

Мандинка данас има преко десет милиона и живе претежно у Западној Африци. Највише их има у Буркини Фасо, Обали Слоноваче, Гвинеји, Гамбији, Гвинеји Бисао, Либерији, Малију, Сенегалу Мауританији и Сијера Леонеу. У мањем броју живе у готово свакој другој држави западни Африке.

Образовање[уреди | уреди извор]

Образовање код Мандинка је веома слабо развијено. Тек их је око 10% писмено. И поред тог Мандинке имају обиље знања о својој историји. Томе је допринела развијена „усмена култура“ односно предања. Приче из прошлости су саставни део свакодневице.

Религија[уреди | уреди извор]

Око 98% мандика припадници су исламске вере.

Литература[уреди | уреди извор]

Америчка телевизијска звезда Мр. Т је приликом једног интервјуа изјавио да је инспирацију за његову препознатљиву фризуру пронашао на фотографијама Мандинка у часопису Национална географија.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]