Марко Аретусијски

С Википедије, слободне енциклопедије
Свети Марко Аретусијски
Лични подаци
Датум смртиоко 364
Световни подаци
Поштује се уИсточном и западном хришћанству
Празник29. март

Свети Марко Аретусијски (умро 363. године[1]) био је хришћански епископ у Аретуси Сиријској.

Биографски подаци[уреди | уреди извор]

Свети Марко је учествовао у црквеним расправама које су се тицале аријанства.[2] Првобитно је припадао умјереној аријевској струји - полуаријевцима. Док су Аријевци сматрали да је Син (Христос) другачије природе од Очеве, Марко је прво стао на страну полу-аријевских епископа који су вјеровали да је ријеч „ομοούσιος“ у Никејском символу вјере („исте природе“ као и Отац; црквенословенски: „једносуштан Отцу“) требало замијенити ријечју „ομοιούσιος“ („сличне природе“). Површно гледано, спор се водио око двије ријечи које су се разликовале само у једном слову - јоти. Суштински, спор је вођен о природи Христове личности.

Свети Марко Аретусијски присуствовао је Сабору у Сердици (343. године) и Првом сабору у Сирмијуму (351. године). Изгледа да је тежио помирењу између Аријанаца и Никејаца, али се на крају придружио табору епископа који су подржавали концепт „хомооусиоса“ („исте природе“, тј. „једносуштја“).

Помагао је младом Јулијану током прогона његове породице.[2] [3] У вријеме владавине цара Констанција II срушио је пагански храм у Аретуси и на његовом мјесту подигао хришћанску цркву.[4] Многе незнабошце привео је Христу. Касније, када је Јулијан Одступник постао цар, био је прогоњен[1] а потом је и пострадао мученички.

О страдању преподобног Марка, епископа аретусијског, свети Григорије Ниски у својој „Првој ријечи против богомрског цара Јулијана Одступника“ пише ово:

А блажени Теодорит пише:

Православна црква и римокатолици га сматрају светим и мучеником. Празнује се 29. марта (по јулијанском и грегоријанском календару).[1] [5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в "Μάρκος, ο επίσκοπος Αρεθουσίων", Πάπυρος Larousse Britannica.
  2. ^ а б Γεώργιος Χατζηαντωνίου, Η Εκκλησία του Χριστού: Τα Πρώτα Εξακόσια Χρόνια, Εκδόσεις «Ο Λόγος», 1993, σελ. 257.
  3. ^ Γεώργιος Χατζηαντωνίου, Η Εκκλησία του Χριστού: Τα Πρώτα Εξακόσια Χρόνια, Εκδόσεις «Ο Λόγος», 1993, σελ. 264.
  4. ^ "Arethusa", Catholic Encyclopedia.
  5. ^ "Saint Marc d'Aréthuse", Nominis.