Матична плоча

Из Википедије, слободне енциклопедије
Octek Jaguar V матична плоча за процесоре 80386. Плоча има 6 ISA слотова, али тек неколико интегрисаних периферијских прикључака.

Матична или основна плоча је најважнија штампана плоча у рачунару. На њој се налазе микропроцесор, ROM, као и више конектора у које се „убадају“ друге штампане плоче са одређеним функцијама (звучна, графичка, ТВ и мрежна картица, модем, RAM, контролери дискова исл.) Поред наведених елемената, на матичној плочи се налазе и јужни и, најчешће, северни мост.

Матична плоча служи за обједињавање и комуникацију делова рачунара, те знатно утиче на целокупне перформансе. Због тога је приликом избора састава рачунара веома важно одмах одабрати добру матичну плочу.

Матичне плоче су током времена преузимале на себе све више и више функција осталих делова рачунара. Тако, врло брзо су се појавиле плоче које имају уграђену графичку картицу, затим уграђену и звучну картицу, па мрежну итд. Овакве „уграђене“ (или „интегрисане“) картице углавном важе за мање квалитетне него спољашње, премда се та разлика током времена смањује, што нарочито важи за звучне и мрежне картице.

Спољашње везе[уреди]