Национално географско друштво

Из Википедије, слободне енциклопедије
Natgeologo.svg
Мото
Основано 1888
Председник Џон M. Фахеј
Главна представништва Вашингтон, САД
Чланови 8.5 million
Оснивач Gardiner Greene Hubbard
Веб страница www.nationalgeographic.com
Уколико сте тражили о часопису, погледајте чланак Национална Географија (часопис).

Друштво Националне географије, основано у Вашингтону у Америци, је једно од највећих светских друштава за образовање и научне организације. Њихова интересовања укључују географију и природне науке, промоцију окружења и историју, такође и истраживање историје разних цивилизација.

Његова мисија је: „Да увећа географско знање, промотира очување светске културне, историјске и природне изворе."[1]Директор и извршни директор од марта 1998., John M. Fahey, Jr., каже да је сврха Националне географије да инспирише људе како би почели да брину о њиховој планети. Удружење води 23 члана "Board of Trustees" сачињене од групе одабраних предавача, бизнисмена, научника, бивших владиних чиновника и бораца за очување природе и људске историје. Организација има такође и своје стипендије за научна истраживања. Национална географија издаје свој званични часопис "National Geographic Magazine", као и друге магазине, књиге, школске предмете, мапе, интернет и видео производе на многим светским језицима и у многим земљама широм света. Такође поседује образовани фонд који додељује средства образованим установама и појединцима да побољшају географско знање.[2] Њихов комитет за истраживање је давао донације од скоро самог оснивања организације, за научна истраживанња и открића и скоро је доделио своју 9000. награду. Њихове разноврсне медије користи око 360 милиона људи месечно.[3]

Историја[уреди]

Удружење националне географије је основано у Вашингтону 27. јануара, 1888, од стране 33 научника и истраживача који су се интересовали за: „Увећање географског знања, промоцију и очување светских културних, историјских и природних извора.“ Гардинер Грин Хабард постао је први председник а на том месту га је наследио његов зет Александар Грејам Бел 1897. године. Белов зет Гилберт Хауи Гросвенор је први човек који је именован за уредника магазина National Geographic, на којем је остао пуних 55 година. Чланови породице Гросвенор су били на важним позицијама у тој организацији. Бел и његов зет, Гросвенор, су осмислили успешну маркетиншку кампању о чланству у удружењу и прву велику употребу фотографија које су буквално причале приче у магазину. Актуелни председник Управног одбора National Geographic – a је Гилберт Мелвил Гросвенор, је 2005. добио Председничку медаљу слободе за вођење Удружења за географско образовање. National Geographic је добитник награде Принца од Астурије у области комуникација и хуманости, октобра 2006. у Овједу.

Фотографија[уреди]

Осим што је магазин познат по текстовима о пределима, историји и најудаљенијим деловима света, часопис је такође одликован одличним квалитетом фотографија. Овај стандард чини га домом најквалитетнијих фотографија на свету. Магазин је почео да објављује фотографије у боји почетком 20. века, када је ова техологија још била ретка. Током тридесетих прошлог века, Luis Marden (1913-2003), писац и фотограф Националне географије, убедио је магазин да дозволи својим фотографима да користе мале 35mm апарате напуњене Kodachrome филмом. 1959., Магазин је почео да објављује фотографије на корицама. Фотографи су убрзо прешли на дигиталну фотографију користећи их и за часопис и за награђиван сајт (види горе линк). У каснијем периоду, магазин је задржао свој жути рам на корицама, само мењајући слику на насловној, бирајући неку фотографију из неког чланка тог месеца. U 2006., Национална географија је започела интернационално фотографско такмичење са преко 18 земаља које учествују.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „National Geographic Online”. National Geographic Society. 
  2. „National Geographic Education Foundation”. National Geographic Society. 
  3. „National Geographic Society”. U.S. Department of State. 

Литература[уреди]

  • Poole, Robert M. (2004). Explorers House: National Geographic and the World it Made. New York: Penguin. ISBN 978-1-59420-032-8. 

Спољашње везе[уреди]

Official websites
Additional information
Photos, maps, and other images
National Geographic related humor