Мартин Турски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Свети Мартин Турски

Свети Мартин Турски је хришћански светитељ и епископ града Тура. Рођен је 316. године у Панонији, у Штајерској. Отац му је био римски официр, тако да се и Мартин против своје спремао за војничку службу.

Након једно необишног догађаја када је просјаку дао свој војнички огртач јавио му се у сну Исус Христос. Мартин је напустио војну службу након тога, крстио се и постао хришћанин. Убрзо затим се замонашио у епархији светог Иларија Поатијског, и тамо проводио живот пун хришћанских подвига.

Против његове воље постављен је за епископа у граду Туру. Радио је предано у турској епархији и водио тешку борбу са незнабошцима и јеретицима аријанцима.

Свети Мартин је умро 397. године.

Православна црква прославља Светог Мартина 12. октобра по јулијанском календару, Католичка црква 11. новембра.

Култ Св. Мартина међу Србима[уреди]

До 16. века и грегоријанске реформе, Православна и Римокатоличка црква користиле су заједнички, јулијански календар.

По јулијанском календару, дан Св. Мартина у Римокатоличкој цркви био је 11. новембра, што упућује да је овај култ био јак и међу православним Србима, јер су и након реформе, Срби 11. јулијанског новембра наставили да обичајно прослављају дан по имену „Мратиндан“ или „Мратиње“, као и светитеља по имену „Св. Мрата“. 11. новембар по јулијанском календарду, у 20. и 21. веку пада на 24. грегоријански новембар.

Идентични обичаји и терминологија са римокатоличким Хрватима (Мартиндан/Мратиндан, Мартиње/Мратиње, заједнички свечев надимак "Св. Мрата" и изрека "Св. Мрата, снег на врата"), упућују да је у далекој прошлости међу свим Јужним Словенима култ Св. Мартина био изузетно јак и да се обичајно прослављао по римском календару у тада јединственој Хришћанској цркви и да се са том праксом међу Србима наставило и након Раскола 1054. године и преваге цариградског календара.

У Српској православној цркви негира се оваква веза православног Мратиндана са римокатоличким Мартинданом и објашњава да је "Св. Мрата" народни надимак за краља Стефана Дечанског, који се обележава 11. новембра / 24. новембра.

Спољашње везе[уреди]