Марија Шнајдер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марија Шнајдер
Maria schneider actress.jpg
Марија Шнајдер, Créteil Films de Femmes Festival, Париз (2001)
Датум рођења (1952-03-27)27. март 1952.
Место рођења Париз
Француска
Датум смрти 3. фебруар 2011.(2011-02-03) (58 год.)
Место смрти Париз
Француска
IMDb веза

Марија Шнајдер (франц. Maria Schneider; Париз, 27. март 1952Париз, 3. фебруар 2011) је била француска филмска глумица. Одрасла са мајком ромског порекла, тек са 16 година сазнаје да је ванбрачна ћерка француског глумца Данијела Желена. На филму од 1971. на наговор редитеља Рожеа Вадима.

Бујних облина, али дечачког држања, несвесна своје женствености, специјализовала се за улоге нимфета. Најпознатија је по улози у контроверзном филму Бернарда Бертолучија Последњи танго у Паризу где глуми младу жену која кроз бурну везу са средовечним мушкарцем (Марлон Брандо) стиче самопоуздање постајући свесна своје женствености. Привукла је велику пажњу јавности у оно време слободним љубавним сценама, али је тако стекла и ореол секс симбола, што јој је одмогло у даљњој каријери. Иако је снимила преко 50 филмова, већу пажњу публике и критичара привукла је још само улогом тајанствене незнанке у филму Микеланђела Антонионија Професија: репортер из 1975..

Глумила је главну женску улогу у филму Предрага Голубовића Сезона мира у Паризу, где су јој партнери били Драган Николић и Мики Манојловић. На филму је последњи пут наступила 2008. у остварењу Клијенткиња редитељке Жозијане Баласко.

Познати филмови[уреди]

Спољашње везе[уреди]