Национално географско друштво

С Википедије, слободне енциклопедије
Национално географско друштво
National Geographic Society
Лого Националног географског друштва
Лого Националног географског друштва
СкраћеницаНГД (енгл. NGS)
Мото„Даље” (енгл. Further)[1][а]
ОснивачГардинер Грин Хабард
Датум оснивања27. јануар 1888. год.; пре 133 године (1888-01-27)
ЛокацијаВашингтон ( САД)
Подручје деловањаширом света
Чланови≈ 6,8 милиона
ПредседавајућиЏин Кејс
ГД / ПредседникГари Кнел
Главни органУправни одбор
Веб-сајтnationalgeographic.org
National Geographic Explorer in fast ice, Antarctica.jpg

Национално географско друштво (енгл. National Geographic Society, NGS) основано је у Вашингтону у Америци и једно је од највећих светских друштава за образовање. Његова интересовања укључују географију и природне науке, промоцију природе и историју, нарочито истраживање историје разних цивилизација.

Мисија друштва је „да повећа знање о географији” те „да промовише очување светских културних, историјских и природних извора”.[2] Директор и бивши генерални директор од марта 1998. године, Џон М. Фахи мл., каже да је сврха Националне географије да инспирише људе како би почели да се брину о својој планети. Удружење воде 23 члана Управног одбора сачињеног од групе одабраних предавача, бизнисмена, научника, бивших владиних чиновника и бораца за очување природе и људске историје. Организација такође даје и стипендије за научна истраживања. Национална географија издаје свој званични часопис Национална географија, као и друге магазине, књиге, школске приручнике, мапе, интернетске и видео-производе итд. на многим светским језицима и широм света. Такође поседује образовни фонд који додељује средства образованим установама и појединцима да побољшају географско знање.[3] Њихов комитет за истраживање је давао донације од скоро самог оснивања организације, а за научна истраживанња и открића и скоро је доделио своју 9000. награду. Њихове разноврсне медије користи око 360 милиона људи месечно.[4]

Историја[уреди | уреди извор]

Историјски амблем Националног географског друштва

Национално географско друштво је основано у Вашингтону, 27. јануара 1888. године. Основала су га 1888. године 33 научника и истраживача која су се интересовала за ширење знања о географији, промоцију и очување светских културних, историјских и природних извора. Гардинер Грин Хабард постао је први председник, а на том месту га 1897. године је наследио његов зет — Александер Грејам Бел. Белов зет Гилберт Хауи Гросвенор је први човек који је именован за уредника магазина Национална географија, позицију на којој је остао пуних 55 година. Чланови породице Гросвенор су били на важним позицијама у организацији. Бел и његов зет Гросвенор осмислили су успешну маркетиншку кампању о чланству у удружењу и прву велику употребу фотографија које су буквално „причале приче” у магазину. Председник Управног одбора НГД је био Гилберт Мелвил Гросвенор, а 2005. добио је Председничку медаљу слободе за вођење Удружења за географско образовање. НГД је добио награду Принца од Астурије у области комуникација и хуманости, октобра 2006. у Овједу.

Иако се и Александер Грејам Бел понекад сматра оснивачем, он је заправо био само други по реду пресдседник НГД, позиција на коју је изабран 7. јануара 1898. године и на којој је остао до 1903.[5][6]

Оснивачи[уреди | уреди извор]

Национално географско друштво основала су 33 или 34 научника и истраживача:[7]

Фотографија[уреди | уреди извор]

Осим што је друштво познато по ТВ каналу Национална географија који је са радом почео 1959. године, познато је и по бројним текстовима о пределима, историји и најудаљенијим деловима света које објављује у часопису одликованом одличним квалитетом фотографија. Овај стандард чини га заправо домом најквалитетнијих фотографија на свету. Магазин је почео да објављује фотографије у боји почетком 20. века, када је ова техологија још била ретка. Током тридесетих прошлог века, Луис Марден (1913—2003), писац и фотограф Националне географије, убедио је магазин да дозволи својим фотографима да користе мале 35 милиметарске апарате напуњене Kodachrome филмом. Магазин је 1959. почео да објављује фотографије на корицама. Фотографи су убрзо прешли на дигиталну фотографију користећи је и за часопис и за награђивани веб-сајт. У каснијем периоду, магазин је задржао свој жути рам на корицама (чије су ивице величине која поштује правило златног реза), само мењајући слику на насловној страни, бирајући неку фотографију из неког чланка тог месеца. Часопис НГД је 2006. је започео интернационално фотографско такмичење са преко 18 земаља које су учествовале.

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Такође је битно напоменути и да је од 28. августа 2009. године (а вероватно и пре тога), наслов веб-сајта НГД „Национална географија — Надахнимо људе да се брину о планети” (енгл. National Geographic – Inspiring People to Care About the Planet). Претходни мото је био „Надахни, осветли, научи” (енгл. Inspire, illuminate, teach).[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „National Geographic Press Room: Fact Sheet”. National Geographic Society. Архивирано из оригинала на датум 06. 02. 2010. Приступљено 28. 8. 2009. 
  2. ^ „National Geographic Online”. National Geographic Society. 
  3. ^ „National Geographic Education Foundation”. National Geographic Society. 
  4. ^ „National Geographic Society”. U.S. Department of State. Архивирано из оригинала на датум 17. 03. 2007. Приступљено 09. 03. 2007. 
  5. ^ Howley, Andrew (26. 5. 2011). „NGS Celebrates 23rd Founders Day”. NGS. National Geographic Society. Приступљено 19. 1. 2016. »Иако није био један од оригинална 33 оснивача, Бел је имао огроман утицај на [Национално географско] друштво.« 
  6. ^ K. Wentzel, Volkmar. „Painting by Stanley Meltzoff”. cosmosclub.org. The Cosmos Club (a private social club, incorporated in Washington, D.C. in 1878). Архивирано из оригинала на датум 24. 02. 2015. Приступљено 19. 1. 2016. 
  7. ^ „National Geographic founders”. National Geographic Society. Приступљено 9. 1. 2014. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Званични веб-сајтови
Додатно
Слике, мапе и остали медији
Хумор НГД